Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Fiat 180-90-es traktorok új
- Grubber új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Talajművelés gépei - tárcsa választás: Horsch, Amazone vagy Väderstad? új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Búza termény felvásárlási árak új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1752 hozzászólás
Válasz Zoli1437 #1197. hozzászólásáraKöszönöm szépen!
Ez a 4 % tiszta szívás, biztos nem volt normális aki kitalálta. Ennyivel kevesebb bevétel, alkalmazottak ennyivel kevesebb munka ezért ennyivel kevesebb kereset.
Válasz Bigyófelügyelő #1198. hozzászólásáraFontos hogy amit kaszálsz azt nem veheted le róla.
Válasz Bigyófelügyelő #1198. hozzászólásáraEz hol van leírva? Még nem találkoztam vele. Ha így lesz nagyon előre kell gondolkodni. Vajon az ugaroltatott területen az őszi vetés megengedett?
Válasz Pont #1194. hozzászólásáraPontosítok egy picit ha nem bánod! A 4 % ot biztosra mondják, még gondolkodás van hogy a háború miatt esetleg ettől eltekintenek e! Ha nem, abban az esetben a szántóterület 4 % án fennt kell tartani a tarlót, ami azt jelenti hogy a mostani betakarítás után már úgy kell számolni! Tárcsázni, lazítani nem lehet.... Szárzúzni, kaszálni azt lehet! Ha volt esetleg idén ugaroltatott területed az a 4:%ba nem vonható be, mivel nincs rajta kultúrnövény, ezáltal tarló sem.... Kiváncsian várom mi lesz ebből...
Válasz szgyuri82 #1175. hozzászólásáraEzt a választ kaptam:
"Megkeresésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk:
A 13/2023. (IV.19.) AM rendelet alapján a tervezett időpontot nem kell bejelenteni, így az egységes kérelmében nem is készítettünk erre vonatkozó mezőt.
A levelet kizárólag azért küldtük, hogy ne felejtse el bejelenteni a kezelést, mert az a gyakorlat táblára vonatkozó elutasítását vonná maga után."
Válasz RARGAkèny #1195. hozzászólásáraTavaly ilyenkor azt hiszem már mondták, hogy 23-ban nem kell parlagoltatni, úgyhogy egyre valószínűbb, hogy 24-ben kell, és 2015-ös kiírástól eltérően nem lehet kiváltani zöldtrágyával. Nincs jobb ötlet, mint az esetleges parlag területet, a tavasziaknak hagyni, ha kell parlag akkor ott van, ha nem kell akkor tavaszi mehet bele, addigra csak eldöntik.
Válasz Pont #1194. hozzászólásáraÉs szerinted azt mikor döntik el?? Mert szeptember októberben ezeket a parlagnak szánt földeket elvetném ha mégis mentesség lessz. A vetőmagot meg már mostanában veszem meg. Tanácstalan az ember. Jól kitalálták ezt is megint, had legyen belőle még nagyobb kavarodás
Válasz g4444brielsmith #1192. hozzászólására4% -ot kell parlagoltatni, ha nem lesz jövőre is mentesség
Válasz g4444brielsmith #1192. hozzászólásáraNem ezt keresed?
https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/104780-mentessegi-lehetosegek-a-2023-as-tamogatas-igenylesi-evre-vetesvaltas-es-parlag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy 10 hektár fölött hány hektár/százalék gyepet/pihentetett területet kell hagyni? Van erre esetleg valami nyomtatvány szabály?
Válasz Rabó001 #1172. hozzászólásáraEz történt nálunk is.
Tarló bontó kijuttatás jelentek be, amikor a főnövény vetés időpontját beírom piros hibát jelez. Ezt kötelező megadni. Valaki találkozott ilyen hibával?
Válasz Stabi #1184. hozzászólásáraAmennyiben a kijuttatás a kérelem beadását megelőzően történt, akkor elvileg a területalapú kérelemmel egy időben ( vagy azt követő 15 napon belül) be is kellett volna jelenteni a kijuttatás időpontját a területalapú felületén. Legalábbis én így tudom.
Válasz szikszaipeter72 #1185. hozzászólásáraSzerintem kérdezd meg a falugazdászodat!
Válasz Zoli1437 #1186. hozzászólásáraNagyon köszönöm, erre nem is gondoltam !!!
Válasz Stabi #1184. hozzászólásáraAz egységes kérelemben vállalt és még nem teljesített dolgokra kapjuk a végzéseket. Ezeknek az egységes kérelemben kell szerepelniük. Ebből amit már áprilisban teljesítettem az szerepel az egységes kérelemben és nem követelik a végzésben. Amiről te beszélsz, a gazdálkodási napló, másik része a történetnek.
Válasz Vén cigány #1183. hozzászólásáraBúza tarlót lehet grúberezni,vagy közép mélyen lazítani? Megfelel az aöp elő írásnak?
Akkor mi van, ha én már áprilisban ,kiszórtam a növénykondicionálót ,a lombtrágyát, meg a bórt!
