Hirdetés
Fórum
- Minőségi alma termesztés új
- S.O.S. új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Epertermelés új
- Szója termesztése új
- Japán kistraktorok új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Milyen a jó kombinátor? új
Cikkajánló

Szántóföldi túlélőkalauz 2025-re – Tippek a profiktól szója, napraforgó és kukorica termesztéséhez
A legújabb Agroinform webinárium összefoglalója._fill_540x300_0.jpg)
2376 hozzászólás
Válasz schattila #2375. hozzászólásáraNa ezt eddig nem tudtam. Pl ha jól emlékszem a Falco Pro is háromszor volt, de ezek szerint sikerült kilőnöm a megfelelőt, mert stimmelt az ÉVI.
Hát, ha nem kapnék értelemes választ erre, hogy melyik hozamfokozót válasszam, akkor simán Egyéb lenne és felvinném manuálisan, ahogy javasoltam is.
Válasz A.I. #2374. hozzászólásáraA Növényvédelemnél/vegyszereknél más, tudomásom szerint, mivel ott kultúránként változhat az ÉVI (Élelmezés-egészségügyi várakozási idő), tehát ott azt kell kiválasztani, amelyik az adott vetett kultúrára vonatkozó információ.
Csak ennek termésnövelő anyagnál nincs jelentősége.
Válasz schattila #2373. hozzászólásáraEz jó kérdés, tavaly én is figyeltem ezt a dolgot vegyszereknél.
Kiválasztottam a legelsőt és kész.
Amúgy meg válasz "Egyéb" fajtát és add meg manuálisan. Abban hiba nem lehet.
Ha megkérdezed és kapsz választ írd már meg mi az oka annak, hogy 3x van.
A kereső használata után vajon miért jelenik meg háromszor ugyanaz a termésnövelő anyag?

Mi jelentősége lehet? Honnan tudjam, hogy a jót választottam ki, ha van jelentősége?
Pannon Starter Perfect-et és Biofil Talajőr-t szeretnék rögzíteni az e-GN-be.
Rákérdezett már valaki hasonlóra a NÉBIH-nél vagy érdeklődjek náluk?
Válasz vitezkaroly1 #2371. hozzászólásáraNagyon köszönöm!! Tényleg olvastam is itt a fórumon régebben. Így már működik!!!
Válasz Anyuska #2370. hozzászólásáraJelöld be, hogy a táblán volt növényvédelmi kezelés, azt hiszem a főnövénynél lehet... Pár hete csináltam és utána felhozza a növényvédelmet.
Kedves Fórumozók! Gyomirtószeres kezelést szeretnék rögzíteni. Előtte növényvédelmi megfigyelés, kipipálva, majd a + jel és a növényvédelem. A növényvédelem szürke maradt, helyette agrotechnikai műveletet ajánl fel a program. Tapasztaltatok ilyet? Vagy a gyomírtáshoz nem kell megfigyelés? Köszönöm, ha valaki tud segíteni.
Üdv!

Ti hogy vittétek át a termőhelyeket a 2025-ös naplóba?
Az enyémben automatikusan benne voltak a 2025-ösben a termőhelyek, ugyan úgy írhattam tovább, ahogy abbahagytam, viszont egy másik felhasználónál már nincs bent egy termőhely sem, és ha rámegyek az örökítésre, ott meg csak a réteket adja ki, a szántókat nem…
Köszi
Valóban megjelentek, köszönöm. Tényleg pár órát várni kell rá.
Válasz RNG #2365. hozzászólásáraMűködik, de türelem kell hozzá, mire minden táblát és adatait betölti.
Válasz RNG #2365. hozzászólásáraÉn a létrehozásnál választottam az előző évi adatokat.
Első megnyitásnál nem volt semmi, de néhány óra múlva visszamentem akkor már megvolt minden ahol volt erre az évre tevékenység.
Az örökítés funkció nálatok működik? Megnyitásnál azt választottam, hogy előző évi napló adatai alapján nyissa meg, de a termőhelyek fül üres és az örökítésre kattintva se hozza fel előző évi tábla adatokat.
Válasz berenyil2 #2363. hozzászólásáraSzia!
Én másoltam. Előző naplóban vágólapra raktam mindent ami hiányzott. Az újba meg beillesztettem az összeset.
Igaz utána nem úgy viselkedett ahogy vártam volna. A megnevezés beírásakor nem ezt módosította, hanem létrehozta még egyszer a megnevezéssel.
