Hirdetés
Fórum
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- AKG támogatás új
- Disznóvágás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Körbálázót, de milyet? új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Massey Ferguson traktorok új
Cikkajánló
Lehetőségek és fókuszok a napraforgó-termesztés fejlesztésében
A sikeres napraforgó-termesztés fokozott gondosságot kíván.
Sajtóközlemény
1776 hozzászólás
Válasz szöcske76 #225. hozzászólásáraElvileg meg nem végleges a lista..
Válasz Pumás. #224. hozzászólásáraSzerintem mivel ezek a felhasználható hatóanyagok listája, és a gazdálkodási év Jan 1-dec 31 között tart, így az egyáltalán nem használható kategória a glifozát.
Válasz Drisa #222. hozzászólásáraTarlokezelesre illetve vetes elott,vetes utan, keles elott siman mehet..
Válasz Drisa #222. hozzászólására Semmilyen kultúrában nincs engedélyezve állomány kezelésre, ez csak ennyit jelent.
Válasz MrPoke #212. hozzászólásáraForgatás nélküliben kiesett a glifozát :(
Amúgy ki milyen kultúrára vállalja be a ,,méhekre veszélyes szerek tilalmát”?
Gondolom repcések nem nagyon, de kalászosra maradt olyan szer, ami ér is valamit?
Válasz Mrx5 #219. hozzászólásáraNekem azt mondta a falugazdász, hogy a simából elég 1x 3 liter/ha azt már elfogadják.
Ha 3 szor kéne 3 litert fújni úgy már több lenne a költség mint az aöp támogatás
Válasz Ganajos #217. hozzászólásáraArra lennék kiváncsi Ti hogy értelmezitek a sima Amalgerol engedély okiratát mert nekem nem teljesen egyértelmű, hogy mi a minimum mennyiség.
“ levélkezelésre a tenyészidőszak folyamán 3-4 alkalommal 3-5 l/ha mennyiségben, legfeljebb 1%-os töménységben kijuttatva”
Nekem ebből az jön le, hogy úgy fogadják el AÖP-ben hogy 9l/ha-t juttatok ki míg Amalgerol Essence 2l/ha-ral ugyan ezt teljesítem.
Válasz trikolor5 #185. hozzászólásáraMost akkor 2 út van...1. hozzámarkoljuk a kb. 1oo EURO-t a költségvetésünkhöz és bohóckodunk, vagy 2. elfelejtjük az egészet és akkor a piac szívat minket - ukrán gabona, import árú stb - meg az időjárás...melyik ujjamat harapjam meg?
Igen valóban benne van megtaláltam, köszönöm
Válasz Ganajos #214. hozzászólásáraOtt van az. Keress rá a dokumentumban. Még az Amalgerol starter is benne van.
Üdv
Válasz Ganajos #214. hozzászólásáraOtt van az lejjebb a 23. oldalon
Üdv!
Azt jól láttam, hogy a sima amalgerolt nem fogadják el az aöp-ben, csak az amalgerol essence-t meg a wg-t?
Legalábbis én nem látom a listában
Köszi
Válasz Rabó001 #211. hozzászólásáraIgazad van, jogilag semmi köze hozzá, de a korábbi időszakban mi számtalan olyan adategyeztetést kaptunk, ahol a blokkon belül azonos növényt vetett 4-5 gazdálkodó egymás mellett, aztán kijött a felszólítás, hogy egyeztessünk, mert szerintük az adott kultúra területe a blokkban x hektár, a 4-5 igénylő meg x+1-et igényelt. Mivel műholdképről ellenőrizte ezért lazán egybeműveltként kezelte, pedig mindenki önállóan használta, földről nézve egyértelműen elkülönítve. Szóval kérdés, hogy mit ért táblaméret alatt. megelégszik-e parcellarajz méretével?
