Gázolaj árak 628 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 410.85 Ft USD 391.7 Ft CHF 442.28 Ft GBP 492.61 Ft

Fórum

Haszonbérleti szerződés

Létrehozta: pepe , 2008-03-25 18:02:51

Kedvencekhez Segítség

5023 hozzászólás
Nincs profilkép
#4773 termelo
2022-11-20 12:48:38

Válasz Nagy Péter 40 #4772. hozzászólásáraKorábban kibéreltem 28 hektár földet az akkori NFA-tól. Az értelmes területek eladásra kerültek a maradék csip-csup területekre fel akartam mondani a szerződést közös megegyezéssel.

Mivel ezt elutasították újból kértem a megszüntetést egészségügyi okokra hivatkozva de tőlem orvosi papírt nem kértek. Jött egy levél, hogy elfogadják a felmondásom; igaz még a szerződést a mai napig nem írtuk alá...

Nincs profilkép
#4772 Nagy Péter 40
2022-11-20 12:26:42

Válasz handsup #4769. hozzászólásáraEz attól függ hogy a bérlet megkötésének pillanatában fennállt e " már" a betegség.
Ha igen akkor nem valószínű hogy felmondható, max közös megegyezéssel.

Ha nem akkor igen orvosi papírokkal igazolva fellehet mondani.

Nincs profilkép
#4771 MrPoke
2022-11-20 12:05:02

Válasz handsup #4769. hozzászólásáraKérdés ki fizeti az adót ha nem töltöd ki az 5 év földbérletett. Inkább műveltetésbe add ki.

Nincs profilkép
#4770 Pont
2022-11-19 20:19:08

Válasz handsup #4769. hozzászólásáraÁltalában tolongani szoktak egy bérletért, ha a bérbeadónak nincs ötlete, keress valakit aki átvenné, akkor biztos nem nem kell bizonygatni betegséget, stb...

Nincs profilkép
#4769 handsup
2022-11-19 18:39:41

Üdv!
Haszonbérleti szerződést mint én haszonbérlő tartós betegség miatt könnyen felmondhatom egyoldalúan?

Nincs profilkép
#4768 colika19836
2022-11-07 17:29:30

Üdv mindenkinek.Ha valaki regisztrált földműves ,de nem találja meg az erről szóló dokumentumot,hol lehet azt kikérni újra?Lehet elektronikusan valahol ,vagy csak személyesen a földhivatalból?Köszönöm válaszukat!smile confused

Nincs profilkép
#4767 jogmester
2022-11-05 13:05:49

A törvénymódosítási javaslat rendezi a haszonbérleti szerződések felmondása körüli anomáliát. Ha valaki az Fétv.-ben biztosított jogánál élve felmondja a haszonbérleti szerződést, akkor a bérlőnek 30 napon belül ÍRÁSBAN kell a felmondás ellen tiltakozni. Ha ezt elmulasztja, akkor a felmondás hatályosul.

Nincs profilkép
#4766 Nagy Péter 40
2022-10-30 17:42:20

Válasz trikolor5 #4764. hozzászólásárahttps://www.agroinform.hu/gazdasag/haszonber-kedvezmeny-aszaly-57828-001

Azt kell nézni hogy milyen arányban csökkent a bevételed az előző évekhez képest.
Vagyis ha neked eddig volt 1 ha-on mondjuk 500 ezer forint bevételed és idén csak 100 ezer forint akkor ötödével csökkent a bevételed vagyis a bérleti díjad is ötödével csökken,ha meg 250 ezer akkor 50%kal csökkenthető a bérleti díj.

De ezt én is csak ezekből olvasva mondom nem találkoztam még hogy vki ilyet csinált volna.
Nekem is a 0,9tonnás átlag ellenére fizetem a teljes bérletet mert egyrészt szeretném majd újra bérelni plusz a "hírnevet" se akarom rombolni hogy ilyeneket csinálok még ha jogilag lehetőség is lett volna rá.

Ami még érdekes az ez a mondat:
"a hozamcsökkenéssel érintett földre vonatkozóan kiállított hatósági döntés kézhezvételét követő 8 napon belül, írásban köteles közölni a haszonbérbeadóval."

Ezek szerint amit én pl megkaptam augusztusban papírt hogy 100%-os aszálykárom azt 8 napon belül jeleznem kellett volna a bérbeadó felé..
Kérdés hogy ha lejárt a 8 nap és nem jeleztem akkor nincs jogalap csökkenteni a bérletet?

Én megkérdeznék egy ügyvédet hogy mit mond rá.

Nincs profilkép
#4765 Rabó001
2022-10-30 17:16:51

Válasz trikolor5 #4764. hozzászólásáraNem feltétlen. Sőt, 20 %-nal biztos hogy többet. Hozam értékcsökkenésrol van szó, és az is csak az adott földre. Nyáron voltak ezt magyarázó cikkek itt az Agroinformon is, keress vissza. Emlékeim szerint a hozam érték a termésmennyiségből és az árból jön ki.