Sziasztok!
Hogyan tudom áthozni a 2024-es évből a területeket? Csak azok jöttek át amikben volt már következő évi fővetés, azaz az őszi kalászos területek. De az összes többi nem jön át.
Üdv,
Laci
Válasz schattila #2361. hozzászólásáraKöszönöm a választ! Így már tudom rögziteni az adatokat. Jó lassan tölti be a termőhelyeket!
Válasz Anyuska #2360. hozzászólására"Tisztelt Ügyfelünk!
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2025. évi napló létrehozását és megnyitását követően néhány percre szüksége van a rendszernek a 2024. évi naplóban következő évi jelöléssel ellátott hasznosítások beemeléséhez. A várakozás alatt érdemes néhányszor lefrissíteni az eGN oldalt a böngészőben.
A termőhelyek megjelenítéséig szíves türelmét kérjük!"
Tisztelt Fórumozók!
Nektek működik már a 2025 e-Gn napló? 2025-ös műveleteket még mindig nem tudom rögzíteni.
és kell nekik.
úgy látszik már az apróért is le kell hajolni, és bele kell írni a gdp-be, hogy kijöjjön valami. ksh 2 millióval fenxeget, ha nem adom le nekik is a statisztikát, akkor bünti. közben beismeri a nő, hogy muszáj nekik megkapni, utasításba kapták, hogy mindenkin hajtsák be a statisztikát, minden fillért kaparjanak össze. mondom neki ez lesz a 4. táblázathalom, amibe ugyan azokat a számokat baszom bele egy hetes munkával. EK, egn, akii, és ksh. éppen pont ugyan azokat. őt nem érdekli, nem tud vele mit kezdeni, neki az a feladata, hogy megkapja a jelentéseket. gyönyörű.
Válasz andras.jona96 #2356. hozzászólásáraMárcius 5
https://portal.nebih.gov.hu/-/uj-egn-naplo-uj-muveleti-kodtar
Válasz andras.jona96 #2356. hozzászólásáraMost ránéztem, de én sem tudok újat létrehozni.
A legutolsó infó szerint március elejére tolták, de ezt se vegyük szentírásnak.
Én még nem tudok 2025ös naplót létrehozni, valakinek van infója hogy kb mikor nyílik meg?
Válasz envagyok2 #2354. hozzászólásáraKösz az infót, még nem néztem rá. Azért már vannak szépen elvéhzett műveletek, majd felviszem őket.
)
Gondolom, valami megint más lesz, mint az eddigi "átmeneti" években. (Eddig mind az volt.
Így, látatlanban annyi az ötletem, hogy manuáliasn hozd létre az idei táblákat, és majd amikor lehetséges lesz, szinkronizálod az EK-mel.
Nekem szerencsére idén nem változnak.
Válasz Bárány #2350. hozzászólásáramegoldották már, emg lehet nyitni a 25öt, ha volna kedvem hozzá, fel tudnám vinni, vagy még nem?
az egységes kérelmet mikor nyitják mert? merthogy ide csinálni táblákat, közbe meg minden más lesz, és kezdeni elölről, hát az...
tök más, ksh mást is baszogat? évek óta ignorálom, mindent és mindent leadok ezer helyre, még akkor nekik is csináljak állományváltozást, hát elmennek a kurva anyjuka, de most már nem a szoksásos körlevelekkel baszogatnak, hanem névre szólóank, 2 gurigával... vagy mi a fasz van, az én termelésem meg jelentésem hiányzik a pluszos gpd adathoz?
Válasz envagyok2 #2331. hozzászólásáraA dátum tól-ig megadása fontos, a legeltetési napló (ha van) alapján és az Enar lista alapján kell rögzíteni őket. Igen, sajnos csak akkor jön jól ki a matek, ha a 30 borjú arra a konkrét 20 napra van rögzítve vagy 2 napra , amikor ténylegesen legeltek.Amikortól növendéknek számítanak, akkor növendékként kell rögzíteni az adott intervallumban. Sajnos macera, de minden korcsoportot dátumra lebontva kell beírni. Ha kimaradt esős időszak, akkor azt célszerű kihagyni. Sokat segít a másolás funkció. Pl. május 5-10 ig borjú 30 db, tehén 30 db, május 15-20 ig borjú 30 db, tehén 30 db.. stb.. Ez alapján számol átlaglétszámot a rendszer, a háttérben pedig szerintem állatsűrűséget és Nitrát terheltséget ez alapján ellenőrzik vissza, úgyhogy erre is figyelni kell
Válasz Pont #2351. hozzászólásáraÉn a jogszabályból úgy emlékszem, hogy a napló vezetésére kötelezetteknek a 24 órás és 15 napos eGN-be felvitel az előírás, és idénremég az eddig megszokott január 31-i türelmi idő sincs (egyelőre, legalábbis).
