Hirdetés
Fórum
- Kukorica terményárak új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- New Holland traktorok új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Ügyfélkapu-problémák új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Vadkártérítés új
- Talajvizsgálat és tápanyag-gazdálkodási terv új
- Műtrágya árak új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
Milyen támogatásokra számíthat a juhágazat?
Jövőre emelkedik az anyajuhtartás támogatására fordítható összeg.
Sajtóközlemény
1971 hozzászólás
Válasz vitezkaroly1 #1969. hozzászólásáraTudom. Tapasztaltam. De ott tartunk, már a feltöltött adatainkból is nyitott könyvek vagyunk.
Válasz Rabó001 #1965. hozzászólásáraBocsánat, akkor a bejelentési kötelezettség határideje más csak, amúgy minden ugyan az.
Köszönöm, hogy javítottál.
Válasz Zoli1437 #1967. hozzászólására"Esetleg csak a számítógép eldönti, ki felelt meg és ki nem." A kockázat megvan.
Hát igen a kockázat megvan. Például itt a fórumon irogat az ember ezt-azt és valami véletlen folytán a számítógép kidobja ellenőrzésre. A lényeg a Nagy Testvér figyel! Viszont, ha lankad figyelme akad egy-két buzeráns itt a fórumon, aki jelent....
Válasz KrSzilvia #1955. hozzászólására
Válasz Pont #1966. hozzászólásáraEzért írtam az utolsó mondatot.
2022-ben még biztosan ellenőriztek 10 Ha alatt is. Azóta mi van nem tudom. Bár ki, bár minek megfelel, ha nem ellenőrzik. Viszont minden kint van a kirakatban. Nagyon ellenőrizni sem kell. Esetleg csak a számítógép eldönti, ki felelt meg és ki nem. A kockázat megvan.
Válasz Zoli1437 #1964. hozzászólásáraEz lassan két éves cikk. Akkor még ellenőrizték a 10h-osokat is, de bevezették, hogy a 10 h alattiakat nem ellenőrizhetik. Én sem láttam sehol leírva hogy nem kell vezetni, azért kérdezem, de ha meg nem ellenőrizhetik, ha senki rá sem néz, akkor minek kellene vezetni?
Válasz A.I. #1963. hozzászólásáraMindenkinek kell vezetni. Ne terjesszetek valotlansagokat! Pontosan le van írva, de most én se keresem meg. Asszem az alól van mentessége a 10ha alattinak, hogy neki nem kell 24 órán belül felvinni online a rovarölőszeres kezelést.
Válasz Pont #1962. hozzászólásáraElvileg a permetezési naplót mindenkinek vezetni kell. Az meg része az eGN-nak.
https://portal.nebih.gov.hu/-/januartol-a-nebih-feluleten-kell-vezetni-az-elektronikus-permetezesi-naplot
Kérdés, mennyire kérik számon?
Válasz Pont #1962. hozzászólásáraTudtommal 10 hektár alatt nem kell.
Illetve, csak akkor kell, ha van valami extra vállalás. Gondolok itt pl AKG-ra ha ahhoz előírás.
De alapból nem kell úgy tudom.
Üdv! A 10 hektár alattiaknak kel vezetniük az eGN-t? Állítólag azokat nem ellenőrizhetik úgysem...
Válasz Zoli1437 #1960. hozzászólásáraIgen, írok majd nekik.
Válasz A.I. #1959. hozzászólásáraNálam ami fölösleges volt azt kidobta hibának, ami meg hiányzott azt létrehozta.
Feltételezem, ha ott van akkor szerintük így a jó.
Én az üzemeltetőkkel próbálnám tisztázni. Ha hiba, a rendszergazda ki tudja javítani.
Válasz Zoli1437 #1958. hozzászólásáraKöszönöm a gyors választ!
Meglátom mit csinálok. Legegyszerűbb lenne a parcella teljes törlése, csak hogy a területen volt rovarölő az meg be van ugye jelentve, így az repülne, azt meg nem akarom.
Mindegy, alszok rá, még egyet, lehet írok nekik, hogy :"Na most mi van és hogyan tovább?"
Válasz A.I. #1957. hozzászólásáraCsak ötletem van saját tapasztalatból.
