Hirdetés
Fórum
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Massey Ferguson traktorok új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Tárolók, színek.. egyéb géptárolók.. új
- Kalászosok műtrágyázása új
- John Deere 4630-4650 traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
Cikkajánló
Mi a helyzet? Trump kivetette a vámokat az EU-ra vagy sem?
Mi csupán fenyegetés és mi a bejelentett intézkedés?
Hirdetés
1776 hozzászólás
Válasz Koszi. #172. hozzászólására Kíváló lehetősség pergolás futóbab termesztésre nemkell mindent lerohani a trakival 1 óra alatt lehet másként is csinálni s milyen környezet kímélő meg nitrogéntermelő tiszta öko megoldás ..ökörség de minden fasz.
Válasz pamko #174. hozzászólására 4-et vállalhatsz max.
Ha a szükséges 2 pontot vállalom be ,vagy mondjuk 5 pontot,akkor is ugyanannyi pénzt kapok az Aöp programba?
Mert falugazdász szerint elég a 2 pont,de olvastam cikket ellentmondásosan,mely szerint amennyi pontot érsz el annyi € kapsz
Válasz Koszi. #172. hozzászólására13. oldal a számozott oldalak szerint a 23.
Válasz Drisa #171. hozzászólásáraSok helyen kis csík parcellák vannak a lejtővel megegyező irányba azokat is keresztbe kell vetni? Nem megoldható, nekem is van olyan ami 30 m széles és 200m hosszú vessem keresztbe , őrültség, illetve sok nagyobb darabot is tudok ahol szintén a lejtővel párhuzamos művelés az egyetlen megoldás , kíváncsi vagyok mi lesz ebből majd ténylegesen....
Válasz Koszi. #166. hozzászólásáraA lejtőre merőleges művelés már ezer éves iskola! Csak sokan nem foglalkoztak vele. Nyilván a forgót lehet majd lejtő irányában művelni, vetni.
Válasz Sz_Pisti #168. hozzászólásáraNem igazán tudom mi az egész lényege, hiszen, ha vállalod a forgatás nélkülit akkor már úgysem fogsz mást bevállalni.
én hallottam ezt a csütörtöki előadást team vieweren, még a karbamid azonnali bedolgozásra sem kaptak választ fentről, hogy mit is értünk alatta. :)
viszont a kijuttatott karbamid kg/ha lesz vetítve.
Válasz MrPoke #167. hozzászólásárami a szakmai ellentmondás a karbamid használat és a forgatás nélküli művelés között, hogy azt kizárja?
Válasz Bárány #165. hozzászólásáraÉn úgy tervezem, hogy azokat a táblákat fogom forgatás nélkülibe rakni ami tavaszi vetésűek, és ősszel gabona kerül bele.....
Jobb megfogalmazást még nem találtam. Gruber lazító szerintem mehet.
Válasz Bárány #165. hozzászólásáraVannak még bőven tisztázatlan dolgok főleg itt nálunk a hegyvidéken, 17 százalékos lejtőn nem tudom mit fogunk tudni kezdeni, pedig vannak olyan részek a táblában, azt hagyjuk ki belőle? Kedden lesz itt Sásdon egy előadás akkor majd talán többet fogunk tudni. Pletykákból hallani már sokfélét pl a lejtős területet csak keresztbe lehet vetni, az még hagyján de mi lesz a dülőzéssel azt majd nem lehet? Aztán igen a lejtős területeken majd lehet nem szabad szántani. Aztán a direktvetőgép használatát is kötelezik ilyet is hallottam (amit majd műholdról tudnak ellenőrizni hogy ténylegesen milyen gép vetette az adott táblát az adott napon)..... Max azt mondjuk hogy nézőpont kérdése mi az a direktvetőgép hiszen a gazdagság is nézőpont kérdése valaki szerint ugye Szóval semmi jó nem várható ha ezekből bármi is igaz főleg aki lejtős területeken gazdálkodik és kisgazda....
Definiálva van valahol a forgatás nélküli talajművelés?
