Akárcsak a zöld és a fekete teát, az oolong teát is a Camellia sinensis növény leveleiből készítik. A különbség oxidációs szintjükből adódik, ami az ízükre és színükre is hatással van. Ez annak az oxidációs folyamatnak az eredménye, amelynek keretében a tealeveleket a gyártás során oxigénnek teszik ki, hogy megszáradjanak és elsötétüljenek. Míg a zöld tea csak minimális oxidáción megy keresztül, addig a fekete tea teljesen oxidálódik. Az oolong tea pedig a kettő között helyezkedik el.

Az oolong teának sokféle változata létezik. Egyes oolong teafajták kevésbé oxidáltak és enyhébb ízűek, mások a hosszabb oxidációs folyamat miatt karakteresebbek.

Akárcsak a zöld és a fekete tea, az oolong is tartalmaz koffeint: csészénként kb. 38,4 milligrammot. Egy adag fekete teában 47,4 milligramm koffein található, a zöld teában pedig 29,4 milligramm.

Az oolong teákban, ahogy a zöld és a fekete teában is, megtalálhatók azok a vegyületek – például a katekinek –, amelyek a szervezetben antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. De fogyasztásuknak más egészségügyi előnyei is lehetnek.


Az oolong tea jótékony hatásai

A kínai eredetű oolong tea fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, köztük a magas vérnyomást. Egy 2023-as tanulmány szerint a teafogyasztás (akár fekete, akár zöld vagy oolong tea) 10 százalékkal csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

Egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik egy egyéves időszakon keresztül legalább napi félcsészényi közepes erősségű zöld vagy oolong teát ittak, 46 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak teát. Napi 2,5 csészénél több teánál a kockázat már 65 százalékkal csökkent!

Az oolong teában található antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületek, például a polifenolok, segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressz által okozott károsodástól.

Az oolong tea a poliszacharidok néven ismert szénhidrátokban is gazdag, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek.

Kutatási eredmények arra utalnak, hogy az oolong tea védelmet nyújthat több ráktípus ellen, beleértve a petefészek- és orrgaratrákot, azonban ennek megerősítéséhez még további vizsgálatokra van szükség.

Az oolong tea javíthatja a kognitív képességeket is, továbbá csökkentheti a depresszió tüneteit. Emellett gyulladásgátló és neuroprotektív tulajdonságai csökkenthetik a kognitív hanyatlás kockázatát. Egy 2022-es tanulmány szerint ennek a mértéke akár a 40 százalékot is elérheti. A kutatások azt sugallják, hogy a teafogyasztás a memóriát is javíthatja.

Az oolong tea több ásványi anyagot, köztük káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Ráadásul egycsészényi mennyiségében mindössze 2,4 kalória található, ezért segíthet kordában tartani a vércukorszintet, és hasznos lehet a fogyáshoz.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock