Hirdetés
Fórum
- Grubber új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Kukorica terményárak új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Monosem NG új
- Ügyfélkapu-problémák új
Cikkajánló
Nagy szórást mutatnak kukorica átlagtermései az EU tagországok között
Magyarország a középmezőnyben van.
Hirdetés
1981 hozzászólás
"Tavaly jött az e-permezetési napló. Szélsőségként, de van tanácsadó aki 7.000 Ft/hektár áron vállalja az adatrögzítést."
Ne már!!!
Ezért az ócska eGN-marhaságért még fizettek is???
Óhh, komolyan...
Nevetséges ez az egész!
Maga az eGN szinte ugyanaz, mint az Egységes Kérelem. Most csináltam meg vagy 12 ügyfél naplóját.
Bekéritek az Egységes Kérelmet, kitöltitek az összesítőt. Utána egy picit mókoltok a műveleti naplón (nehogy túlzásba vigyétek), felvisztek pár apróságot és kész is.
Ha működne a másolás funkció, gyakorlatilag 2-3 óra alatt meg lehetne csinálni egy komolyabb ügyfél eGN-jét. Így egy picit unalmasabb, de nem vészes.
Ami kiakasztó, az az ENAR-adatok aprólékos bevitele. Elég egyszer elrontani egy februári adatot, lehet törölni az összes sort:(
Mondjuk ilyenkor mindig felvetődik bennem, hogy ez mennyiben is könnyíti meg az adminisztrációs terhet
még egy böszmeség. ott a lista kiválasztod a tápanyag utánpótlásos listából, hogy mit használtál.
ott a lista. akkor lejjebb miértszámolom kockás papíron, hogy abba mennyi a nitrogénm meg a káli meg a foszfor? mi a geci faszért nem számolja ki a program? borzalmas primitív böszmeség az egész.
Karbamid bedolgozást hogy kell felvinni?
Válasz Zoli1437 #1576. hozzászólásárabocs, még egy lérdés.
egy táblára mwegcsináltam az összes műveletet. ezt hogy tudom kompletten másolni? kiválasztom adott termőhelyet, következő blokkban kiírja, hogy termáhely haszn adatok szántó műv ágban, és ott van a tábla, ott kell a másolásra bökjek, vagy a következő blokkban, a műveleti naplónál, de ott csak soronként, műveletenként tudok másolásra bökni.
a többi táblát is felvittem már, tehát a termőhely adatok megvannak, egyikből a műveleteket akarom átmásolni a többire.
Válasz envagyok2 #1575. hozzászólásáraSzerintem külön műveletkent. Ha talajfertotlenito akkor neovenyvedelmi muvelet, ha startermutragya akkor tapanyagvisszapotlas.
Válasz envagyok2 #1575. hozzászólásáraÉn tápanyagnak vinném fel ugyan azzal az idővel.
Válasz Zoli1437 #1574. hozzászólásáravetésnél egy menetben juttatta ki magot és mikrostartert. ezt hogy kell felvinnem? agrotechnika, kiválaszomt vetés, ott van kijuttatott anyag, beírom vetőmag, mennyiség. de ide nem tudok még egy sort beszúrni, hogy még egy anyagot juttatam ki, vagy azt külön műveltben adjam meg? vagy az tápanyagutánpótlásként adjam meg?
Válasz Rabó001 #1573. hozzászólásáraSzerintem annak az utolsó mondatára hivatkozhatott.
Válasz Zoli1437 #1570. hozzászólásáraAzt anno elolvastam.
Hivatalos Közlemény - Elektronikus Gazdálkodási Napló (e-GN)
AgroVIRAgroVIR
AgroVIR
#agrovir
Published Jan 30, 2024
+ Follow
Kedves Ügyfeleink, Felhasználók!
Rengeteg megkeresés: telefonok és levelek után az eGN és e-permetezési napló körül kialakult feszült helyzetre reagálunk.