Nincs profilkép
#4764 trikolor5
2022-10-30 17:07:34

Válasz Nagy Péter 40 #4762. hozzászólásáraAkkor ezekszerint csak a haszonbér 20%át kell kifizetnem. Köszönöm.

Nincs profilkép
#4763 sanyi1965
2022-10-30 13:36:24

Válasz Blasi_ #4761. hozzászólásáraPontosan így van,csengetni kell.

Nincs profilkép
#4762 Nagy Péter 40
2022-10-30 13:23:18

Válasz trikolor5 #4758. hozzászólására 2013. évi CCXII. törvény 63. §:

63. § (1) * A haszonbérlőt arra az évre, amelyben a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényben foglaltak szerinti elemi káresemény vagy időjárási és más természeti jellegű elháríthatatlan külső ok (vis maior) miatt legalább 30%-os mértékű hozamcsökkenést szenved, és ezt az agrárkár-megállapító szerv igazolja, legfeljebb a hozamérték-csökkenéssel arányos haszonbér-mérséklés illeti meg arra a földre vonatkozóan, amelyen a hozamérték-csökkenés bekövetkezett.

(2) * Eltérő megállapodás hiányában az (1) bekezdésben foglaltak szerinti kedvezmény csak azt a haszonbérlőt illeti meg, aki, illetve amely a haszonbérleti szerződés alapján legalább a helyben szokásos mértékű, de legalább a Nemzeti Földalapba tartozó földekre megkötött haszonbérleti szerződésekben meghatározott és a Nemzeti Földalap kezelésére kijelölt szerv honlapján közzétett, országosan egységesen alkalmazott összegű haszonbérleti díjat fizeti. Ha a szerződés alapján a haszonbérlő a haszonbért az 50. § (1) bekezdése szerinti módon természetben teljesíti, akkor a haszonbérként nyújtott termék értékeként a földügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján közzétett közleményben meghatározott referenciaárat, ennek hiányában a természetbeni szolgáltatás helyben kialakult piaci értékét kell figyelembe venni.

(3) * A haszonbérlő a haszonbérfizetési kedvezmény igénybevételét és mértékét a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényben meghatározott, a hozamcsökkenéssel érintett földre vonatkozóan kiállított hatósági döntés kézhezvételét követő 8 napon belül, írásban köteles közölni a haszonbérbeadóval.

(4) Semmis az a megállapodás, amelyben a szerződő fél az (1) bekezdés szerint járó kedvezmény igénybevétele miatt ki nem fizetett haszonbér pótlására vállal kötelezettséget.

Nincs profilkép
#4761 Blasi_
2022-10-30 11:23:55

Válasz TéZé #4760. hozzászólásáraAki 6-7t mellett sír az tehet egy szívességet....felénk 2-3t/ha lett. A haszonbérletet természetesen ugyanúgy telibe fizettem. Unszimpatikus hozzáállásnak tartom azt, hogy ilyen helyzetben ezzel genyózik a bérlő.

Nincs profilkép
#4760 TéZé
2022-10-30 10:09:13

Válasz Matyógyerek #4759. hozzászólásáraNa ilyenröl még nem halottam hogy valaki többet akar fizetni mert rekord termése lett. Itt mifelénk észak somogyban is megy a nyüszittés hogy gyenge lett a kukorica 2.5-5.5 t/ha. De a búza jó lett 6-7 t /ha .
Nekem ne mondja senki hogy hektárnként 1misinél nincs haszon

Nincs profilkép
#4759 Matyógyerek
2022-10-30 09:44:48

Válasz trikolor5 #4758. hozzászólásáraUgyan úgy, mint amikor rekord termés van, és többet akarsz fizetni a szerződéses haszonbérnél. Csak ez negatív előjelű.

Nincs profilkép
#4758 trikolor5
2022-10-30 09:33:35

Hogyan kell kiszámolni az aszálykár miatt csökkenthető haszonbérletet? Jött határozat amiben 80%os aszálykárt állapítottak meg.

Nincs profilkép
#4756 trakitibi
2022-10-30 07:45:44

Szivességi szerződést szeretnékk kötni a testvéremmel, a kettőnk tulajdonát képező termőföldre, az ő (1/2-ed) részére vonatkozóan.
Esetleg tud valaki mintát küldeni.
Régebben a NAK honlapján voltak szerződés minták, de nem találom azokat...
Köszönöm szépen.

Nincs profilkép
#4754 colika19836
2022-10-26 11:45:34

Üdv.Köszönöm a felvilágosítást!Akkor addig amíg a papírok nincsenek rendben ne is kezdjek bele a megművelésnek?