Nyilván az AÖP-re vonatkozóan.
Válasz DDT #163. hozzászólására Ezért nem kell a kutyának se az ISCC-s magyar búza, meg kukorica...
Válasz Sz_Pisti #162. hozzászólásáraAlapvetően a támogatások célja ez volt, a vidéki lakosság megtartása, ne költözzön mindenki a városokba, az élelmiszer árak alacsonyan tartása, a gyengébb adottságú területek is művelve, rendben legyenek, stb. Ugyanakkor a kovid rávilágított arra, hogy a globális világ, az ellátási láncok percek alatt összeomlanak, ha az úgy van, továbbá itt a háború, geopolitikai harcok, stb. Így a mezőgazdaságot újra kell definiálni, stratégiai ágazat, minden országnak a saját lehetőségeihez képest önellátónak kell lennie.
A II. világháború után volt cél a termelés növelése, hogy ne éhezzen Európa, már egy ideje nem ezek a célok.
Cél a vidék rendben tartása, a vidéki munkahelyek megőrzése, mostanában kiegészül a zöld célokkal. Nagyon sok településen, ahol nincs semmi üzem, ott a mezőgazdasági termelők jelentik a vásárló erőt, a patika, a gyógyszertár csak szolgáltatás. Aztán, ha a mezőgazdasági termelésben a támogatáson felül még keres egy kicsit a polgár az már csak a plusz.
Lehet vele vitatkozni, alapvetően így van.
Válasz MrPoke #160. hozzászólásáraNa én erre gondoltam.
#135 MrPoke
2023-03-03 20:56:54
Válasz Mihály #133. hozzászólására
Hol olvastad, hogy többet kel termelni? Pont az a lényeg, hogy kevesebbet. És csökkenjen az intenzív mezőgazdasági területek mérete is.
Terményből bőven túltermelés van.
Válasz Koczka József #158. hozzászólásáraNem volt vita. Csak ne állíts valótlanokat.
Válasz Radocz #146. hozzászólásáraMihállyal kapcsolatban nincs szükségem tanácsra! Az egy szorgalmas analfabéta.
Az hogy a bajszos pufi épp mit mond, az egy dolog, az egy politikus, méghozzá az utóbbi idők alapján nemis a túl jó fajta. Majd a gazda tudja hogy mit hogyan. A magyar gazdát különben sem az érdekli hogy hányan éheznek a Földön a 8 millard körüli ember közül. Az csak egy szép duma hogy etetni kell a Földet.
Válasz MrPoke #157. hozzászólásáraNem ez volt a vita, hanem hogy mondott vagy nem mondott olyat. És jól emlékezett mert mondott.
Válasz Koczka József #149. hozzászólásáraAz, hogy a Magyarok mitt is szeretnének, talán mellékes.
Az EU közös agrárpolitikája célja az egész EU ból egy nagy nemzeti parkot csinálni, minnél több erdővel, és nem termelő rerületekkel.
Az élelmiszert inportból megoldják.
Válasz Attila000 #154. hozzászólásáraSzia ! Köszi.De szívatott már engem az MVH annyiszor az elmúlt 2-3 évben (faiskolai területek zömében), hogy biztosra szeretnék menni. Kb. 30e Ft/ha miatt nem akarok még többet szívni.
Válasz trikolor5 #152. hozzászólásáraÉn úgy értelmezem, hogy igen (szerintem ez az a bizonyos +100e ha terület, amire eddig nem járt, de most már járni fog támogatás). De mi alapján lesz ez eldöntve, lesznek -e ennek feltételei, erről még senki egy szót nem ejtett. De szajkózzák, hogy készülj fel....
Válasz nemerdőmérnök #148. hozzászólásáraSzia! Egy hete kb kerestem, hrsz-ot kataszeri ráfedéssel a 2022es beadási felületen (csinálsz egy tábla módosítást, amikor végeztél kitörlöd) és én úgy láttam hogy jelöli màr a támogatható bokor csoportokat stb, ilyen zöld alapon fehér körökkel talán!
