Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kalászosok műtrágyázása új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Massey Ferguson traktorok új
- Tárolók, színek.. egyéb géptárolók.. új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- John Deere 4630-4650 traktorok új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
Cikkajánló
![Megváltozott napraforgóban a betegségprioritás Megváltozott napraforgóban a betegségprioritás](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9085/cikk_79085/napraforgo---_fill_540x300_0.jpg)
1776 hozzászólás
Válasz Bárány #474. hozzászólásáraGribek Dani podcast-jében, olyasmit beszélt a fickó, hogy a striptiles sem fér bele a forgatás nélküli művelésbe, mert 10 centi nél mélyebb megy. Legalább az alapfogalmakkal tisztában lehetnének. A maximum 10 cm es művelést, minimál művelésnek, vagy sekély művelésnek nevezik. A forgatás nélküli művelésbe beletartozik a minimál művelés is, meg a lazító, véső eke, gruber stb.
Ha valaki háromszor négyszer meg tárcsázza a területet 10 cm mélyen, sokkal nagyobb talaj rombolást végez mint a sávos műveléssel, ahol csak a terület egyharmadát művelik.
Válasz KovácsBalázs #473. hozzászólásáraLazítózni akkor lehet!
Válasz KovácsBalázs #473. hozzászólásáraEz úgy értelmezhető, hogy csak a tárcsára vonatkozik a 10 cm-es korlát, pl. lazítóra, grubberre nem.
Egész biztos, hogy ezt (is) pontosítani fogják.
Válasz lakatos gabesz #468. hozzászólásáraSzia!
Tervezet fogalomtárában jelenleg ez van
4. forgatás nélküli művelés: olyan művelési mód, amelynek keretében szántás vagy 10 cm-nél mélyebb tárcsázás nem történik;
Válasz Pont #467. hozzászólására![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Jól látod a dolgokat! Az eu nyugati vezetése egy mocskos genyó aljas korrupt banda!
Válasz lakatos gabesz #468. hozzászólásárahttps://www.agroinform.hu/palyazatok/agro-okologiai-program-webinarium-jelentkezz-63294-001
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Jelentkezz, és ha lehet kérdezni, akkor tedd fel a Madarász úrnak!
https://www.agroinform.hu/palyazatok/agro-okologiai-program-webinarium-jelentkezz-63294-001
Válasz lakatos gabesz #468. hozzászólásáraMax. 10 centiig művelhetsz. Lazító kilőve.
Válasz lakatos gabesz #468. hozzászólásáraÉn is pont ezt akartam kérdezni!![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
Sziasztok.
Aöp-ben forgatás nélküli gyakorlatról van valami részletesebb kiírás adva mit és mivel lehet csinálni értem a lazitora gruber tárcsa mit hány centin stb.részletes tájékoztatót sehol se találtam,csak a szűkített szer lista van.válaszotokat köszönöm
Válasz szelg80 #465. hozzászólásáraAz EU önmagától hülye, nem Amerikai gyíkemberek sötét összeesküvése miatt hozzák az agyament rendeleteiket. A cél nemes, a környezetvédelemnél nincs fontosabb, de a módszer általában hatástalan, gyakran károsabb mint ami ellen küzd, pl. Adblue. stb....és környezetvédelmi fejlesztés ösztönzés, kutatások támogatása helyett, alternatívák helyett, csak betilt mindent....
Válasz JD 4630 #459. hozzászólásáranem ide tartozik, de megkérdem: miből gondoljáétok, hogy akár az eu-nak, akár az usának, akár a natonak szüksége van magyarországra? miből gondoljátok, hogy örök életben lehet potyautast játszani? mert megvétózzuk a kirógásunkat? ahogy a fidesz is megvétózta a népprtl való kirúgását? gondoljátok, hogy a svédek helyett inkább maradni fog magyaroszág akár a natoba, akár az euba? pillanat kérdése, és létrejött az eu 2.0 bahy a nato 2.0, aztán lehet menni vétózni. itt meg gondolkodni, hogy majd amikor jönnek a primitív ruszkik , és sorba krják a lányaitokat, akkor mi a teendő.
végjáték van, a parasztok már a tábla szélén.