A türelmeteket és megértéseteket kérjük! Az AgroVIR kollégái mindent megtesznek, hogy segítsenek nektek megfelelni az adatszolgáltatási kötelezettségeteknek! Kérlek, legyetek türelemmel a tanácsadó kollégákkal, a termék támogatásban dolgozó kollégákkal! A cég történetének legnehezebb hónapjai vannak mögöttük.
Az eGN indulásakor kerestük a lehetőséget, hogy közreműködjünk ennek a platformnak a fejlesztésében, hiszen 15 év tapasztalatával, 7 országban meghatározó területen lévő ügyfelekkel tudtuk mire kell figyelni.
A korábbi hivatalos bevallásokat is megoldottuk, nem csak itthon, de a partner országokban is. Ezt sajnos csak mi láttuk így.
Eredménytelenül próbálkoztunk a hivatali oldalon, a felelős hatóságoknál, a kivitelező cégnél, akár tanácsadóként vagy alvállalkozóként. Aki használja az AgroVIR-t tudja, hogy funkcionalitásban több százszorosan komplexebb, mint az eGN. Romániában, Szlovákiában, Bulgáriában még nincs eGN. Az itthoni megoldást referenciaként tudtuk volna használni. Legjobb esetben Európa 4 országában egységes, Magyarországon fejlesztett digitális rendszerben tudtak volna eleget tenni a bejelentési kötelezettségüknek a termelők.
Frusztráltak vagyunk, mert annyira magyar ez a történet az elszalasztott lehetőségről. Nem nemzetközi szinten lépett előre az ország, hanem nemzeti szinten vissza:
• https://www.agrarszektor.hu/.../mosz-gond-van-a...
• https://www.agroinform.hu/.../problemak-vannak-az-egn-nel...
• https://www.agrarszektor.hu/.../nagy-valtozasok-elesedtek...
Az eGN fejlesztése, a transzparens kommunikáció hiánya kormányzati oldalról nagyon messze van a profizmustól. Nem tudunk ígérni semmit, mi is ugyanolyan kiszolgáltatottak vagyunk, mint Ti gazdálkodók! Ennek ellenére külsős szoftverrel, legyen az Arasz vagy az AgroVIR még mindig nagyságrendileg könnyebb az adatszolgáltatásnak való megfelelés, mint a NÉBIH felületén. Ha bármelyik piaci cég ilyen minőségű terméket adott volna ki már nem lennének ügyfelei (NÉBIH saját kommunikációjából idézve: kiadásra kerül úgy egy szoftver, hogy a hónapok nem sorrendben vannak).
Nem tudunk mit tenni a nem, vagy véletlenszerűen működő funkciókkal, eltűnő adatokkal.
Kivitelezés mellett a bevezetés időzítése is nagyon szerencsétlen. Végig gondolni is sok, hogy az elmúlt 2 évben mennyi plusz problémával kell mindannyiunknak megküzdeni:
1. 2022-ben és 23-ban sokatoknál olyan klimatikus szélsőségek jelentkeztek, mint előtte soha. Ehhez alkalmazkodnunk kell.
2. 2022-ben plusz kihívásként jelentkeztek a megugró input árak.
3. A terményárak ebben a már nagyon nehéz helyzetben csökkentek kigazdálkodhatatlan mélységbe.
4. Itt van a KAP 2023-27, meg kell felelnünk az új támogatási ciklus előírásainak, elég csak az AÖP-re gondolni.
5. Zöld lobbi rendkívüli mértékben felerősödött és politika befolyásolóvá vált az EU-ban. Evidensként kezelik, hogy a gazdálkodók mérgezik az embereket, a környezetet, tönkre teszik a jövőt. Mélységesen felháborító az álszent, hazug kommunikáció. Ne a termelőket támadják, érjék el, hogy az emberek ne egyenek húst, tejterméket. Akkor nem fogunk termelni. Sok sikert hozzá! Az utóbbi hetek gazdatüntetései talán jó irányba fognak hatni.
6. Tavaly jött az e-permezetési napló. Szélsőségként, de van tanácsadó aki 7.000 Ft/hektár áron vállalja az adatrögzítést. Olyan plusz költséget jelent, ami semmit nem javít a hatékonyságon, az agrár GDP-n.
7. e-GN felhasználó oldali használhatatlansága.
Reménykedünk! Reménykedünk, hogy egy kollégánk sem fog felállni! Reménykedünk, hogy emiatt senki nem hagyja abba a termelést és adja el a gazdaságát! Múlt héten egy agrárrendezvényen már hallottuk tőletek, hogy traktorokkal utcára kell menni, mint a német, román és francia gazdák. Hisszük, hogy nem ez a megoldás, mert mások a problémáink, mint nekik.
Annyi történt, hogy elfogadhatatlan minőségben és rendkívül rossz időzítéssel bevezetésre került egy új adatszolgáltatási kötelezettség.
Túl leszünk rajta, mint az egyiptomiak a 10 csapáson!
https://www.linkedin.com/pulse/hivatalos-k%C3%B6zlem%C3%A9ny-agrovir-ltd-gvj6f?trk=organization_guest_main-feed-card_feed-article-content
Válasz A.I. #1548. hozzászólásáraAkkor írok be oda is. Semmibe nem kerül. Teljen csak az a szerver a sok adattól.
Válasz Rabó001 #1569. hozzászólásáraKatt válasz Bárány.
Válasz Radocz #1564. hozzászólásáraHol az az itt? Mert itt aztán nincs.
Válasz Bigyófelügyelő #1567. hozzászólásáraIgen mert gyakorlatilag a tábla termését hozza , ( de a mértékegység t/ ha ) ezért termet nekem is 22 t/ha egy 4 ha táblába....
Válasz l333654 #1566. hozzászólásáraNekem ma azt mondta a falugazdászom az excelben lévő termés, terméshozamhoz kapcsolódó számokkal nem érdemes foglalkozni, mert ilyen a rendszer.....produkál érdekes számokat.....
Sziasztok! Feltöltöttem mindent és elvileg kész, amikor lehuzom az exelt akkor számomra van egy furcsa dolog. a 4. pont ( hasznosítás szántó ) utolsó két oszlopa A Terméshozam terv t/ha ( ezt terméshozam terv tonna/ hektár) és az utolsó oszlop a terméshozam tény t/ha ( terméshozam tényleges tonna / hektár ) Pl. ha a Termőhely hasznosítási adatok szántó művelési ágban fülön beírjuk a tervbe búza 6 t/ha akkor ezt hozza a 4. fül utolsó előtti oszlopba. A kérdés , ha az aratásnál beírom , hogy a hozam tonnába mennyi, azt a táblára vonatkoztatva kell, vagy 1 hektárra levetitve az adott táblán. Pl ha 2 hektáros táblán termet 12 tonna búza, akkor a 12 tonnát vagy egy hektárra eső 6 tonnát kell beírni ? Ha a 12 tonnát írom be akkor az exelbe terméshozam tényleges t/ ha a 12 hozza ami nem t/ ha Tehát a kérdés az aratásnál a teljes tábla hozamot írom be vagy az 1 hektárra eső hozamot ?
Válasz Gandhy #1553. hozzászólásáraUgyan így csináltam, főleg hogy egy menetben ment tarlóhántással. Falugazdász szerint jól csináltam.
Az, hogy a rendszer hézagos....
Ellenőrizzék (fogják is), akkor majd megmutatjuk.
Ez nem növényvédelem, ahogy mondtad is.
Válasz Bárány #1470. hozzászólásáraItt egy NAK körlevél.
Az utolsó mondat is fontos.
Válasz KrSzilvia #1561. hozzászólásáraA 2024-esben biztosan, ha elérhető lesz. De a szinkronizálásnál úgy is kiigazítja a területet is.
