Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Juhtenyésztés új
- Terményszárító és kapcsolódó berendezései új
- Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő! új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- AKG támogatás új
- Agrárkamara új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1537 hozzászólás
Válasz #836. hozzászólásra
Üdv! Ha jól emlékszem, a kiszabott illeték kétszeresét kell visszafizetni, ha nem várja meg az 5 évet...
Üdv!
A kolléga 2 db földet tudott megvenni ( egyben volt eladó) 3,5 éve, és illetékmentességet kért, ami 5 év tulajdont és művelést jelent ( bérbeadni sem lehet). Nos, az egyik földjét eladná, mert az messze van tőle illetve nem jó terület.
Ilyenkor mi van??? Visszamenőleg meg kell fizetni az illetéket részarányosan vagy teljes összegben ??? Gondolom kamatos kamattal.
Hogy van ez pontosan? Milyen büntit kap(hat)??
Linket is elfogadnék.
Köszönöm
Ez engem is črdekelne!
Sziasztok!
Max. mennyit adnátok 1AK-ért a föld ~20AK-s(kicsi terület Sz-Sz-B megye)?
válaszokat előre is köszönöm!
Válasz #831. hozzászólásra
Ezt mi már évtizedek óta mondjuk.
Mivel ezt az EU miatt nem lehet megvalósítani, így inkább elfogadjuk.
Válasz #831. hozzászólásra
Neked adok igazat , olyan pályázatos konstrukciót még nem találtak ki ,amit a magyar ne tudna és ne akarna megbuherálni!!!
Válasz #830. hozzászólásra
"Támogatást sem feltétlenül adnék, inkább pályázatokat kell kiírni normál, nem részrehajló elbírálással "
én meg azt mondom, hogy még csak véletlenül se pályázatos, pontozásos, elbírálásos módon adjanak pénzt ebbe az országba, mert az nyakig lesz korrupcióval...
véletlenül se
vagy normatív alapon, vagy sehogy.
ha normatív alapon nem megy, akkor én mondom, máshogy ne adjanak senkinek. mert akkor legalább e téren egyenlők az esélyek...
nincs itt szalonokhoz szokott nemzet...
Válasz #827. hozzászólásra
Nem egyszerű ez sehogy sem. Mindenki boldogulni akar.
Az én véleményem az, hogy nem szabadna engedni, hogy olyan vegyen termőföldet, erdőt aki nem műveli. Ezt szigorúan ellenőrizném. Nem kellene az elővásárlási jog sem, vagy csak 3 kategóriát hagynék meg. Állam, tul társ, szomszéd. Így nem kell ügyeskedni, hogy nehogy elvigye előled a helyi kiskirály, és mégis van lehetőség a birtokfejlesztésre. Sőt meghatároznék egy maximális üzemméretet valahol 2000+-500 ha környékén. Akik ezt átlépik annak nem engedném, hogy többet műveljenek. A földvásárlási moratóriumot is meghosszabbítanám az idők végeztéig.
Támogatást sem feltétlenül adnék, inkább pályázatokat kell kiírni normál, nem részrehajló elbírálással amiből fejleszteni lehet. No meg potenciálba kellene hozni a mezőgazdaságot, hogy gond nélkül, gazdaságosan lehessen termelni.
De ez csak utópia, és az álmokban van ilyen. Mert senkinek nem érdeke, hogy így legyen ezért nem is tesznek ellene. Marad a sok sok ember aki ezen akar és gazdagszik is meg, csak sajnos azok nem mi vagyunk akik ténylegesen dolgoznak is vele.
félreérted. én épp azt kifogásolom, hogy mennyire egyszerű lenne úgy rendelkezni, hogy az vehessen földet, aki meg is akarja művelni. épp azt mondom, hogy egyáltalán nincs ilyen politikai akarat, egyáltalán nem akarják így szabályozni a dolgot. akkor meg mit csinálsz? ülsz, és várod, hogy majd 20 év múlva hátha a maradék mocsárt meg tudod venni?
épp ezt mondom!!!
nincs mire várni, magadra maradtál.
mindegyikünk.
akár tetszik, akár nem.
Muszály ilyenről agyalni,hiszen csak a 800 ha-os vidéki gazembert szeretnénk kijátszani.Akinek nemszámít a pénz,valaki pénzeli,és az a trükkje,mindenhová bevásárolja magát.Ügyvéd hátamögé bújva sokszor valótlan tényekkel akarja az igazát megjátszani.
Válasz #814. hozzászólásra
"
...
és nincs az, hogy tul társ soron kívül vehet, és tul társ meg akárki tud lenni, akar.
vagy azt milyen egyszerű lett volna, hogy akinek és közeli hozzátartozójának 100-200-400-800-xxx ha van, az nem vehet többet. ezt milyen egyszerű lenne leírni???
csak nincs ilyen akarat...
ez a valóság.
jóreggelt!!!