Válasz Selvin #458. hozzászólásáraKedves Selvin. Sajnos ez az igazság. Háború Amerikának jó, nem Európának.
Azzal, hogy Unió minden jó vegyszert betilt, az nem a magyar és nem az uniós gazdáknak kedvez!
És nem a magyar állam akarja a benzines és dízel autókat 2035-megszüntetni!
Tehát továbbra is kíváncsi lennék, hogy a fejlett Amerika mit tesz a Klima változás ellen, ott mikor lesz 900 köbcentis motor egy autóban?
Azt tudja valaki, ha majd már nem lesz mentesség, az ugaroltatás alól, akkor továbbra is ki lehet váltani 12% ökológiai jelentőségű másodvetéssel vagy csak ez a 4 v. 7%-os megoldás közül lehet választani?
Válasz .Szabi. #457. hozzászólásáraNovosil. Ha magkezeléssel,és így vetéssel egy menet lesz,akkor filléres dolog.
Válasz JD 4630 #460. hozzászólásáraSzia semilyen kötelező vállalás nincs. Minden tagállam készít egy vállalást azt be nyújtja a bizottságnak és a bizottság eldönti hogy elég e a vállalás. Csak vannak olyan országok ahol az állam nem csak szóban hanem tettekben is a gazdák érdekeit nézi és olyan vállalásokat tesz ami nem terheli felesleges adminisztrácioval a gazdákat ja és mint ahogy írtam jóval több támogatást harcol ki. Tehát semmit sem az unió ír elő.
Válasz .Szabi. #457. hozzászólásáraEngem is érdekelne, de van rá egy tippem, hogy két nap alatt nem lesz belőle, ha kiderül itt a fórumon melyik a legolcsóbb.
Válasz Koczka József #456. hozzászólására"minden tagállam maga dönti el mit vállal" nagy fenét, vannak kötelező vállalások és vannak szabadon választható elemek
Válasz Selvin #458. hozzászólásáraFáj az igazság?
Válasz szelg80 #455. hozzászólásáraA mindössze harmadik fórumos hozzászólásodban Amerika-Soros-migráns-csúnya EU a témád. Muszáj ezt?
Valaki vette már a fáradtságot és kiszámolta, melyik biostimulátorral lehet leggazdaságosabban letudni 1 pontot?![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
Válasz szelg80 #455. hozzászólásáraKedves kolléga elég érdekesen látod ezt a dolgot nagyon M1 szaga van az írásnak. A KAP reform egy program amiből minden tagállam maga dönti el mit vállal, sajnos a mi vezetőinkben benne van még a KISZ által sujkolt ideológia. Mi minnél többet mert a párt ezt tanította a kommunista időkben. Elég csak a Lengyelek, Szlovákokat vagy Franciákat megnézni fele ennyi kötötséget sem vállaltak sokkal több pénzért. Mint írtam ez nem Soros és nem az unió hibája hanem csak a Magyar agrár diplomácia diletanizmusa. Nem kell mindíg a határon kívül keresni a hibást néha érdemes ithol is szét nézni. Üdv :Koczka
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-04-11 18:42:45
Válasz MrPoke #453. hozzászólásáraSenki sem mondta hogy kapálják a kukoricát legfeljebb ekekapával ha tudod mi az.
Válasz Koczka József #452. hozzászólásáraEz a baj a mai társadalommal ez a PC hozállás....
Persze persze..... Mindegy én mindent elhiszek neked...
Azt is, hogy kapálják a kukoricát.
Válasz MrPoke #451. hozzászólására
Nem kapnak támogatást, éhen halnak nincs gond....
Lehet felétek így megy. Ez igazán emberi hozzá állás. Erre felé nincs feketézés vegyszerre vagy ha van is azt nem az öregek csinálják hanem a veled egykorúak akinek semmi sem elég. Azon is spórolni akarnak mivel a közelünkben nagy cégek nincsennek csak messzire 30 - 40 km-re.