Addig nem szabad megadni neki az EK tábla sorszámot.
Válasz später77 #1560. hozzászólásáraA növényvédelemnél is szerepelt, de a tápanyag-utánpótlás a patent, megnézem és átírom oda.
Válasz Zoli1437 #1547. hozzászólásáraNekem 2024-re lenne szükségem olyan adatra, hogy mekkora pontosan a nem támogatott terület egy hrsz-en belül és pontosan hova esnek. Az is megnézhető a beadott EK-ban az e-Kérelem felületen? Van egy területem, aminek a nagy része támogatott, egy kicsi rész nem. Megfeleztem a vetést más-más növénykultúrára. Na itt vagyok megfogva, hogy az egyik felére mennyi nem támogatható terület esik és a másik felére mennyi, mert azt is külön kell rögzítenem ha valós adatot akarok a permetezési naplóba írni. Nem lehet csak a kimaradt részt külön termőhelyként felvinnem, mint 2023-ra, mert más műveleteket fogok végezni. Persze lehet csak túlgondolom...
Válasz Gandhy #1553. hozzászólásáraTápanyag-utánpótlásként rögzítettem, mivel a készítmény a termésnövelő anyagok között szerepel, nem a növényvédő szereknél.
Válasz Zoli1437 #1558. hozzászólásáraVan egy mese Mátyás király és az okos lánnyal
...azt izente a király, hogy menjen el a leány őhozzá, de menjen is meg ne is; köszönjön is meg ne is, s vigyen is ajándékot meg ne is. ... Na, kábé ez a helyzet a Kamara és a paraszt közt is.
Válasz Gandhy #1556. hozzászólásáraMég jó hogy mindenhol mást mondanak. Van választék.
Válasz Zoli1437 #1555. hozzászólásáraAmúgy ez a legkisebb probléma, tápanyag terv megvan, talajminta megvan, mert kötelező, bepötyögi az emberfia.
Válasz Zoli1437 #1555. hozzászólásáraezért hangsúlyoztam, hogy a Mi megyei NAK-unk szerint.
Válasz Gandhy #1552. hozzászólásárahttps://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/501576/Kitoltesi_utmutato_eGN_Nebih.pdf
Kitöltési útmutatóban se terv se talajvizsgálat nem szerepel.
20-21 oldal.
Válasz A.I. #1548. hozzászólásáraÉn is bizonytalan vagyok. Az ügyfélszolgálat azt mondta, hogy rögzítsem. A kitöltési útmutatóban ez szerepel:
A VP NATURA 2000 GYEP kompenzációs kifizetések igénylése esetén az alábbi GN adatlapok vezetése kötelező
A támogatást igénylő a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése érdekében a 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet alapján érintett mezőgazdasági táblák vonatkozásában tevékenységekről gazdálkodási naplót papír alapon vagy elektronikus úton köteles a VP NATURA 2000 GYEP pályázati felhívás 2. melléklete és a gazdálkodási napló kitöltési útmutatója szerint naprakészen vezetni, különös tekintettel az intézkedésben való részvétel jelölésére.
Gazdálkodási napló adatlap
Mely területekre kell vezetni?
Milyen gyakorisággal?
