Hirdetés
Fórum
- Agrártámogatások kifizetése új
- AKG támogatás új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Disznóvágás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Körbálázót, de milyet? új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
Cikkajánló
Lehetőségek és fókuszok a napraforgó-termesztés fejlesztésében
A sikeres napraforgó-termesztés fokozott gondosságot kíván.
Sajtóközlemény
1776 hozzászólás
Válasz Praetor #1775. hozzászólására
Válasz vitezkaroly1 #1774. hozzászólásáraIgen.
A gruberozás forgatás nélkülinek számít?
Válasz boldizsár1988 #1772. hozzászólásáraHa az eGN-t kérdezed, tudtommal január 31. Feltéve ha már/még nem változtattak rajta.
meddig van határidő?
Válasz Zoli1437 #1768. hozzászólásáraÍgy van, csak akkor kell a nyilatkozat, ha nem történt permetezési napló vezetés, azért, mert nem is volt kezelés, hogy egyértelmű legyen, hogy nem feledékenység az oka.
Amelyik táblára nincs felvéve ilyen adat, ott automatikusan úgy veszik, hogy nem történt ilyen kezelés, külön nyilatkozat már akkor nem kell.
Nekünk most volt AÖP elemőrzésünk, így gyakorlati a tapasztalat.
Válasz Zoli1437 #1768. hozzászólására
Úgy néz ki az eGN-ban is lehet nyilatkozni arról, hogy nem történt kezelés.
Válasz trikolor5 #1741. hozzászólásáraolyan jó, hogy a hetente megjelenő nak hirlevélben erről semmi egyértelmű megfogalmazás nincs....
Válasz A.I. #1766. hozzászólásáraSzerintem annak eldöntésér, hogy nem történt kezelés vagy elfelejtett permetezési naplót csinálni. Nyilatkozat egyértelműsíti. Feledékenységre meg nem fizetnek.
Az viszont kérdéses, hogyha van permetezési napló, de táblák egy részén nem történt kezelés, akkor is kell e a nem kezelt táblákról nyilatkozat vagy ez esetben elfogadják a nyilvánvalót.
Válasz kukaccsosz #1758. hozzászólásáraA kifizetés feltételeinek teljesítését mindig is be kellett jelenteni az EK felületen, pl zöldtrágya vetést, beforgatást stb. ha valaki növszer korlátozást vállalt akkor meg azt, ez aztán nem új.Tény, hogy terv az volt hogy az egn majd mindenre jó lesz, de egyenlőre semmire sem, képzeld el milyen káosz lenne, ha a kifizetések is az egn "zsenialitásától/használhatatlanságától" függenének....
Válasz Zoli1437 #1764. hozzászólásáraAz jó.
Nem is érteném miért is kérné duplán az összes kezelést. Jó nem nagy kaland átmásolni eGn-ből, de akkor is.
Azt viszont nem értem, ha valaki nem permetezett, akkor eGn-be nem írt semmit, akkor minek kell mégegyszer megerősíteni egy nyilatkozattal.
Válasz Zoli1437 #1764. hozzászólásáraGyanus, hogy így értik. Nekem aöp-ben (méhekre nem veszélyest választottam) tavaly írtak, hogy nem látnak növényvédelmi kezelést a egn-ben. Azért nem láttak mert nem volt. Gondolom ezt akarják egyértelműbbé tenni.
Válasz A.I. #1759. hozzászólásáraÉn tudom úgy is érteni, hogy a kezelés megy az eGN-ba, ha nem történt kezelés a nyilatkozat megy az EK-be. (Nem biztos hogy így gondolták de így is érthető.)
Válasz A.I. #1757. hozzászólásáraKöszönöm a segítséget!
Válasz kukaccsosz #1758. hozzászólásáraHa jól értem az AÖP esetében kötelező munkaműletek az EK felületén lettek megadva és most a hiányzó növényvédőszeres kezelést ha itt adom le akkor nem kell eGN ?
Válasz kukaccsosz #1758. hozzászólásáraEz nem csak egy lehetőség? Kötelező adatmegadást nem említ sehol:
- adatok megadásának lehetősége.
- Amennyiben az adatmegadásra kötelezett termelők a növényvédő szer használattal összefüggő adatokat a Kincstár felületén adják meg, akkor a megadott adatok az alábbi intézkedések esetén kerülnek felhasználásra.
Nem egyértelmű.
Válasz kukaccsosz #1758. hozzászólásáraNekem nincs ilyenem, de egy baromság, hamár van ez az eGN, minden benne van, miért nem elég nekik az? Maximum lenne az, hogy akkor x napon belül vidd fel.
Válasz kukaccsosz #1758. hozzászólására"A fentiek alapján bármilyen AÖP gyakorlat választása esetén szükség van a növényvédőszer használattal összefüggő adatok vagy nemleges nyilatkozat megadására az Egységes kérelem benyújtó felületen adatváltozás keretében vagy a Nébih által működtetett elektronikus Gazdálkodási napló részét képező permetezési naplóban."