Válasz Koczka József #450. hozzászólásáraAkkor egyszerű. Nem kapnak támogatást, éhen halnak nincs gond....
Nem értem mért kellene más jogszabályt alkotni pár ember miatt.
Tudomásul kell venni, vagy a család besegít a papírok intézésébe vagy ki lehet adni a földet. Mindenki jobban jár. Nekem sem kell kerülgetni, és szitkozódni mikor jön arról a gaz.....
70 éves bácsika a szomszédom, felmászik a fülke nélküli JD kombájnba de még neki is van növényvédőse mert nem akar feketézni.....
Ráadásul ezeknek a 10ha os gazdáknak vizsgáztatott permetezője is van ugye? bla bla....
Nagy cégtöl kimaradt szereket fújja mind. Ez nyílt titok. Kár itt hazudozni :D
Válasz Bigyófelügyelő #449. hozzászólásáraLátom nem érted amit mondok lehet a korod miatt mert még fiatal vagy. Egy ilyen kis faluban mint ahol én lakom ami messze van mindentől egy hetven éves bácsinak nem hiszem hogy most kellene megtanulni számítógépet kezelni vagy okostelefont csak azért mert van 15 ha földje és igen tudom a mai modern világ ezt követeli. De hol követeli mely uniós országban van még Nébih elektronikus permetezési napló? Sehol ezek az öregek már 1989 ben is a maguk földjét túrták a maguk állatait gondozták és megéltek belőle akkor is amikor nem volt támogatás most meg eszetlenül egyre több papir munka szakad a nyakába amit már papíron nem is lehet megcsinálni. Vagy fizet valakinek hogy csinálja meg vagy abba hagyja de ezeknek az öregeknek a végét jelenti ha nem ülhet a traktorba vagy nem nevelhet 5-10 birkát. Eszetlen és oktalan a szabájozás és még követhetetlen is. És az a baj hogy ezt hozzá nem értő emberek írják elő.
Válasz Koczka József #448. hozzászólásáraAz a sok kis gazda akinek nincs "zöldkönyve" vagy szerződése növényvédőssel az eddig is "megoldotta" a vegyszerek beszerzését! Csak őket nem nagyon szedték elő ellenőrzésre! Könnyebb a nagyobbakat baszogatni.... Meg hogy 5 hektár alatt ez nem kell, 10 hektár alatt ez nem kell..... Most majd ha leülnek a számítógép elé az illetékesek könnyebben lehetlesz bogarászni az elektronikus adatok között...
Válasz Bigyófelügyelő #446. hozzászólásáraKicsit sok az hogy itt felsoroljuk mi minden van ami nem I es. De ha figyelmesen olvasod nem rólam szól a dolog hanem az olyan kis gazdákról akiket az tart életben hogy fel tud még mászni a traktor fülkébe és meg csinálja azt a kis földjét.
Válasz MrPoke #443. hozzászólásáraAttól függ milyen a napraforgó imis, expresszes, hagyományos.
Válasz Koczka József #442. hozzászólásáraMondjuk napra gyomírtásnál nehéz megkerülni hogy I. est ne használj! Továbbá kukoricánál a Laudis I. es kategóriás lett.... Sőt mondok jobbat: Bordóilé , ami tényleg egy nokedli..... A nagy kiszerelést 10-20 liter betették I. es be....
Válasz MrPoke #444. hozzászólásáraPedig nem nagy kaland. 10 éve csinálom. Már csak 4ha van amit nem vittem be.
Válasz trikolor5 #441. hozzászólásáraAz csak fanatikusoknak való. Régen én is elmélkedtem rajta, de inkább elengedtem. Tanultam mások hibájából.
Válasz Koczka József #442. hozzászólásáraNapraforgót mivel gyomírtod?
Válasz MrPoke #440. hozzászólásáraNémely II kategóriás szer jobb mint az I-es.Én is alig használok I-es kategóriást.