Tavaly mindenhová betettem az AÖP vállalást nem csak az érintett területekre. Szinkronizációnál csak azt hagyta meg ahol teljesítve volt.
Idén végül minden tavalyit kitöröltem és semmi ideit nem írtam be. Szinkronizációnál mindenhová beírta az ideit nem csak az érintettekhez.
A vállalás végül is az egész területre vonatkozik csak egy részén van teljesítve. Nekem úgy tűnik váltottak a teljesítésről a vállalásra.(Nálam ott is ott van az idei vállalás ahol se tavaly se idén nem kell teljesíteni.)
Válasz Zoli1437 #1954. hozzászólásáraSzia. Hasonlóan jártam, mint a kolléga.
Tavasszal minden tábla meg lett csinálva, rovarölő szer bejelentés napra kész tudjon lenni.
Akkor tavalyról hozta magával az előző évben vállalt AÖP-öt.
Most szinkronizálom a naplót EK-val, erre oda is betette az aöp vállalást, ahol tavaly volt, idén meg nem volt vállalva.
A csúcs, hogy le is szinkronizálta, most meg nem engedi törölni.
Erre tudsz valami megoldást
Előre is köszönöm.
Válasz Zoli1437 #1954. hozzászólásáraKösz
Válasz vitezkaroly1 #1949. hozzászólásáraVan vetés, ami kiválasztható és jó lesz a 2025-ös naplóba is, csak kicsit cselesen írták be és átugrik a szemünk rajta elsőre: "vetés (kivéve: direktvetés és zöltrágyázási célú vetés)"
Válasz hlac69 #1953. hozzászólásáraSzia!
Belépsz/módosítás/termőhely szerkesztés/jogosultság törlés
Másodiknál: mást adsz meg. Pl. hozzáírsz egy számot.
Sziasztok!
Hogyan tudnék törölni jogosultságot, hibaüzenet:
A termőhelyre rögzített és véglegesített jogosultságok eltérnek az EK tábla jogcím adatokban! EK-ban nem szereplő jogcím(ek): (A6. Karbamid műtrágya környezetbarát használat szántóterületeken)
A táblaszíntű Ek szinkronizációnál hibaüzenetet ad mivel tévesen az összes táblámra fölvettem
még a tavasszal, de most nem engedi törölni.
Érdekes mert a pl a permetezési naplót meg engedné, de az akg és az aőp vállaláshoz nem enged hozzányúlni.
A másik hibaüzenet:
A tábla egyedi azonosítója nem ismétlődhet! A tábla azonosítók esetén a korábbi gazdálkodási években használt, nem lezárt termőhelyek egyedi azonosítói is figyelembevételre kerülnek! A nem lezárt termőhelyek a fő képernyőn a Termőhelyek fülön tekinthetők meg!
Ha valaki tudná a megoldást?
Válasz Zoli1437 #1947. hozzászólásáraÚgy néz ki, hogy megcsináltam. A beszúrt képen lévő üzenet szerinti második verzióval, mivel nekem már fel voltak véve a táblák, EK tábla sorszámmal is el voltak látva.
Az "EK adat betöltése" funkcióval nem is engedett semmit csinálni, a felugró ablakban semmit nem lehetett bejelölni, csak a mégse gombra lehetett kattintani.
Köszönöm a segítséget!
Válasz Zoli1437 #1950. hozzászólására
Válasz vitezkaroly1 #1949. hozzászólásáraÉn felvittem következő évi fő növénynek a búzát és hozzá töltöttem fel a talaj előkészítést és a vetést. Igaz, hogy írja, jövő évtől nem lesz sima vetés. Ezt úgy fordítottam, hogy most még van. Jövőre meg választok abból ami akkor lesz.
Újabb meglepetés!
Az őszi búza vetést, hogy tudom felvinni????
Kiválasztom az agrotechnikai műveletet.
Viszont a művelet típusánál elakadtam?
Hogy kell ezt csinálni?
Válasz Zoli1437 #1946. hozzászólásáraSikerült!
Válasz Rabó001 #1945. hozzászólásáraAmit beraktál képet az a rendszerüzenet. Figyelmeztet, hogy még nem lett szinkronizálva semmi.
Nem töröl semmit.(Még amit éppen törölhetne azt sem.) Viszont a hiányzó vállalásokat létrehozza.
