Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Massey Ferguson traktorok új
- Kukorica vetőmagok új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Solis traktorok új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Agrárjog új
927 hozzászólás
Válasz Spice007 #675. hozzászólásáraErről lenne valami törvényi hivatkozásod, mert e szerint"3 éven keresztül haszonbérli vagy haszonbérelte," ott van, hogy bérelte múlt időben. Mert mi van ha dec 31. a lejárat jan 1 meg ugye munkaszüneti nap, szóval ha ez nincs külön szabályozva akkor a legutolsó olyan bérlő akinek a 3 év megvan.
Válasz ND #674. hozzászólására
Erről van valami hivatkozásod, mert az alapelv az az örökléskor, hogy az eredeti jogokat és kötelezettségeket örökli, e szerint pedig nem mondhatja fel, csak pont úgy mint az eredeti bérbeadó. Ilyen erővel akkor a banki hitelt is felmondhatná, a franc se fizeti.... Ha valakinek az örökhagyója bérel, na azt az örökös felmondhatja, mivel lehet nem is földműves...
Válasz joc #668. hozzászólásáraElőhaszonbérleti joga van, ha legkésőbb a lejárat másnapján kifüggeszti
Válasz Pont #673. hozzászólásáraHa 1hónapon belül nem mondja fel az örökös
Válasz mtz zoli #671. hozzászólásáraIgen, simán megy tovább, csak a bérleti díj már az örökösöknek jár.
Válasz mtz zoli #671. hozzászólásáravan pár hét, talán egy hónap(földhivatali bejegyzéstől számítva), hogy reklamáljon, vagy valami.
De elvileg igen, él.
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy én csináltam egy földbéleti szerzödést 10 évre de egy évre rá meghalt a tulaj és a fia örökölte akkor is él a szerzödés nem? mert én úgy tudom előre is köszi
Válasz joc #668. hozzászólásáraKözben utánanéztem, van előhaszonbérleti jog.
"47. § (1) A 45. § (1) bekezdés a) pontja, a 46. § (1) bekezdés a) pontja, valamint a 46. § (4) bekezdés szerinti volt haszonbérlőnek az a természetes személy, illetve mezőgazdasági termelőszervezet minősül, aki, illetve amely a haszonbérleti ajánlat tárgyát képező földet a haszonbérleti ajánlat közlését közvetlenül megelőző legalább 3 éven keresztül haszonbérli vagy haszonbérelte, feltéve, hogy a haszonbérleti szerződés nem a felek egyoldalú felmondása vagy kölcsönös megállapodása miatt szűnt meg, illetve a föld kényszerhasznosításba adására sem került sor a haszonbérlet szerződés fennállásának időtartama alatt."
Válasz joc #668. hozzászólásáraHa lejárat utolsó napján van kötve?
Válasz csferri #667. hozzászólásáraNincs elő jog 0 ról indu
lsz
Válasz joc #665. hozzászólásáraEzt tudja mindenki de az a kérdés hogy 20 év után hogy kell kötni ,milyen dátummal a régi szerződéshez képest hogy megmaradjon az előhaszonbérleti joga mint volt földhasználó.
Válasz Ares 826 #660. hozzászólásáraAkkor milyen pozícióban van előbérlet jogán és milyenek a gazdák a környezetben,ha valami harácsoló szeretné az új törvény szerint el utasítják
Válasz Gatti #661. hozzászólására20-év után kötelező újra függeszteni
Válasz csoppika #662. hozzászólásáraAkkor mi értelme lenne ennek a jognak? 20evig úgyse függeszti ki senki.
Válasz Gatti #661. hozzászólásáraHa ő bérelte 20 évig, akkor ő a volt földhasználó elvileg.
Válasz Gatti #661. hozzászólásáraSzerintem elveszti a jogot, pont azért kell kifüggeszteni...
Válasz joc #659. hozzászólásáraÉs ha valaki bérelte 20 évig majd meglátja ismét hosszabbítani, kifüggesztik akkor hányadik helyen áll? Vagy ki veheti el tőle?
Válasz joc #659. hozzászólásáraNem ő használta eddig, most szeretné, akarja bérelni. Első szerződése lenne a tulajjal!
Válasz Ares 826 #657. hozzászólásáraAz első megkötéstől számított 20-éven belül nem kell függeszteni csak hosszabbítani
Válasz Ares 826 #657. hozzászólásáraIgen, érinti.
Kollégák a földtörvény 2019 01.01 változása érinti az állattartók bérletét is? A barátom állattartó és eddig nem kellett kifüggeszteni a bérletet ez most változott mit tudtok??
Válasz erik18 #654. hozzászólásáraHasználati megosztást csinálsz, kipostázod mindenkinek tértivevényesen (külföldre is) aztán ha letelt a 30 nap és nem piszkított bele másik társtulaj akkor bemész a paksamétával a földhivatalba, ott meg bejegyzik a földhasználatot.
Válasz papszi06 #653. hozzászólásáraDe nincs bejegyezve sehová...