Ebből nekem az jön le, ha jól értem(nem biztos, hogy jól értem), hogy minden AÖP-öt vállalt termelőnek kell, nem csak a szermegkötéses vállaláshoz, ahogy írtad.
Ami viszont a végén van, az meg az, ha jól olvasom, hogy eGn is megfelel.
Amúgy "kicsit" kezd fárasztó lenni a dolog.
Ezt tudta valaki?
Permetezési naplót nem elég az eGN be feltölteni hanem az EK felületre is aki AÖP novszer korlátozást vállalt és az Akg Öko- nak is.
Logikus, nem?
Az az igazi szivatás!
Január 31 a határidő és január 6-tol lehet!
Agrárkamara hol van?
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/-/beadhatoak-a-2024-evi-egyseges-kerelem-kereteben-a-novenyvedoszer-hasznalattal-osszefuggo-adatok-2025-januar-6-tol
Válasz UE-28 #1756. hozzászólásáraSzerintem ott csak az alap trágyázási megkötések vannak. Tilalom nincs.
Válasz A.I. #1754. hozzászólásáraTermészetesen csak nem Naturás gyepen és szántón (ideiglenes gyep) szórnám.
Válasz A.I. #1754. hozzászólásáraCsak tavasszal szornam, ahogy az időjárás és talajviszonyok engedik.
De könyvelési okokból megvenném még most.
Ezért gondoltam, hogy megkérdezem itt.
Köszönöm a segítséget!
Válasz UE-28 #1753. hozzászólásáraSzia.
Ha nem Natura 2000 a szántó, ami most ugye vetett fű, tehát ideiglenes gyep, akkor szerintem lehet. A nem Natura 2000-es állandó gyepen sem tilos a műtrágya tudtommal.
Most akarod szórni?
Ha nem sürgős, várd meg míg a falugazdászoknak lemegy a téliszünet.
Üdv!
AÖP támogatást veszek igénybe, állandó (Natura2000) és ideiglenes gyep (szántó teruleten vetett gyepkeverekek). Szóval a terulet egészet kaszálással hasznosítom.
Kérdésem az lenne, hogy az AÖP tiltja e pétisó használatát, természetesen a Natura2000 gyepektől eltekintve?!
Sajnos akár, hogy turkáltam neten, nem találtam semmi egyértelmű tiltás, de rizikózni sem szeretnék.
Forgatásnélkülinek minősül a gruberozás, tehát jár érte a 2 pont, mert biztosan nem No Till?
Válasz MrPoke #1750. hozzászólására
Válasz ZT&KTD #1747. hozzászólásáraJövőre engedélyezve lesz. Sikerült átverni az EU-n
Válasz kukaccsosz #1748. hozzászólására
Válasz ZT&KTD #1747. hozzászólásáraNem
Az AÖP forgatás nélküli szerlista szerint a búza tarló glifozáttal való kezelése engedélyezett?
Válasz Radocz #1745. hozzászólásáraAz a terv, de a 30 nap is mérvadó. Illetve akkorra indul az aratás, meg minden is, úgyhogy jövőhéten valamikor elrakom.
Válasz A.I. #1744. hozzászólásáraMeg fog ázni!
Egy nappal előtte kell elvetni.
Válasz Radocz #1739. hozzászólásáraNem lett gyomos, igazán tudott már kifejlődni, meg szerintem a talajművelő retek egész jól fedte.
Talajt készítettem neki, forgatás nélkül, de mintha tavaszra lett volna készítve, mert úgy voltam vele ha nem kel rendesen, akkor is rendben van. Eztán 30 napon belül elvetettem.
Idén ugyan így tervezem. Húzom, míg a naptár engedi, vagy ha hamarabb mond érdemi esőt, akkor elvetem. Ha nem akkor még szeptemberben csak megázik tán. Talaj elkészítve.
Válasz trikolor5 #1741. hozzászólásáraÉn is csak egy kör emailt kaptam, nem láttam a részleteket, de szerintem minimum az lesz, hogy mint régen, meg idén, hogy a 4% lehet másodvetéssel is teljesíteni, tehát mindenhova lehet jövedelmezőt vetni, max kell majd egy kis zöldkeverék. De ha jól tudom ezt is csak a magyarok vállalták be, máshol teljesen eltörölték a 4%-ot.
Válasz trikolor5 #1741. hozzászólásáraHelyes a meglátásod.De egy laikusnak szépen hangzó újsághír.Az a lényeg.
Válasz Pont #1740. hozzászólására"Megszűnik a kötelező parlagoltatás: 2025.-től már nem lesz 4%-os parlagoltatási kötelezettsége a gazdálkodóknak. Tehát minden területedet termelésre hasznosíthatsz, nem kell kihagyni nem termő területeket!"
Ez így becsapós. Én úgy tudom nem lesz 4% kötelező parlag, DE csak meghatározott növényekkel váltható ki (borsó, pillangósok stb..) amik eladhatatlanok, a vetőmagjuk drága talajmunkázni kell stb.. tehát még mindig a 4% parlag éri meg a legjobban.
Változik a vetésváltás szabályzata: jövőre kiváltható lesz a vetésváltás termény diverzifikációval.