Listák...
https://kap.mnvh.eu/news/2023-03-10/094132/elerhetoek-az-agro-okologiai-programhoz-tartozo-szerlistak
Válasz Batka #208. hozzászólásáraAz a szép benne, hogy a szomszéd Zrt-nek konkrétan semmi köze hozzá. Meg a szomszéd KFT-nek se, meg a szomszéd magángazdának, őstermelőnek, ÖCSG tagnak se.
Válasz Rabó001 #209. hozzászólásáraAzért az is megérne egy misét, hogy melyik barom találta ki ezeket a kondíciókat, és vállalta a k*cs*g unió felé. No meg a többi miért nem verte agyon. Főleg az egymást kizáró feltételekért, de egyébként az egész úgy baromság, ahogy van.
Válasz Pont #207. hozzászólásáraArra válaszoltam, illetve arra is.
Szerintem ez úgy működne, hogy ha én vállalom hogy csinálom ezt, a szomszéd meg nem, és ugyanaz a növényünk, akkor a sajátombol hagyom le az elválasztó sávot. Én vállaltam és én akarok érte pénzt kapni, ha egy hektáros parcellarol van szó, akkor arról hagyom le az elválasztó sávot.
Válasz Pont #207. hozzászólásáraEbben az a szép, hogy ha valaki bevállalja úgy hogy egyébként sincs egy parcellája se határon felül, viszont a szomszéd zrt ugyanazt veti a mellette lévő területbe, akkor már szívás van az " egybeművelés " miatt.
....
Válasz Rabó001 #206. hozzászólásáraA kérdés, az volt: mi van, ha nincs együtt sem 30 Ha, vagy külön külön mennyi lehet, pl. egyik választja ezt a korlátot a másik nem, stb....
Válasz potc10 #203. hozzászólásáraPedig ez egyértelmű. Ha ugyanaz a növény van két területen, akkor el kell választani 3 méter szélesség sávval. Természetesen csak az AÖP ezen pontjának választása esetén.
Válasz potc10 #203. hozzászólásáraAmíg nincs jogszabály, addig erre sincs tuti válasz. De szerintem itt csak a szokásos slendeián megfogalmazás visz félre, azaz csak azonos kultúráknál lesz szempont az egybeművelés.
Szerintem(!)
Mint ahogy a lentebbi vegyszerlista sem végleges és teljes, ezt írják is.
Toldozás-foltozás, szuttyogás, ...
Válasz Vén cigány #196. hozzászólásáraKlartan 24 EW
A nemrég megjelent NAK-os AÖP kiadványban a "Táblaméret korlátozás, biológiai sokféleség védelme" vállalásra vonatkozóan ti hogy értelmezitek az ide kapcsolódó részt?
Az tiszta sor ha szomszéddal (aki ugyanazt a kultúrát vetette) együtt átlépitek a 30 hektáros tábla méretet, akkor ez nem vállalható. De az alábbi szövegből én azt veszem ki, hogy egyáltalán nem engedélyezett a szomszéddal való egybeművelés vagy 30 hektárig mehet ?
Itt a szöveg:
Amennyiben két szomszédos táblán – beleértve a különböző mezőgazdasági termelők
által művelt táblákat is – ugyanazon növényfaj vagy magkeverék vetése történik, a táblák
elkülönítése érdekében legalább 3 méter szélességű bevetetlen vagy legfeljebb fűfélékkel
vagy méhlegelő keverékkel a helyes mezőgazdasági gyakorlatnak megfelelően bevetett
területet kell biztosítani a parcellák között.
A gyakorlat nem teljesítésének számít, ha:
• a tábla mérete meghaladja a 30 hektárt
• a tábla egybeművelésben vesz részt
• ugyanazon növénykultúrák között nem kerül kialakításra 3 méter
széles elkülönítő sáv
• a szántóterület mérete együttesen nem haladja meg az 50 hektárt
• abban az esetben, ha a gazdálkodó AKG keretein belül a táblaméret
korlátozásra irányuló vállalást tett
Válasz szöcske76 #199. hozzászólásáraAz AKG esetében is úgy van a glifozát, hogy a kultúrában pl. Állományszárításra nem használható, de a tarlón igen. Itt nem láttam olyan sorokat, hogy tarló kezelésére minek van esetleg engedélye, lehet, hogy simán csak kimaradt, de legalábbis nem egyértelmű ez a kérdés.