1 Gazdálkodó Adatoka GN megkezdésekor (kivéve, ha adatváltozás történik)
2 Terület Összesítő a gazdaság egészére a GN megkezdésekor (kivéve, ha adatváltozás történik)
3 Termőhely adatok a gazdaság egészére a GN megkezdésekor (kivéve, ha adatváltozás történik)
6 Hasznosítás -gyep a gazdaság összes gyepterületére a GN megkezdésekor (kivéve, ha adatváltozás történik)
7 Agrotechnikai műveletek
a gazdaság összes NATURA 2000 gyepterületére vezetni kell függetlenül attól, hogy igényeltek-e rá NATURA 2000 kompenzációs támogatást vagy sem elvégzésétől számított tizenötnapon belül
13 Legeltetés
a gazdaság összes NATURA 2000 gyepterületére vezetni kell függetlenül attól, hogy igényeltek-e rá NATURA 2000 kompenzációs támogatást vagy sem elvégzésétől számított tizenötnapon belül
15 Szervestrágya események,
amennyiben a gazdaságban szervestrágyával kapcsolatos események (pl: tárolás, felhasználás) történik elvégzésétől számított tizenöt napon belül
16 Állatállomány változása gazdaságban található állatállományra havi szinten
Megint lett egy megoldandóm. Ki, hogy viszi fel az AÖP-ben vállalt szárbontó készítmény kijuttatását. Nálam a növényvédelemnél jelenik meg opcióként a felhasznált baktériumos cucc. Eddig tarlóápolásként vittem fel a megjegyzés rovatba írva a lötty nevét, viszont úgy nem látja a rendszer. Azt logikusnak gondolnám, hogy a szárbontás nem növényvédelem.
Válasz Rabó001 #1546. hozzászólásáraa Mi NAK-unk szerint fel kell tölteni a talajmintával együtt.
Válasz A.I. #1550. hozzászólásáraOlvastam én is. Csak egyik dolog, hogy mit írnak, a másik meg hogy mit követelnek.
Fellebbezgetni meg idő és pénz.
Az első már elment így is, a második meg sehol.
Válasz Zoli1437 #1547. hozzászólásáraMobil gazdát még nem használtam, majd ha kötelező lesz. EK-ban majd megnézem, KrSzilviának viszont igaza van, mert van ilyen szabályozas, hogy táblaméret, érintett terület stb. Valahol olvastam, de igazság szerint lassan nem parasztok vagyunk hanem taláros jogászok, csak mi traktorozunk, tehenet fejünk, meg ki mit csinál még mellette, mint másodállást!
Válasz A.I. #1544. hozzászólásáraIgen én is lezártam a legelőnél legalábbis ezt a 12%-os kötelezettséget. A Meparban, a blokkra vetítve jelenítette meg a 12%-os lejtőt csak, innen nem tudtam, hogy melyik táblára vonatkozik. Ezután megnéztem a beadott Egységes kérelem lapjait és ott az apró betűs figyelmeztető oldalon jelzi az adott táblánál, hogy " Figyelem! Erózióérzékeny területen történo gazdálkodás esetén a gazdálkodási napló vezetése és a feltételességben szereplo JFGK 1
követelményeinek megtartása kötelezo! | Tábla:......:3
Válasz KrSzilvia #1543. hozzászólásáraVan egy ideiglenes Natura 2000 gyepem, nem éri el a minimum méretet, így nem lett rá támogatás sem igényelve, ezek után azt írja elő az eGn, hogy csak azt a terület, kell kitölteni, amire támogatást igényeltünk. EK-ban beadtuk egyébként, csak nem igényeltünk rá támogatást.
Akkor most, hogy is van ez? (Nem csak neked megy a kérdés bárkitől szívesen várok felhomályosítást.
Válasz A.I. #1544. hozzászólásáraAz EK-ban és a mobilgazdában is be lehet kapcsolni a térképnél, hogy mi konkrétan hol van.
Válasz Radocz #1538. hozzászólásáraÉn meg sehol nem olvastam, hogy a tápanyag gazdálkodási tervet fel kell tölteni. Azt ellenben igen, hogy nem kell.
Válasz KrSzilvia #1543. hozzászólásáraItt olvastam az 1 ha-os határt a 12%-os lejtő esetében:
https://gazdajegyzo.hu/2023/03/14/amit-az-uj-tamogatasokrol-jelenleg-tudni-lehet/
Válasz KrSzilvia #1539. hozzászólásáraIgen, arra én is rájöttem, hogy a Natura 2000 szántóknál teszi ezt be, de mivel ezzel kapcsolatban nincs még csak vállalási lehetőség sem(falugazdász mondta, hogy van, volt ilyen terv), így töröltem.