Ha valami félresikerül és nem tudod egyszerűbben helyrehozni ne mentsd, ne add be. Kilépsz, visszalépsz és kezdheted az utolsó mentéstől.
Elsőre csoportosan akartam szinkronizálni. Kijelöltem minden táblát. Erre létrehozta őket még egyszer (ebből jöttem rá, hogy hiányzik a tábla sorszám), törölhettem ki őket egyenként.
Válasz vitezkaroly1 #1944. hozzászólásáraElső szinkronizációs kísérletemnél nekem is hibaként jött a 2023-as vállalás. Abban az ablakban én sem tudtam törölni. Mégsemmel kiléptem és újra indultam, de akkor már a törléssel kezdtem.
Akkor megcsinálta és utána a szinkronizációt is.
Válasz Zoli1437 #1939. hozzászólásáraNekem is másolva lettek vagy örökítve, iibrmkeksziknmar arra. Kötelező ez a szinkronizáció? Ha megcsinalom, ne törlődnek ki az addig felvitt dolgok? Ha kötelező a szinkronizáció akkor miért nem küld egy figyelmeztető rendszerüzenetet...
Az EK szinkronizáció kötelező? Mert 1 táblánál nem tudom megcsinálni, mivel a 2023-as AÖP vállalást nem tudom már kitörölni. Örökítem a táblát és véletlenül még tavasszal fixáltam a régi AÖP vállalást. Mi a teendő ilyenkor?
Mikor lehet megnyitni a gazdálkodási naplóban az új évet, ha az előző évi le van zárva?
Válasz Zoli1437 #1941. hozzászólására
Nálam szinkronizálva van minden kivéve a következő évi főnövények. Az meg értelem szerűen nem szerepelhet az idei EK-ban. Ehhez képest hibának képesek felsorolni tételesen ahol ilyen szerepel. Ez viszont szerintem az ő hibájuk nem az enyém.
Válasz Rabó001 #1940. hozzászólásáraSzerintem azt írja, hogy még egyik tábla sincs szinkronizálva. Nem részletezi, mert az összesre vonatkozik.
Válasz Zoli1437 #1939. hozzászólásáraÉn szerintem nem csinálok vele semmit. Az EK adat szinkronizáció üzeneteknél nem ír semmi érintett táblát vagy termőhelyet.
Válasz Rabó001 #1938. hozzászólásáraNekem az előző évről lettek másolva a táblák. Eddig a tábla sorszám hiányzott. Most beírtam, megjelent a szinkronizáció gomb. Azt megnyomva megcsinálta. Egyedül ahhoz ragaszkodott, hogy a tavalyi AÖP vállalásokat én töröljem.
Válasz Zoli1437 #1937. hozzászólásáraKöszi. Igen, ezek jövő évi kultúrák.
És kell valamit csinálni ezzel a szinkronizacioval? Vagy ez magától megy? Nekem erről hiba üzenet nincs. Amúgy asszem anno nekem az ek kerelembol lettek betöltetve a táblák, de rég volt az.
Válasz Rabó001 #1936. hozzászólására
Úgy nézem, hogy ami szinkronizálva van az kap egy pipát, mint a képen.
Ami nincs az kapja azt amit kérdeztél.
Szerintem csak akkor elfogadható, ha nem is lehet mert az már a következő évi fő növény.
Válasz KrSzilvia #1935. hozzászólásáraKösz. Akkor nem kell vele foglalkozni.
Rákattintottam valami ek üzenetek ikonra a felületen, volt ott valami szöveg hogy javítani kell a felsorolt területeket, vagy valami ilyesmi, de nekem nem volt ott felsorolva semmi.
Válasz Rabó001 #1932. hozzászólásáraÉn ezt találtam rá:
A következő évi jelölést kapott kultúrák esetén a hasznosítások listájában a sor előtt a
„Egységes Kérelemben nem kérelmezett” ikon látható. Ezek a hasznosítások az adott évi
Egységes Kérelemben nem szerepelnek.