Még vállalás sem volt szóban, nem hogy felület, ahol belehet jelenteni! Azért mertem bevállalni, mert eddig is egy csináltam! Később is arról volt szó, hogy csak a rovarölő kezelést kell 24 órán belüli többit rá ér Jan 31.ig ,a gazdálkodási naplóban!! Rosszul tudom??
Válasz Tom250 #1177. hozzászólásáraBúzánál meg szeptember 30-ig rajta kell hagyni a tarlót, addig 10 cm művelés engedélyezett.
Sima tárcsával lehetetlen normálisan bedolgozni. Rövidtárcsa vagy gruber meg nem mindenkinek van.
Válasz Rabó001 #1180. hozzászólásáraJa bocs! Az eggyel fentebbi hozzászólasra reagáltam, csak mellé ment..
Válasz szgyuri82 #1175. hozzászólásáraSzia!
Én sem találkoztam tervezett időponttal csak a megvalósult kijuttatási idővel.
Este küldöm nekik a következő levelet (még az előzőre sem válaszoltak amit a témában írtam), hogy mi a teendő ebben az esetben.
Válasz Tom250 #1177. hozzászólásáraDe én nem arra írtam.
Nekem is küldött szerelmes levelet az Államkincstár. Gondolom azért mert nem fújtam még ki a szárlebontót ami még elfelejtett ideérni.
Válasz Tom250 #1177. hozzászólásáraSzia. Miért nem desszikálod? Én mindig napraforgó előtt aratom.
Válasz Rabó001 #1172. hozzászólásáraAz a búzánál még rendben is lenne.
Na de a szójánál?! Ott csak valamikor októberben lesz az aratás, és értelem szerűen csak valamikor azután tudom kijuttatni.
Válasz szgyuri82 #1175. hozzászólásáraez így van, akkor sehol nem volt ott semmi. a vetés időpontját tudtad bejellni, és amit ismerek engedélyt, abba meg az van, hogyvetéssel egy időben. akkor ott van.
Válasz Zoli1437 #1173. hozzászólásáraSzia!
Mikrobiológiai készítmények kijuttatásánál a kérelem beadásánál be lehetett állítani a kijuttatás tervezett időpontját?
Én nem találom sehol
Válasz Zoli1437 #1173. hozzászólásáraAzért majd rákérdezek.
Válasz Tom250 #1169. hozzászólásáraÉn is kaptam,.
"Az Egységes kérelem rendeletben foglaltaknak megfelelően felszólítom, hogy jelen végzésben megjelölt területekre vonatkozóan az
igényléseinek felülvizsgálatát követően az Ön terület-hasznosításának megfelelő valós területadatokkal kitöltött "W0235 számú
Egységes kérelem Adatváltozás 2023" elnevezésű elektronikus nyomtatványt (az Egységes kérelem adatváltozás menüpont
segítségével) az Egységes kérelem rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontja, a (2) bekezdés a)-b) pontja, valamint a (3) bekezdése 3-5
és 7-20. pontjában található intézkedések tekintetében a jelen végzés kézhezvételétől számított 9 napon belül , az Egységes
kérelem rendelet 2. § (1) bekezdése b)-g) pontja és a (3) bekezdés 1-2, valamint 6) pontja szerinti jogcímek/intézkedések
tekintetében az Egységes kérelem rendelet 20. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően, legkésőbb 2023. szeptember 29-ig
elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldje meg a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) részére."
Szerintem ez azt jelenti, hogy szeptember 29-ig be kell jelenteni a kijuttatást.
Mivel a terv szeptember 7, így nálam rendben lesz.
Szerintem vedd egy emlékeztetőnek, hogy mit kell még csinálnod.
Válasz Rabó001 #1171. hozzászólásáraJa és az is beleirhato hogy a vevő legkorábban jan 1-el lép birtokba, mert ez és ez van. Mint a bérlettel terhelt területnel, megveszed és még mondjuk 4 évig bérbe van adva.
Válasz Hali Laci #1168. hozzászólásáraSimán lehet hogy dec 31-ig meg a te neveden lesz, ha normál eljárással megy az adas-vetel.
Válasz Hali Laci #1168. hozzászólásáraKöszi szépen,azt hiszem ez így elég világos,akkor ,ha szabályszerű akar lenni az ember ,akkor a bérlő csere január 1-el történik.
Válasz csferri #1167. hozzászólásáraNem volt még kijuttatás!
Háromból kettő tábla szója! ott leghamarabb csak ősszel tudom kijuttatni.
A szövegből nekem az jön ki hogy a "tényleges megvalósítás" maradt el.
Válasz pamko #1165. hozzászólásáraHasonlót kérdeztem az mvhtól csak eladás miatt.
Tisztelt Ügyfélszolgálat!
Föld eladással kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket.
Sajnos el kell adni egy földterületet, melyre 2023.évben támogatás lett igényelve, és AÖP Forgatás nélküli talajművelés támogatás is lett igényelve.
A területre az adásvételi szerződés ezután lesz még csak megkötve.
1. kérdésem, hogy eladható-e így a területet, hogy 2023-ban támogatás lett rá kérve.