Egy helyre nekem is tett be 12% lejtőt, az alföldön! Ezt is kitöröltem, eleve kalászos van benne, 2 hektáros, 40 méter széles parcella, egyik vége csatorna, másik gát, hogy azokra látja e a lejtőt, mert bele vannak persze mérve, de arra igényelni sem tudunk, nem támogatott! Vagy a közepén lévő hajlat van vagy 1000 nm. Fene sem tudja. Illetve azt mondta ezzel kapcsolatban a falugazdász, hogy ha a fizikai blokkban van ilyen terület, akkor kegyetlenül bevési mindenkinek.
Válasz Zoli1437 #1540. hozzászólásáraMég jó, hogy megkérdeztem a falugazdászt is. Szerinte nincs vele teendő. Mondom én, hogy majd csak az ellenőrzéskor derül ki, amikor már büntetnek is.... Meg is keresem, hol olvastam róla, jó lesz védekezéshez. Az egyik tábla, aminél jelez az EK kérelem felület, az egy 0,0174 ha szántó rész, ahol lucerna van termesztve. A másik egy legelő, aminél 0,404 ha érintett. Arra én nem találtam előírást, csak szántóra. A falugazdászok egyébként ugyanúgy nem tudják, mert még azt sem tudták, hogy van Feltételesség jogosultság és Támogatásban nem résztvevő jogosultság/kötelezettség, nemhogy azt hol kellene ezt kiválasztani. Ráadásul ők csak az EK támogatott területeket rögzítették ( a többit nem). Ez akkor derült ki számomra, amikor átolvasva a kitöltési útmutatót a VP NATURA 2000 gyep estében a táblázatban szerepel, hogy a nem támogatott NATUra gyepeket is fel kell rögzíteni függetlenül attól, hogy van rá támogatás vagy nem és rákérdeztem ők ezt hogy szokták csinálni. Hát így....
Válasz uff #1534. hozzászólásáraMikor utoljára néztem idei évre nitrátjelentéshez nem volt nyomtatvány.
Tápanyag tervet soha nem töltöttem eddig fel ahhoz sem, csak a ténylegesen kijuttatott mennyiségeket.
Az EGN-ben minden benne van ami abban volt, de majd kiderül, mit akarnak.
Válasz Zoli1437 #1501. hozzászólásáraMindent az EK-ból töltöttem, szerintem akkor még jó volt. Aztán a további kitöltés során a műveleteknél minden duplázódott, ott törölnöm kellett stb. Miután ráküldték a központból a javítást a duplázás megoldódott elvileg, legalábbis én úgy látom, de a jogosultságok némelyik táblánál eltűntek a már rögzített termőhelynél. Ha újonnan viszek fel termőhelyet, akkor valóban csak a permetezési naplós jogosultsággal engedi rögzíteni. A többivel sajnos nem, de csak a 2023-as naplóban hiba ez, mert a 2024-esben mindent meg tudtam csinálni, amit akartam. Ott engedi a Támogatásban nem résztvevő terület és a NATURA 2000 (NAT) kötelezettséget is kiválasztani. Nekem erre a 2-re lenne szükségem, mert azt mondta az ügyfélszolgálat, hogy a nem támogatott szántót és nem támogatott NATURA 2000 legelőt is fel kell rögzítenem. Előbbit azért, mert arra kíváncsiak, hogy mekkora területen történt permetezés valójában, a másikat azért, mert a NATURA feltételeket a nem támogatott legelőknél is teljesítenem kell, tehát annál a legelőnél is, ami nincs támogatva NATURA 2000 gyepként. Az ügyfélszolgálat még azt is javasolta, hogy módosítsam az EK-ből betöltött adatoknál a területet, ha nagyobb, mint a támogatásban bejelölt, de ezt egyrészt nem engedi a rendszer, másrészt nem értem, hogy akkor hogyan ellenőríznek, mert akkor nem jelölhetem EK táblasorszámmal azt a termőhelyet, hiszen nem fog stimmelni a beadott táblamérettel. Emiatt én úgy döntöttem külön termőhelyként és tábla sorszám nélkül viszem fel a nem támogatott területeket, de csak a szántót sikerült így megoldani a fenti jogosultság kiválasztás hiba miatt. Ha nem oldják meg, akkor úgy marad félbe hagyva. Megírtam nekik.