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/501576/Kitoltesi+utmutato_eGN_EK_kotelezo_szinkronizacio.pdf
Válasz t.romsics #1933. hozzászólásáraÉs ha nem vagy pl. akg-s, van is benne fantázia. A legszarabb földed 4%-a parlag, amivel az aöp mondjuk letudva…
Válasz VMisi #1931. hozzászólásáraBocsánat a késői válaszért, de az unio részéről ez már biztosan nem kötelező elvárás a jövő évtől. Nyugodtan lazíthatsz, rendelhetsz vetőmagot azokra a területekre. Max. azt tudom elképzelni, hogy vállalható opció lesz aöp-ben.
Üdvözlet!
Múltkor vittem fel egyik területre következő évi növénykultúrát. Most megjelent a Hasznosítások fülnél egy áthúzott EK szimbólum. Tudja valaki hogy ez mit jelent? Egyelőre nem foglalkozok vele, de hátha tudja valaki. Köszönöm!
Válasz t.romsics #1927. hozzászólásáraKöszi! Jó lenne ha már eldöntenék. Ha nem kell parlag, akkor a jövő héten még fel tudnám lazítani tavaszi alá. Mi van akkor ha fellazítom és mégis ki kell hagyni? Az már nem lesz tarló. Marad a másodvetés?
Válasz t.romsics #1929. hozzászólásáraMég jó, hogy a falugazdász nem említette, mikor a jövő évi Tar10-zel kapcsolatban kérdeztem.
Kösz az infóért nektek!
Válasz A.I. #1928. hozzászólásáraA tavaszi nyugati gazdák tüncikéjének eredménye, hálásak vagyunk érte…
Válasz t.romsics #1927. hozzászólásáraNa basszus, jó tudni.
Azt gondoltam ez a ciklus egy féle szabállyal megy le. Ezek szerint nem.
Válasz VMisi #1925. hozzászólásáraÚgy tudom, nem kell már jövőre, hirtelen ezt találtam:
2025-től a HMKÁ8-as előírás, azaz a nem termelő tájképi elem, így a parlag fenntartására vonatkozó előírások jelentős változása várható.
Megszűnik a gazdáknak a nem termelő területek kijelölési kötelezettsége – így a parlagé is –, ám előírás marad a védett tájképi elemek megőrzése, illetve a költési és fiókanevelési időszakban a nem mezőgazdasági termelési célú sövények és fák kivágásának, metszésének és egyéb csonkításának tilalma is fennáll. A jövő évtől a nem termelő elemek kijelölésének gyakorlata az Agro-ökológiai Program önkéntes vállalásai között folytatódik majd.
Válasz VMisi #1925. hozzászólásáraHogyne. Alap támogatás feltétele. Tar10-el vagy másodveréssel teljesíthető.
Jövőre kell a 4% parlag, mit tudtok róla?
Nébih válasz az agrotechnikai műveletek kiválasztásához:
"A nyár folyamán egyeztetések folytak a Nébih, a Kincstár, a Minisztérium, a Kamara és az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai között az agrotechnikai műveletek egyszerűsítése kapcsán, ugyanis az elmúlt egy évben sok ügyfélmegkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy pontosan melyik műveleti elemet kell választani, tehát egyfajta „bőség zavara” helyzet állt elő. A kódtárfrissítés eredményeképp 157 db művelet-típus törlése és 34 új elem felvétele valósult meg. A listát az említett szervezetek szakemberei módosították, akiknek célja az egyszerűsítés volt!
A naplóban valójában a műveletek jellegére kíváncsiak az érintett szervezetek, nem a gép típusára, mellyel azt jellemzően elvégzik. A tárcsázás, hengerezés, gyűrűs hengerezés is gépről elnevezett művelet.
Helyette a művelet típusa rögzítendő, pl. „lazítás”, „tömörítés (hengerezés)”. Kincstári igény miatt maradt a listában néhány gépről elnevezett művelet (pl. a „könnyűtárcsázás” is), azonban általánosságban a művelet jellegét kell rögzíteni. Viszont a mellette található „Művelet (szövegesen)” mezőben tudja részletezni, hogy milyen eszközzel került elvégzésre az adott művelet."
Sziasztok!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy működik valakinek a eGN-ben az Egységes kérelem szinkronizációja, mert nálam csak termőhely örökítés ikon van, EK szinkronizáció nincs?!
Válasz A.I. #1921. hozzászólásáraKöszönöm.