Üdv, Attila!
Nekem annyira elveszik a kedvem a gazdálkodástól ezekkel a bonyolításokkal hogy ha nyugati bérek lennének országunkban inkább elmennék a tescoba pénztárosnak minthogy gazdálkodjak.
Válasz nemerdőmérnök #148. hozzászólásáraÉs vajon akkor is berajzolhatjuk, és megadják rá a területalapút ha nincs meg 10%? Az AÖP támogatáshoz szükséges 2pont pedig valami más jó gyakorlat teljesítéséből lenne meg.
Válasz Koczka József #150. hozzászólásáraFasza. Éljen a tervezhetőség.
Válasz nemerdőmérnök #148. hozzászólásáraSzia. Én beszéltem a falugazdásszal és ahogy írod a beadásifelületen lesz látható.
Válasz MrPoke #135. hozzászólásáraSzia én is ezt olvastam ki ezekből a nyilatkozatokból. Már mint hogy növelni kell a termelést és az élelmiszer előállítást.
https://novekedes.hu/elemzesek/nagy-istvan-az-orszag-akar-20-millio-embert-is-kepes-elelmiszerrel-ellatni-mi-varhato-az-agrariumban-a-miniszter-szavai-alapjan
Szerintetek mikor lehet megtudni, hogy a tábláimon található fa és bokorcsoport támogatott lesz-e ebben a rendszerben? A MEPAR jelenleg még a 2022-est mutatja, ekkor még nem támogatható volt. Csak a beadási felületen fogom megtudni, hogy beszámolhatom-e (AÖP-re 2 pont, ha 10% lesz a parlaggal együtt) ?
Válasz Mihály #144. hozzászólásáraTe is ugord át az írásait.
Anno javasoltam, hogy ami nem a topik címéről szól helyezzék át egy gyűjtobe. Oszt jó napot!
Válasz Rabó001 #143. hozzászólásáraUgord át az írásait, és olvasható marad a topik.
Egyébként meg tény, ha nem sikerül több élelmiszert előallitani, az emberek egy része éhezni fog.
Válasz MrPoke #135. hozzászólásáraTegnap Hajdúnánáson, a Debreceni Egyetem előadója is azt mondta, hogy több embert kell ellátni élelmiszerrel.
Lehetőleg minőségivel, mert a kaliforniai paprika csak nyomokban tartalmaz C vitamint.
A kapia paprika az ok.
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-03-06 08:42:20
Válasz Mihály #141. hozzászólásáraOlvasd már el amit írtam te ......! Ja, persze, már itt elbukik a dolog.
Moderátor által módosítva: 2023-03-06 08:42:37
Válasz Mihály #139. hozzászólásáraElőször: Nem kell leszállnom rólad, mert rád se szálltam.
Másodszor: Neked még segíteni se lehet. Bocs hogy ismét megpróbáltam. Továbbra is hiábavaló fáradozás.
Válasz Rabó001 #136. hozzászólására Megfogalmaznád mi a félre tájékoztatás esetleg ide másolnád mert én a nak oldalán olvastam ezeket
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-03-06 08:41:16
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-03-06 08:41:54
Válasz MrPoke #135. hozzászólásáraBocs de a miniszter úr mondta nem én ha jól tudom Szegeden talán vele vitatkoz
Válasz Mihály #133. hozzászólásáraLátom nem érted. Ami nem baj, csak akkor nem kéne az észt osztanod.
Senki nem mondja hogy többet kell termelni.
Az AÖP elemei választhatók. Azt választasz, ha úgy döntesz hogy csinálod, amit akarsz, ha eszed van olyat amit könnyen teljesítesz. Cserébe plusz pénzt kapsz. Egyik ilyen a tájképi elemek megőrzése.
