Akár 300 ezer ehető és az ember számára tápláló növényfaj is élhet bolygónkon, azonban az emberiség kb. 200 növényfajt fogyaszt, ezekből is mindössze 3 – a kukorica, a búza és a rizs – adja a bevitt növényi kalória- és fehérjemennyiség több mint felét.

Az Eurostat 2017-es adatai szerint Magyarországon csak a lakosság 40%-a fogyaszt mindennap gyümölcsöt, míg a zöldségek tekintetében ez az adat 30%, pedig az ajánlások szerint legalább 400–500 gramm nyers zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk mindennap egészségünk megőrzése érdekében.

Az, hogy a kb. 300 ezer fajból mindössze 200-at fogyasztunk, azzal is összefügg, hogy ezek a hosszas szelekció és nemesítés nyomán ízletessé és könnyen termeszthetővé váltak.

zöldségfélék

Legtöbbünknek a jelenleginél jóval több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania – fotó: Shutterstock

Annak felsorolásakor, hányféle növényt fogyasztottunk az elmúlt hónapban, az is jelelntős eredménynek számít, ha valaki 25-nél többet tud megemlíteni. Pedig a téli szezonban is megtalálhatjuk a sokszínű táplálkozás lehetőségét. A termelőknél, illetve a termelői piacokon ma már gyakran lehet találkozni új fajtákkal, esetleg a köztudatból és a konyhákból már kiveszett tájfajtákkal is, melyek tovább színesíthetik az étrendünket; illetve a szupermarketek is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a sokszínűségre.

Nem elég a "sok"; sokféleség is kell

Legtöbbünknek a jelenleginél jóval több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania, lehetőleg minél többször nyersen. De az is fontos, hogy a fogyasztott növények palettája sokszínű legyen, hiszen a különböző termékeknek más és más az összetételük. Minden szín bizonyos tápanyagok bőségét jelzi.

Egyetlen zöldség vagy gyümölcs sem biztosítja a szervezet egészséges működéséhez szükséges összes tápanyagot. Kutatások azonban bizonyítják, hogy a színes étrenddel javítani tudjuk egészségünket és vitalitásunkat.


Érdemes megismerni újfajta, szokatlan ízeket is, hiszen ezek idővel beépülhetnek étrendünkbe, eddig megszokott ételeinket új ízekkel ruházhatják fel, és számos vitaminnal látják el szervezetünket.

Kiskertünkben, de akár balkonládában is számos növény megtermelhető, érdemes ezekkel kísérletezni, hiszen az egyedi tulajdonságú és ízű terméseknek köszönhetően az általunk elkészített fogások megújulhatnak, valamint egészségünkért is sokat tehetünk.

Tippek, melyeknek köszönhetően több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz majd

• Otthon mindig legyen szem előtt zöldség és gyümölcs.
• Ha megmossuk és felaprítjuk őket, jó eséllyel el is fogynak.
• Válassz minden vásárlásnál más színű zöldséget, gyümölcsöt.
• Krumpli vagy rizs helyett készíts újfajta köreteket.
• Tízóraira, uzsonnára és desszertnek is érdemes a szendvics helyett zöldséget vagy gyümölcsöt választani.

Forrás: greendex.hu

Indexkép: Shutterstock