"
Miről beszélünk itt most valójában? Másról sincs szó az egész topicban, hogy hogyan tudnánk egymást minél jobban átcseszni. Ne legyünk már ennyire álszentek! Linkelgetünk itt ilyen olyan cikkeket, amik arról szólnak, hogy valakik a kiskapukat kihasználva jutnak földhöz, jól elküldjük őket az anyjukba, a következő hozzászólás meg megint arról szól, hogy miként lehetne szegény tulajdonostársaktól elhappolni a földszerzés lehetőségét. Ha mi csináljuk akkor ügyes parasztok vagyunk, ha más mi ellenünk akkor az szemét patkány. Az egy dolog, hogy befektetőknek egyáltalán nem engednék földet vásárolni Magyarországon, legalább 20 évig vagy halálig művelje aki megveszi, és keményebben vizsgálnám, mint bármit. De nem csak szemét befektető akar hátrányból élre törni.
Válasz #825. hozzászólásra
ÁÁÁ velem már nem is lehetne mert én már foglalt vagyok...Viszont még "konspirálodhatsz" az általad említett öregasszonnyal ő még szabad és akkor még hasznod is lenne a haszon"élvezetből"
Válasz #796. hozzászólásra
Konspirálni nem veled fogok ...
Válasz #806. hozzászólásra
A helyben lakónál viszont előrébb van a csaladigazdálkodó aki helyben lakik ,nincs is nagyon több elönye a családigazdálkodásnak...
Válasz #822. hozzászólásra
nekem meg befújta a szél az ajtó alatt :)
Válasz #821. hozzászólásra
hallottam valahol
Válasz #819. hozzászólásra
de egyre pörögtünk :):):)
Válasz #818. hozzászólásra
ennyi:
"Szerződő felek különösen kijelentik, hogy az 1994. évi LV. tv. 4.§ (2) szerint felek a termőföld tulajdonjogának kölcsönös átruházásában állapodtak meg, valamint ugyanezen törvény 4.§ (2) a) szerint a csere tárgyát képező egyik földrészlet az azt megszerző cserepartnernek már a tulajdonában álló földrészletével azonos településen fekszik, így a csere létrejöttének nincs törvényi akadálya."
...
két szerződéssel, meg 3×6600-zal több...
Válasz #818. hozzászólásra
+1 szerződés+2 földhivatali díj,+2 illeték,más nincs
Válasz #817. hozzászólásra
Annak is vannak szabályai.
Válasz #816. hozzászólásra
azt döntsd el, hogy kell vagy nem.
ha kell, akkor tauschen 0,1 AK!!!!!
Válasz #815. hozzászólásra
Nem akarom így.És hogyan ?1 AK 100 ezerért.Majd megunja a szomszéd.
Válasz #813. hozzászólásra
akkor légy benne!!!!!!
eszedbe ne jusson így kifüggeszteni akármit is!!!!!!!!!!!!
Válasz #808. hozzászólásra
ilyen a jogszabály
tudod milyen egyszerű lenne olyan jogszabályt írni, ahol nem működnek ezek a "trükkök"???
csak tudod nem érdeke a jogszabály alkoótknak olyat írni, amit nem lehet kijátszani, mert akkor ő sem tudja kijátszani...erről szól az egész.
NINCS VALÓDI AKARAT!!!!!
csak duma van!!!
mi történt az elmúlt 2 évbe?
berakták nfa-t első helyre??
ÉÉÉÉÉSSSSSSSSSSSSSSSSSSS???
ennyi az összes?
milyen egyszerű lett volna azt írni, hogy
- első helyen:
- második helyen:
-
...
és nincs az, hogy tul társ soron kívül vehet, és tul társ meg akárki tud lenni, akar.
vagy azt milyen egyszerű lett volna, hogy akinek és közeli hozzátartozójának 100-200-400-800-xxx ha van, az nem vehet többet. ezt milyen egyszerű lenne leírni???
csak nincs ilyen akarat...
ez a valóság.
jóreggelt!!!
Válasz #811. hozzászólásra
Én nem vagyok benne,csak haszonkölcsönnel művelem.
Válasz #811. hozzászólásra
akkor nem lenne kérdés.......
Válasz #809. hozzászólásra
de tulajdonostárs vagy, vagy sem??????
benne vagy az osztatlanba, vagy sem?
Válasz #809. hozzászólásra
igen
Lehet kicsit érthetetlen a kérdésem.Van 2 föld egymás mellett,mind a 2 osztatlan közös.Pl.a baloldaliba lévő tulajdonostársnak,elővásárlási joga van-e a jobboldali földnek lévő tulajdonrészéből.Ő csak helybenlakó,én családi gazdálkodó,helybenlakó.
Kis érdekesség, páran sajátosan értelmezik az elővásárlási jogok gyakorlását.