Válasz Bárány #200. hozzászólásáraLesz itt támogatott gaztenger termelés
Válasz szöcske76 #199. hozzászólásáraHa jól látom, a desszikálásnak is lőttek..
Szerlista
Első olvasatra a glifozát hiányzik a forgatás nélküli listából.
Válasz MrPoke #197. hozzászólására
Válasz Vén cigány #196. hozzászólásáraMospilan
Melyik az rovarölő szer, amit lehet gabonában használni?
Válasz MrPoke #194. hozzászólásáraOK!
Válasz Vén cigány #193. hozzászólásáraMinden vegyszernél figyelni kell.
Gabonában méhkímélő technológia esetén, elég a rovarölő szereket megválasztani vagy kell figyelni a gombaölő szerekre is???
Válasz RARGAkèny #191. hozzászólásáraKöszi
Válasz Ganajos #189. hozzászólásáraNem kötelező, csak a piros csillagost kel kitölteni..
Sziasztok!Aki szántóval AKG-s indulhat az AÖP-ben?Hallottam mind a két verziót. Köszi!
Üdv!
A permetezési naplóban ha nem adtam meg a növény szaporítóanyagát, és a terméshozam tervet a növénynél akkor az probléma vagy számít valamit?
Köszi
Válasz Vén cigány #184. hozzászólásáraKöszi a válaszokat!
Válasz Sz_Pisti #186. hozzászólásáraViszont ha túl sok területre adják be (mármint többre, mint amivel a döntéshozók kalkuláltak), akkor a terület alapú csökkenhet, mert abból a keretből pótolják ki.
Válasz Vén cigány #184. hozzászólására A keretet osztják szét, de ahogy előttem írták 60 Eurótól nem lehet kevesebb és 120€-tőle több sem. Az a kérdés, hogy a részletszabályok megjelenése után mekkora lesz a kedv hozzá, illetve, hogy mennyi plusz adminisztratív teherrel, jelentési kötelezettséggel fog járni.
Válasz Vén cigány #184. hozzászólására60-120 euró között valamennyit.
Hektáronként hány EUR-ot adnak az AÖP-re, ha teljesülnek a feltételek?
Valami 15%-ot olvastam...
Átlapoztam ezt a kiadványt
Nem olvastam még végig.
Mielőtt le hurognátok!
Konkrétan a nádasról nem ír semmit.
Csak a vízes élőhelyről.
Akkor most az is vízes élőhely vagy mi a fene?
Ásattam már benne egy kisebb tavat igaz nem hivatalosan, akkor most azt is elfogják fogadni az AÖP ben?
Válasz pamko #180. hozzászólására4-et vállalsz, 2-t kell teljesíteni, ez enged egy kis mozgásteret, azért van így. Ha több pontot teljesítesz, nem jár több pénz.
Válasz Koszi. #172. hozzászólásáraA pptx-ben olyan is van, hogy az minősül 12%-os területnek, amiben legalább 1 hektár 12%. Tehát szerintem ezt úgy kell érteni, ha abban a bizonyos csíkban nem éri el az 1 hektárt, akkor nem kell foglalkozni vele
Válasz RARGAkèny #175. hozzászólásáraDe,ha 4-et vállalok a 2-vel szemben ,akkor előrébb vagyok anyagilag ,vagy ugyanannyit kapok ,mint aki a kötelező 2-vállalja?
Ebben van nekem az ellentmondás falugaszdász vs olvasott cikkek alapján
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-03-06 08:48:09
Válasz Koszi. #166. hozzászólására az a 17 csak 12%
Válasz Drisa #171. hozzászólására attól füg hány centire vetnéd s mivel???