Nem mondom, hogy nem tévedhetek. Meg kell nézni a jogszabályt, mert csak az számít, ami abban van.
Amúgy általában is sok a szóbeszéd. Pl. az ugaroltatásról is még a kamara is köleményeket adott ki, hogy miként lesz, csak épp az évényes jogszabályok arról is mást mondnak.
És lehetne még sorolni...
Válasz Bárány #2350. hozzászólásáraMost erről jelent meg valami új, január 7. én még ezt mondták:
"Gazdálkodási napló:
A növénytermesztőknek 2025-ben is kötelező lesz vezetniük a gazdálkodási naplót, amely tartalmazza az összes agronómiai tevékenység dokumentációját (vetés, növényvédelem, tápanyag-utánpótlás stb.).
Határidő: Az adott évre vonatkozó naplót a gazdasági év végéig kell lezárni és január 31-ig fel kell tölteni az elektronikus gazdálkodási naplót a NÉBIH felületére."
Vagy papíron naprakészen kell vezetni egn-be 26. jan 31. ?
https://www.agroinform.hu/gazdasag/fontos-hogy-ezekre-a-hataridokre-odafigyelj-2025-ben-78324-001
Válasz envagyok2 #2349. hozzászólásáraPermetezést 24 órán belül, minden egyebet 15 napon belül kell(ene).
Mivel egyelőre ez lehetséges, addig marad a kockás papír, Excel, akinek van, a fizetős szoftver, vagy akármi.
Bele vagy kényszerítve a szabályszegésbe, nyilván ezt nem kérhetik majd számon.
Válasz Bárány #2348. hozzászólásáravalahol olvastam, hogy a műtrágyázást 15 napon belül fel kell vinni a e naplóba, aki idejében kezdtre a melót, az hogy oldotta meg?
Válasz dzsozi00 #2347. hozzászólásáraAzt a választ kaptam, hogy február közepén nyitják a 2025-öst. Addig marad a kockásfüzet, Excel, vagy akármi.
A jogszabályok meg le vannak sz..va, nekik lehet.
Sziasztok!
A gazdálkodási naplót elvileg, beadtam vezettem, befejeztem a tavalyi évet, de hogy tudom folytatni a 2025-ös műveletek felvételét? Nem enged 2025-ös dátumot felvenni a műveletekhez, valamint új naplóhoz sem mutat 2025-ös dátumot. Valamit kihagyhattam? Hogy kell folytatni a műveleteket? Valaki tudna segíteni?
Válasz feher.roli #2344. hozzászólásáraEz nagyon jó kérdés.
Milyen fontos dolog maradt ki?
Válasz feher.roli #2344. hozzászólásáraVeszteni nemvesztel vele.
Legfeljebb nemfogadják el.
A szándék megvan hátha!
Szerintetek, ha most a határidő után még valamit beleszerkesztek a naplóba (elvileg engedi, amíg le nem zárják március 31-én), akkor azt úgy veszik, mint ha késve adtam volna be?
Válasz envagyok2 #2341. hozzászólásáraAz EK szinkronizált táblák automatikusan véglegessé válnak, ellenben minden felvett/felvitt munkafolyamat mögött ott a pipa. Tápanyagterv sorában pipa. Talajmintánál pipa. Növénykultúra szintén. Én tegnap délután csak pipáltam és pipáltam.
A növénykultúrát szerintem már pipáltad, mert anélkül nem engedi a műveleteket felvenni.
Válasz envagyok2 #2341. hozzászólásáraVolt hibám nekem is, legalább is a rendszer hibának vette.
!
Kijavítottam, a javítás után vagy 3 nappal vette csak le a hibaüzenetet.
Tehát lehet, hogy már nálad sincs rögzített, csak a hiba üzenetnek idő kell, hogy eltünjön. Van még 2,5 órája
Válasz Gandhy #2339. hozzászólásárapedig nincs benne. minden tábla minden művelete véglegesített. hogy aztán ettől függetlenül belül, valami műveleti lapon, vagy akárhol mi van, azt ki tudja megkeresni? minden táblát végigkattintottam, legörgettem, minden művelet véglegesített. ennyit meg tudok tenni. dehogy baszki, te mennyi pénzér csináltad volna úgy meg, hogy ha már ilyen gyökér a rndszer, akkor ha ezt a hibát kivágja, akkor odaírod, hogy hol keresse a paraszt?