Lényegében visszatérnek a régi zöldítési alapelvekhez, csak még jobban lebutítva. Két eshetőség lehet a terménydiverzifikációban:
10 hektár feletti, de 30 hektár alatti gazdálkodók: Legalább kétféle növénykultúrát vetnek, méghozzá úgy hogy a legnagyobb területen termesztett növény a teljes szántóterület legfeljebb 75%-át foglalhatja el.
30 hektár felett gazdálkodók: Legalább háromféle növénykultúrát vetnek, oly módon hogy a legnagyobb területen termesztett növény a teljes szántóterület 75%-át fedi le és a második legnagyobb és a legnagyobb növénykultúra együttes területe nem haladhatja meg a teljes szántóterület 95%-át.
Megszűnik a kötelező parlagoltatás: 2025.-től már nem lesz 4%-os parlagoltatási kötelezettsége a gazdálkodóknak. Tehát minden területedet termelésre hasznosíthatsz, nem kell kihagyni nem termő területeket!
Válasz A.I. #1737. hozzászólásáraA gyom mennyire jött fel benne?
Mert a földhivatal ezt bünteti.
Az MVM szerint meg ne legyen fekete a föld.
Akkor most milyen megoldást javasoltok?
Mivel Hazánkat még valahogy tavasszal csapadékhihányosnak minósitetteék
Bejelentést kell tenniük ezeknek a gazdáknak: sokan nem is tudnak róla
https://www.agrarszektor.hu/agrarpenzek/20240825/bejelentest-kell-tenniuk-ezeknek-a-gazdaknak-sokan-nem-is-tudnak-rola-50411
Ezen falugazdival vitatkoztam! Megtaláltam módositót kincstárnál amiről nemtudtak!
Közben módosult az MKR Rendelet? De Kamara utólérimagát!?
Igaz most főni miatt? Nemkicsi! Kurvanagygondvan! Balázska mint uralkodó domináns alfahim ha maradhatok mezőgazdasági szóhasználatnál? vagy pletyiszerint?
Talán elmondásaszerint nememlékszikrá! Hogy mitcsinált! Bántalmazott 1 hölgyet!
https://nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/107617-mikor-jelentsunk-vis-maiort-9-resz
Tömören? Ha MKR-T beadsz! De nem vis maiorozod? Pénztől elesel!
Válasz TeljesenMindegy #1736. hozzászólásáraJelentettem így tavaly másodvetést EK-ban. Idén is fogok. Nem AÖP miatt, csak "hobbiból", kifagyó takarónövény vetés miatt. Egy hátránya volt, küldözték folyamatosan a figyelmeztetést, hogy nincs kimunkálva, pedig nem volt vállalás sem. Mivel nem volt tisztességes fagyás a télen így kikombinátoroztam valamikor március elején, le lett jelentve, aztán nem jött több üzenet.
Támogatás kifizetés ment zökkenőmentesen (szerintem).
Válasz Zoli1437 #1735. hozzászólásáraAkkor lejelentem én is így a másodvetést.
Válasz TeljesenMindegy #1734. hozzászólásáraTavaly a mikrobiológiai készítmény kijuttatást ilyen módosítással jelentettem be. Jó lett, mert kifizették.
Mobilgazda applikációban próbálkoztam, ott azt írta, hogy pillanatnyilag nem elérhető a menüpont, mert 2024. évi kérelemre történő aktualizálás miatt.
Az államkincstár felületén a 2024-es támogatásnál módosítási kérelmet lehet benyújtani, ott kiválasztani az eredetileg benyújtott másodvetéses táblát és ott be lehet írni a tényleges időpontot, amikor a vetés történt. Vajon ez lehet a hivatalos bejelentés a hivatal szerint?
Válasz TeljesenMindegy #1731. hozzászólásáraCsináld itt:
https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/
Válasz TeljesenMindegy #1731. hozzászólásáraMelyik felületen, a nebihes elektronikus gazdalkodasi napló?
Az ökológiai másodvetés elvetését sikerült valakinek bejelentenie mostanában? 15 nap a határidő és nagyjából egy hete dobálja a hibaüzenetet a mobilgazda egységes kérelem/másodvetés, agrotechnika menüpontja...
Válasz Mézga #1726. hozzászólásáraNem fejtették ki csak annyit ,hogy nem tartottam be a méh kimélő vállalást, hogy mivel vagy miért arra nem küldtek semmit. Nyilván a mesterséges inteligencia nem jó lett programozva........
Válasz trikolor5 #1728. hozzászólásáraEgy képet a napraforgósba megnéznék.Én is gondolkodtam visszavetésen.
Válasz barazdabetyar. #1727. hozzászólásáraMég nem tudom. Szemre nem vészes, van benne azért ami több tányért hozott, de még ott is telt szem van a legkisebb fejben is. Viszont vetőmagon így spóroltam majdnem 1milkát. Persze a végén lehet a mázsa azt mondja majd nem érte meg a matek. Tavaly csinálta itt egy nagy gazda, nem lett rossz neki.
Válasz trikolor5 #1722. hozzászólásáraHogy termett?