LINK
10. §56 (1)57 Termőföld vagy tanya eladása esetén – ha törvény másként nem rendelkezik – az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
c) a helyben lakó szomszédot;
d) a helyben lakót;
e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.
(2)58 Az (1) bekezdés c)–d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:
a) a családi gazdálkodó;
b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.
(3)59 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(3a)60 Az (1) bekezdés b)–e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.
(4) Az (1)–(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5)61 Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll.
(6)62 Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elővásárlási (előhaszonbérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra (előhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
(7)63 A mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld értékesítése esetén a mezőgazdasági termelőtevékenységet folytató vásárló tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelméhez mellékelni kell a támogatás elnyerését igazoló okiratot is.
Válasz #794. hozzászólásra
Én eddig úgy tudtam a sorrendet, hogy:
1. állam
2. haszonbérlő
3. tul. társ
4. szomszéd
5. helyben lakó
Alapból ezeket kell nézni, de ha a fenti rangsorban 2 személy azonos szinten áll, akkor akinek családi gazdálkodói státusza is van, az van előrébb. Tehát pl. egy családi gazdálkodó szomszéd nincs előrébb a sima tul. társnál. Na erre kíváncsi vagyok a nálam okosabbak mit mondanak!
Válasz #804. hozzászólásra
köszi, közben utánanéztem, láttam még nincs fenn.
de holnap 10:30kor ismétlik.
Válasz #802. hozzászólásra
Itt találod meg a műsorokat: Soroló archívum
A friss még nincs fent.
Válasz #797. hozzászólásra
mgszh nyilvántartja, meg földhivatal is.
hol van jobb csaj, akit szívesebben megcsókolnál? :)
Válasz #800. hozzászólásra
miért nem linkeled be? szerintem többünket érdekelne
Válasz #800. hozzászólásra
Mondjad mi volt mert nekem most is a "páncso-páncsit" kell néznem
Ki nézte/látta most a HírTV Soroló műsorát az állami földekről?
Válasz #798. hozzászólásra
De ha a családigazdálkodó helyben lakó akkkor meg az...nem nyilvános szerintem a nyilvántartás,de a falugaszdász biztos elmondja,jaaaaaaaaa különben Baranya megyében több a családigazdálkodó "tsz elnök"(rt,nagyüzem stb) rokonság mint gondolnátok,mi-csóda "átalakulás" sőőőt a bizalmi alkalmazottak letelepítése is elkezdödött olyan falvakban ahol baj lehet az ottani maszek gazdálkodókkal...nem semmi
ha a szomszéd is helyben lakó, akkor sztem ő.
Válasz #795. hozzászólásra
Nincs benne tulajdon része a szomszédnak.Akkor nincs elővásárlási joga?Amúgy meglehet valahol nézni,hogy kik a családi gazdálkodók?Valami adatbázisba??
Válasz #788. hozzászólásra
Eddig ez a legjóbbb,gratulálok... Reméljük nem mindegyik MVH-s ilyen furfangos...
Csak ha tulajdontárs is egyben a szomszéd...
Elővásárlási rangsorba ki van előrébb?:Helybenlakó családi gazdálkodó,vagy földszomszéd,de nem családi gazdálkodó.
Válasz #792. hozzászólásra
Megoldás lehet a határozatlan időre kötött szerződés is, azt a gazdasági év végére, de legalább 6 hónap felmondással meg lehet szüntetni.
Válasz #790. hozzászólásra
1. A 458. § a haszonbérlő örököséről szól, nem a haszonbérbe adóéról.
2. A haszonélvezeti jog nem átruházható, az személyhez kötött jog, így nem örökölhető.
A haszonélvező csak úgy adhatja bérbe 3. személynek, hogy a tulajdonos - azonos feltételek mellett - nem tart igényt a föld használatára. Tehát a haszonbérleti szerződés megkötésekor nyilatkoznia kell, ha 3. személynek átengedi, ezzel elfogadja a feltételeket (a lejárat tekintetében is!).
Válasz #790. hozzászólásra
A bérlő (és nem a haszonélvező) hal meg. Ennek az örököse már nem akar földet túrni, és felmondhatja a bérlést.
és erre mit mondasz?
458. § (1) A haszonbérlő örökösei a mezőgazdasági haszonbérletet a gazdasági év végére akkor is felmondhatják, ha az örökhagyó a gazdasági év végét megelőző hat hónapon belül halt meg.
(2) Az örökösök e jogukat csak a hagyatéki eljárás jogerős befejezésének időpontjától számított harminc napon belül gyakorolhatják.
ha meghal a haszonélvező mama, annak a tulajdonos e jog tekintetében örököse lesz???? vagyis a tulaj felmondhatja a szerződést erre hivatkozva????
Már itt is a kerítők..
Válasz #780. hozzászólásra
Öreg asszonyt férjhez adni! Ha új házasságot köt, akkor a haszonélvezeti joga megszűnik. (Ptk. 615. § (2) bekezdés)