Válasz envagyok2 #2333. hozzászólásáraÉn így szoktam beírni, gond még nem volt vele.
Válasz envagyok2 #2334. hozzászólásáraMinden pipát ki kell ütnöd, de mindet. A talajmintától a tápanyagterven át, a munkafázisokig.
Válasz envagyok2 #2334. hozzászólásáraSzia.
Valahol van olyan sorod, ami nem véglegesített.
Azzal az a baj, hogy az nem kerül majd végül beadásra, mert csak rögzítve van, nem pedig véglegesítve, így állíthatólag nem látják(amúgy ha exportálsz egy nyomtatható verziót, abban sem látszik a rögzített sor).
Válasz Gandhy #2329. hozzászólásáraKöszi. Így gondoltuk mi is. Csak itt írták páran, hogy beküldték, stb, ezért "jöttünk zavarba".
Válasz envagyok2 #2333. hozzászólásáraÉn a növényvédelemnél vittem fel a csávázószert is.
Válasz envagyok2 #2334. hozzászólásáraRányomsz a beadásra. Ha valami nem tetszik neki majd tiltakozik.
Beadás után újra megnyitod a naplót. Ami ott van az holnap is ott lesz.
Fölösleges félni a beadástól. Nap végén úgy is beadja ami mentett. Viszont esetleg nem látod, ha valami nem tetszik neki.
Beadás után meg tovább szerkeszthető es ismét beadható amíg nem zárják le.
rányomok ellenőrzésre, mondjuk nem mintha érdekelne, de azt írja ki, hogy van rtögzített állapotú nem tudom micoda. azt honnan tudom, hogy hol van? és van ennek jhelentősége, vagy este ez is végleges lesz, és beadódik? vagy ezeket kitörlni a rendszer? hogy tudom én ezt megkeresni?
csávázást hogy viszitek fel? növényvédelmi megfigyeléshez, termesztett n9vény fejlettségi állapota, megfigyelés módja, kártevő, kórokozó, fertőzöttségi szinthez, kezelés módjához, gép típushoz mit írtok?
nyilván, ahol lenyílik a kezelés módja, ott lenniekellene egy csávázásnak, mert nyilván a csévézésnak semmi öze a szántóföldi permetezéshez, az ültetvéyhez, a légi és a zárt sátor permetezéshez... vicc, de azért vidd fel a csávázását is, mer baszki növényvédőszeres kezelés. az baszki, felviszem, de hova meg hogyan?
még egy javítani való: legeltetés művelet, új korcsoport törlése/beszúrása -/+ jelre állva új növénykultúrát ír ki. vicces...
legeltetés, létszám adatok.
ugye a legeltetés időtartamára kéri megadni korcsoportonkénti bontásban a létszámot.
így:
Darabszám: A legeltetett állatok faj és korcsoport szerinti létszámát kell rögzíteni darabszámban.
namost mi a darabszám? az egész időszakban itt legeltetett átlaglétszám,vagy mi a csöcs?
mert ha egy legelőn legeltettem 6 hónapot, és beírom, hogy 30 borjú, akkor kiad egy hatalmas
állategység számot, nahde ha borjak csak 2 napig voltak ott, mert közben eladtam, átminősültek? mit kell beírjak, a maximális létszémot korcsoporotnként, vagy valami átlagot, tehát ha 30 borjú volt ott 20 napig, miközben meg az iődzak mondjuk 100 nap, akkor 30*20=600 legeltetési nap /100 = 6, tehát a 30 borjam 20 napra az olyan, mint 6 borjú a teljes időszakra. mit írtok be, a 30at, mint létszámot, vagy a 6ot, mint adott időszakra átszámított átlagszámot?
mert ez a darabszám köszönő viszonyban nem lesz az állomány változásos létszámokkal...
Válasz Gandhy #2329. hozzászólásáraSzerintem.
Válasz rimoczianna92 #2325. hozzászólásáraVéglegesíted és ennyi.
hogy ez ma este is olyan tetű lassú, mint az állat...
Válasz CirokMan #2326. hozzászólásáraKöszi. Mi a naplót beküldtük, mert AÖP-ellenőrzés miatt kérték, pár hete.
Az sem lehetetlen.