Van mondjuk egy földed, van benne egy bozottal benőtt árok, egy gémeskút, egy bozótos, vagy akár mind egyszerre, szóval ilyen művelhetetlen részek. Eddig ezek nem támogatható területek, láthatod a meparban is. Ezért nem a teljes területre kapod a földalapút se. Ha sok ilyened van, választhatod ezt, és már teljesited is az érte járó pontot és kapsz rá több pénzt. Ha nincs elég, akkor mondjuk vetsz egy kis méhlegelőt mellé, és együtt megvan. Azt fejből nemtudom, de lehet hogy a területalapú is jár ezekre is.
Válasz Mihály #133. hozzászólásáraNem tennéd meg, hogy befejezed végre a folyamatos félretájékoztatást? Pedig jó lenne!
Válasz Mihály #133. hozzászólásáraHol olvastad, hogy többet kel termelni? Pont az a lényeg, hogy kevesebbet. És csökkenjen az intenzív mezőgazdasági területek mérete is.
Terményből bőven túltermelés van.
Válasz Mihály #133. hozzászólásáraEz választható elem, nem kötelező!
Nos hogyan termeljünk többet ha 10% kiesik a termelésből s még az sem biztos hogy csak 10% termés kiesést okoz... 2023. januártól az AÖP-ot választó gazdák szántóterületük legalább 10%-án kell, hogy vállalják a program megkötéseit:
-tájképi elemeket
-parlagot
-nitrogénmegkötő növényeket növényvédőszer nélkül
-ökológiai másodvetést.
AÖP választás vállalás esetén parlagoltatni kell a választott területet. Zöld növényi borítottságot, vagy szármaradványt, mulcsot kell fenntartani a megadott időintervallumban. A gyommentesen tartás érdekében kaszálás, legeltetés és mechanikai gyomiírtás lehetséges. A szántón történő legeltetés megengedése ugyancsak a talajaink regenerálódását segíti elő AKKOR 100 HA-BÓL 10 HA LUCERNA ÉS SZABAD A PÁLYA
Válasz Pont #131. hozzászólására Na az 5 méter már csak 3 méter ???
Válasz trikolor5 #130. hozzászólásáraJó lenne már így a vetés előtt egy hónappal, ha megjelennének a részletes szabályok.....
Abszolút aránytalanságok vannak, pl veszek egy vödör karbamidot, azt begereblyézem ott az 1 pont. Ha a teljes területen nem szántok, az kb. 0 pont, mert egyrészt kötelező hozzá választani, a sosem megjelenő szűkített növszerlistát, és állítólag tárcsázni sem lehet.... Baktériumtrágyát vagy kapok vagy nem, nincs gyártókapacitás több millió hektárra. Tábláim kicsik ezért vállalnám a 30 korlátot, de ugye a szomszédot nem tudom, szerintem majd utólag azt a 3 métert kihúzom.....
Legegyszerűbb vállalások szerintem, ha valaki nem Öko-s a méhkímélő szerek meg a karbamid bedolgozás. Esetleg a forgatás nélküliség mert úgy is több szokott lenni a kalászos, de ott meg ír valami kevesebb növényvédőszer felhasználást konkrétum nélkül.Ökos-ként meg az ökológiai másodvetés mert az amúgy is szokott lenni a szigorú vetésforgó miatt.
Válasz Pont #128. hozzászólásáraNem kell ilyen szart vállalni, aztán nincs ilyen probléma. Ahol 3-5 hektáros stb. táblák vannak, majd megyek körbekérdezni sorban mindenkit, hogy mit fog vetni, nem? Meg azt mondja, nem azt vet, amit te, aztán meggondolja magát…
Válasz Zoli 63 #122. hozzászólásáraJó kérdés, hogy honnét tudjam én, hogy mit fog vetni a szomszéd, mondjuk októberben mikor meg kell rendelni a vetőmagot? Mi van ha szomszéd területével együtt sincs 30 Ha?
Válasz envagyok2 #126. hozzászólásáraEzek már nagyon régóta elérhetőek.
Ami nagyon hiányzik a döntéshez a növényvédő szer lista, valamint a baktériumok, kondicionáló szerek besorolása....
Addig csak remélni tudom, nem használok olyan szert ami kizár a forggatás nélküli művelésből.....