2. kérdésem, hogy mivel vállalva van rá az AÖP Forgatás nélküli talajművelés, és ez december 31-ig tart, a vevőnek vállalni kell ezt a vállalást december 31-ig?
3. kérdésem kinek kell majd jelenteni az ezzel kapcsolatos talajmunkákat,miután eladásra kerül a terület?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
AÖP támogatás egy választható támogatási forma. Abban az esetben igényelhető, ha a gazdálkodó tudja teljesíteni a követelményeket, a kötelezettségvállalás egy év, tehát a kérelmet beadó személy egész évre vállalja a gyakorlatokat. Az AÖP támogatás vonatkozásában kötelezettség vállalás december 31-ig tart, nincs lehetőség a hasznosító személyében történő változásra.
Üdvözlettel:
Magyar Államkincstár
Válasz Tom250 #1166. hozzászólásáraAz hogy elmaradt a kijuttatás bejelentése 15napon belül.
kezdődik....
Más is kapott adategyeztetési felszólítást AÖP-ben vállalt mikrobiológiai készítmény kijuttatásával kapcsolatban?
Ergo most arra akarnak kilyukadni hogy tavasszal is kellett volna használni?!?!
Ráadásul este 10-kor küldik, azt így aludjon az ember nyugodtan.....
szerintetek,ha év közben haszonbérlő váltás van,akkor az AÖP vállalás miatt az mikor következhet be?az AÖP vállalás dec 31-ig szól vagy nincs ilyen akadály már akár szept. 1 -el is létrejöhet a bérlő csere?
Válasz Málna #1163. hozzászólásáraKöszi!
Igen forgatásnélkülit választottam. Még tarló van így nem késtem le semmit csak azt nem tudtam Szept.30 után is fel kell-e vinni. De akkor felviszek majd mindent. Ide is meg a Gzadálkodási naplóba is.
Több az adminisztrációs munka már mint a mezőgazdasági :)
Válasz berenyil2 #1162. hozzászólásáraHa az E-kérelemben az AÖP vállalásodban a forgatásnélkülit választottad, akkor valamennyi talajmunkát ott kell bejelentened, 15 napon belül.
Ha az AÖP-ben mást, vagy mást is vállaltál, akkor azt is az E-kérelemben kell bejelenteni.
Az AÖP-s vállalások jan. 1.től dec. 31-ig tartanak, tehát így kell jelenteni is.
Válasz Málna #1157. hozzászólásáraSzia!
Ez így teljesen tiszta,
Azt nem tudod esetleg, hogy Szeptember 30 után is ugyanúgy fel kell vinni az Egységes kérelembe a talajműveleteket, vagy akkor már nem nagyon lehet mert elkezdik a feldolgozást.
Üdv,
Laci
Válasz Ganajos #1158. hozzászólásáraIgen . Ez megfelel a vetésforgó előírásának .
Válasz Pont #1159. hozzászólásáraNem azt vállaltam, hanem a talajbacit, de alapból sem lehet 10 ha felett az összes növény egyforma, nem? Vagy rosszul tudom?
Válasz Ganajos #1158. hozzászólásáraKülön növény, de ha az AÖP-ben vállaltál terménydiverzifikációt, ott 10-30 hektár közt 3 növény kell. A csak sima feltételesség meg nem ír elő diverzifikációt, pl. lehet mind a 15 búza két évig, aztán váltás.
Üdv!
Vetésváltás szabályánál az őszi búza meg az őszi árpa különböző növénynek számít?
Tehát ha van tegyük fel ha van 15 hektárom 2 darabban, akkor vethetek úgy, hogy 10 ha őszi búza meg 5 ha őszi árpa?
Köszi
Nem értem mit nem lehet ezen érteni!
Ha forgatás nélkülit vállaltál, akkor ott az e-kérelemben ahol az elvégzett műveletet kell 15 napon belül beírni a felugró műveleti listából, ott csak olyan munkaműveletek szerepelnek ami nem minősül forgatásos művelésnek. Ezt kell tartani december 31-ig. (Január 2-án szánthatsz.)
A HMKÁ6 szerint szeptember 30 után mindenki azt csinál amit akar, előtte csak akkor, ha a szántás után 30 napon belül elveted valamivel. Bármikor lehet:
"Lazítani, próbálj meg lazítani.
Nem győzlek tanítani, hogyan csináld!"
Válasz Tom250 #1154. hozzászólásáraIgen, de a jogszabály szövege a mérvadó. A #1064 hozzászólásban bemásoltam a jogszabály szövegét.
Válasz Tom250 #1154. hozzászólásáraMert a mezőgazdasághoz nem ért aki válaszolt, csak bemasolt a jogszabálybol egy részt.
Tehát szerintük a 10centinel mélyebb tárcsázás az már forgatás. Oké.
Válasz Praetor #1153. hozzászólásáraÉrdekes hogy a válaszban nem említik a lazítót, pedig benne van a kérdésben....
Válasz Tom250 #1151. hozzászólásáraLehet lazítózni, ha a talajtakarást nem szünteti meg (pl fralaz, agrisem...).