üdv. Osztatlan közös tulajdonban hogyan lehet földhasználatot bejelenteni? Saját részem van benne arra akarok földhasználatot de több tulajdonos külföldön lakik külföldi címmel,
Válasz ..MZ/X.. #652. hozzászólásáraAz baj 27-ig érnényes
Válasz papszi06 #650. hozzászólásáraEz eddig okés, de itt 2018 a dátum! Az lényegtelen, hogy még meg sem száradt rajta a tinta.
Válasz papszi06 #650. hozzászólásáraÉn úgy tudom még decemberben bezárt ez a kapu.
Válasz ..MZ/X.. #648. hozzászólásáraJan.11-től nem lehet feles bérletet kötni.
Válasz ..MZ/X.. #648. hozzászólásáraSzetintem nem.
Földhivatalban nem bejegyzett felesbérleti szerződés, ami 18 januári keltezésű, érvényes? Adásvételnél próbál operálni vele a messziről jött ember.
Válasz Apuka80 #637. hozzászólásáraBérleti szerződést kötsz, aztán csinálsz egy használati megosztást amit kiküldesz a tulajdonosoknak. Ezt olvasd végig, le van írva minden:LINK
Válasz Kori11 #645. hozzászólására15 nap. Csak nehogy elhalássza valaki előled. Vásárlásnál is jobban jössz ki ha van rá egy jó hosszú lejáratú bérleted.
Válasz csferri #643. hozzászólásáraKöszönöm!
Az hamarabb "lemegy" mint az adás-vétel?
Köszi!!
Válasz Apuka80 #637. hozzászólásáraMinden tulajnak hozzá kell járulni.
Válasz Kori11 #642. hozzászólásáraÍrjatok egy haszonbérletit is.
Sziasztok!
Veszek egy legelőt, holnap megírjuk az adásvételit, ténylegesen még a tulaj a földhasználó, az adásvétel pedig nem megy le(a hivatalos eljárás miatt) Május 15.-ig.. Miképpen igényelhetem a támogatásokat a földre, vagy van-e lehetőségem egyáltalán ilyenre...?
Köszönöm a választ előre is!
Moderálási elveink miatt törölve: 2019-02-04 11:44:50
Válasz csoppika #639. hozzászólásáraSzerintem most is.
Válasz J.D. Borda #638. hozzászólásáraPár éve még úgy volt, hogy a használati megosztást el kellett fogadni minden tulajdonos társnak... Most hogy van?
Válasz Apuka80 #637. hozzászólásáraCumi.
Üdv Fórumtársak!
A következőt szeretném kérdezni,hogy osztatlan közösben hogyan tudok tulajdonrészt bérelni?Az eddigi bérlővel nem akarnak hosszabbítani,de ő használja a többi tulajdonosét!
Válasz ..MZ/X.. #634. hozzászólásáraTermészetesen azon leszek, de végül is kit szólítanak fel, csak a tulajdonost tudják, hisz a bérbeadásról még nem tudnak...
Válasz Pont #633. hozzászólásáranálunk bejegyzik azt visszamenőlegesen is. attól a naptól. amikor a szerződés beérkezik a földhivatalba.
Válasz Pont #633. hozzászólásáraAkkor jelentsd be minél hamarabb.
Válasz d-032a #632. hozzászólásáraKöszönöm! Még nem szólítottak fel, csak úgy tudtam, hogy az ingatlan nyilvántartásba bejegyzés után van 30 napom a földhasználat bejelentésére, de ez elmaradt kb. fél éve.
Válasz Pont #630. hozzászólásáraA Földhivatal részéről történő szankcióra gondolsz?
Nem a csereszerződés aláírásának időpontja számít, hanem az az időpont amikor tulajdonosként bejegyeznek az ingatlan nyilvántartásba. Vagy valamilyen egyéb módon jogot szereztél a földhasználatra.
A Földhivatal nem visszamenőleg, hanem azután szankcionál miután 30 napos határidővel felszólítottak a fh. bejelentésre, de az mégsem történik meg.
Egyébként ha a csereszerződés hatósági jóváhagyáshoz volt kötve, akkor -elvileg- hivatalból bejegyzik a földhasználatot.
A gond inkább ott lehet, ahol a jogosultság feltétele a bejegyzett földhasználat (MÁK, vagy go.jövedéki visszaigénylés).
Válasz Matyi50 #629. hozzászólásáraKell, és sok ugyanazon kötelező szövegnek benne kell lenni mint a haszonbérletiben(magyar nyelven irni olvasni tudó.., xy ha.-t nem haladja meg..stb)
Sziasztok!
Tudja valaki milyen szankcióra lehet számítani, ha a csereszerződés aláírása után fél évvel történik meg csak a földhasználati bejelentés?
Üdv mindenkinek!
Egyenes ági rokon (szülő-gyerek) közti szivességi földhasználathoz kell egymás közt szerződést írni,vagy elég a földhasználati nyomtatványt kitölteni?
Válasz Zoli3 #627. hozzászólásáraköszönöm!