Válasz MrPoke #440. hozzászólásáraSimán. Úgy hívják ökológiai gazdálkodás. Én is csinálom.
Válasz Koczka József #439. hozzászólásáraHát én nem tudom elképzelni, hohyan lehet termelni I. Kategóriás szerek nélkül. Valamit nagyon tudtok.
Válasz MrPoke #437. hozzászólásáraSzoktak jönni tavaj is voltak 5 embert ellenőríztek és semmi hiba nem volt náluk. Pedig. Na most akkor ott ahol nem csalnak ott hogy lenne hiba.
Válasz Bigyófelügyelő #434. hozzászólásáraEzért tolták ki a hadáridőt a beadásnak.
Válasz Koczka József #436. hozzászólásáraCsak ha jönnek és mintát vesznek a növényből lesz pislogás...... Mint mondtam jobb a békesség....
Válasz MrPoke #433. hozzászólásáraSzia ezt már tavaly is be lehetett írni és be is írtuk hogy nincs. Az idén is be írjuk majd Jani bácsinak hogy nincs. De ettől függetlenül csak kell néhbikes napló ha II kategóriás rovarölőt használ. Na ez egy ökörség még az unióban is ritka az a tagállam aki ezt vállalta. Ja és sehol nincs benne hogy kötelező a növényorvos.
Válasz Bigyófelügyelő #434. hozzászólásáraPedig egyszerű,csak ehhez is hozzá kell szokni. Ez a túlélés zálogának első pillére !
Válasz Csavarkulcs #427. hozzászólásáraPedig hidd el hogy az egységes kérelem beadásakor lesznek ám egymásra nézések, mikor a falugazdászok megkérdezik a gazdálkodókat hogy akkor mit is tetszik vállalni az AÖP ös 2 pontért meg azért a kis plusz pénzért! Rengetegen nincsenek tisztában azzal, hogy egyáltalán mi is ez, mit lehet vele kezdeni.... Személyes tapasztolatom van családi és ismerősi körből is... Nem is hallotta, nem is tudja hogy lesz ilyen, az meg hogy mi hány pontot ér, százalék ide meg oda... Mintha kínai lenne...
Válasz Koczka József #430. hozzászólásáraTessék, jobb a békesség. Mert kizárt, hogy ténylegesen csak II, III kategóriás szert használ valaki.....
Egyszer lesz bukás akkor az nagy bukta...
https://agroforum.hu/agrarhirek/novenyvedelem/egyseges-kerelem-nyilatkozni-kell-a-szakiranyitasert-felelos-novenyorvos-adatairol/
Válasz kis Zombi #425. hozzászólásáraNem új. Mihályt nem lehet csak úgy leszerelni...![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
Válasz trikolor5 #429. hozzászólásáraItt akinek 5ha van annak is van növényorvosa. Érdekesen rugalmasan veszik eggyes helyeken a szabályokat.
De utána olvasva tényleg nem a támogatás feltétele. Hanem nébik fog megbüntetni ha kapsz elenőrzést töllük.
https://agroforum.hu/agrarhirek/novenyvedelem/egyseges-kerelem-nyilatkozni-kell-a-szakiranyitasert-felelos-novenyorvos-adatairol/
Válasz MrPoke #424. hozzászólásáraCsak egy példát hogy miért lenne szabálytalan.
Válasz MrPoke #424. hozzászólásáraIdén ellenőriztek. Elég átfogó volt, de szó sem esett ilyenről. 1falugazdász sem említett semmit az évek alatt. Akg-ban lehet jár érte plusz pont, de kb ennyi.
Válasz MrPoke #420. hozzászólására Ó de mizogin vagy de ráfaragtál mert ezt a nevet az info rakta nekem mert én a modi kedvencét kértem de hát vannak még csodák![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz MrPoke #424. hozzászólásáraEngedd el az élet szelektál. Generáció váltás küszöbén a szakma...pár embernek már át kellene adnia a boltott. Mert ha egy sima AÖP-is ekkora gondot okoz,akkor ott már bizony a gond nem kicsi !