Válasz KrSzilvia #1539. hozzászólásáraEK-ben kaptam egy figyelmeztetést egy táblára, hogy be kell tartanom előírásokat. Nem tudtam mire gondolnak, az nem derült ki.
Ellenőrzéskor kinyomtatva hozták, hogy van két erózióérzékeny folt a táblán (még csak nem is 12%-os lejtő) Azt mondták, hogy csak úgy termeszthetek rajta kukoricát, ha a sorközt is bevetem takaró növénnyel. Lucerna lesz rajta kukorica nélkül. A terület méretével, arányaival nem foglalkoztak.
Válasz A.I. #1517. hozzászólásáraEz nálam is így van. Szántóra beemelte a NATURA 2000 (NAT)-ot. Utána néztem, és azért lehet, mert a tulajdoni lap szerint NATURA 2000 területen van. Régebben a falugazdász kinyomtata nekem a Blokkazonosító alapján Mepar böngészőből, mivel érintett a terület (nitrát, 12%-os lejtő, stb) Az is tartalmazza a NAturát. Ha nem releváns, mert ilyen támogatás nincs akkor le lehet zárni vagy benne hagyni és majd mondják, ha bajuk van vele. Nálam megjelent a 12%-os lejtő is és rácsodálkoztam, mert ilyen kötelezettségem eddig fel sem merült. Azt olvastam róla, hogy ha nem éri el a táblában az 1 ha-árt az ilyen terület, akkor nem kell semminek megfelelni, ami elő lenne írva kötelezettségként. Ehhez tartom magam. A kitöltési útmutató sajnos nem tesz róla említést. Kiderül okoz-e gondot valahol.
Válasz uff #1534. hozzászólásáraPassz.
Ha nem kötelező az eGN, akkor maradt érvényben a korábbi jogszabály.
Nitrát jelentés jan1-marc. 31
Régen úgy volt, hogy ötévente kötelező a szűkített talajlabor jegyzőkönyv.
Vannak itt fiatal, felkészült hozzászolok. Talán valaki pontosítani tudja.
Az egyértelmű, hogy az eGN-be fel kell tölteni a taptervet.
Ha nincs kötelező eGN, akkor úgy mint az előző években.
Szerintem. Legfeljebb küldd be előbb a Nitrát jelentést.
Bio-s területen nem kötelező a talaj vizsgálat. Így emlékszem régről.
Az új jogszabályokat október óta nem olvasom, csak ami nekem kötelező.
Válasz GJT #1536. hozzászólásáraAmit utoljára beadtál az a végleges.
Üdv.Hogy lehet végleg beadni?Milyen módon,vagy mitkellmegnyomni.?
Válasz uff #1534. hozzászólásáraNekem azt mondta a falugazdasz, hogy a nitrát jelentés megszünt.
Válasz Radocz #1514. hozzászólásárakedves Kolléga! tápanyagterv nitráthoz iss kell, ha jól tudom, de az EGN az nem nitrátjelentés azt majd külön kell megejteni más nyomtatványon,, legelő ha nitrátos mi a teendő? kell talajminta , soha nincs trágyázva, műtrágyázva sem. üdv és köszönet
Válasz csontii #1532. hozzászólásáraHajnal 3-6 közöt csináltam Ekkor nincs semmi gond
Az elmúlt napokban szinte lehetetlen belépni a felületre napközben. Most voltam a falugazdihoz némi segítségért,de feleslegesen.