Nincs profilkép
#4753 Beardserker
2022-10-26 10:58:49

Haszonbérletnél 8nap a kifüggesztési idő.

Nincs profilkép
#4752 Pont
2022-10-26 09:45:23

Válasz colika19836 #4751. hozzászólásáraA minimum az, hogy az ügyvéd tudja mi a menete. Be kell nyújtani a földhivatalba, ahol előzetes megvizsgálják, hogy mindenben megfelel az előírásoknak. Ez után átküldik 30 nap. kifüggesztésre, ez alatt jelentkezhetnek az elővásárlásra jogosultak. A 30 nap letelte után visszakerül a hatósághoz, aki a rangsor szerint meghozza a határozatot, hogy ki bérelheti.

Nincs profilkép
#4751 colika19836
2022-10-25 23:07:41

Üdvözletem mindenkinek.Földet szeretnék bérelni,a tulajdonossal megegyeztem a bérleti díjról az ügyvéd megírja a szerződést eddig megy a dolog.Kérdésem az lenne ,hogy mi a folyamata a továbbiaknak?Köszönöm válaszukat!

Nincs profilkép
#4750 Pont
2022-10-25 19:28:53

Válasz TéZé #4749. hozzászólásáraHa határozott időtartamra kötötték, akkor a lejárat napján automatikusan megszűnik. A bérlő érdeke, és dolga utána járni, hogy bérelheti-e tovább, és még a lejárat előtt be kell adnia hivatalba. Tehát ha eddig nem intézkedett a bérlő, akkor már nem nagyon fog neki beleférni....

Nincs profilkép
#4749 TéZé
2022-10-25 15:28:33

Válasz kuruczati3 #4747. hozzászólásáraÁltalában a bérleti szerződésbe le van irva a pontos felmodási idő.
De egyébkènt az a jellemző hogy lejárat elött legalább 6 hónappal jelzni kell a bérlő felé hogy nem adod neki tovább

#4748 Attikaa
2022-10-25 13:13:36

Válasz kuruczati3 #4747. hozzászólásáraSzia! Meg is várhatod amíg eljön 12.31. de érdemes vele azért egyeztetni. A kérdés az hogy te mit szeretnél vele? Te magad használni? Ha igen, akkor végképp érdemes beszélni vele hogy ahogy korábban átadtad a területet, mondjuk felszántva, hagyja úgy, nehogy bevesse mondjuk őszi kalászossal mert utána csak a gond van

Nincs profilkép
#4747 kuruczati3
2022-10-25 11:17:41

Üdv mindenkinek ! Kérdesem a következő lenne : 12.31 -el lejár a haszonbérleti szerződésem . Nekem mint a föld tulajdonosának fel kell e mondanom 60nappal előtte a bérbe vevőnek ,vagy csak simán megvárom ,hogy leteljen a dec 31 és utána azt csinálok amit akarok? Előre is köszönöm a válaszokat .

Nincs profilkép
#4746 ~Quercus~
2022-10-23 06:42:26

Válasz esztee #4745. hozzászólásáraEzt a problémát itt senki nem fogja tudni megoldani. Ha nem fizet bérleti díjat, és a földet sem műveli, akkor fel kell mondani a szerződést. Ha nem fogadja el, peresíteni kell. Nincs más megoldás. Illetve van, az egyezség.

Nincs profilkép
#4745 esztee
2022-10-22 19:54:36

Válasz ~Quercus~ #4744. hozzászólásáraAz jegyzői hivatalban csak a termőföld haszonbérleti szerződés volt kifüggesztve, arra tett előhaszonbérleti jogot a mostani bérlő. Az erdőtelepítési szerződés egy külön szerződés volt az eredeti bérlővel, s az nem volt kifüggesztve a jegyzői hivatalban. Tudjuk azt, hogy erdőt telepíteni csakis erdészeti joggal lehet, s a mostani bérlő cégének ilyen nincs, ezért egy másik cég neve alatt akar tőlünk engedélyt kérni az erdőtelepítésre…
Tehát előhaszonbérlettel elhappolta a termőföld haszonbérleti szerződést “X” cég nevében és “Y” cég nevére kér tőlünk erdőtelepítési jogot egy olyan szerződésre hivatkozva, ami nem volt kifüggesztve a jegyzőnél, tehát arra nézve nem tudott élni az előhaszonbérleti jogával.

Nincs profilkép
#4744 ~Quercus~
2022-10-22 18:18:56

Válasz esztee #4743. hozzászólásáraNem igazán követtem a problémádat, ezért csak általánosságban.......

Ha valaki elfogadót tesz egy haszonbérleti szerződésre, akkor az abban foglaltakat magára nézve teljes mértékben elfogadta, kötelező érvénnyel. Ez azt jelenti, hogy ha a szerződés arról szólt, hogy a használatba adás célja erdőtelepítés, akkor ez a szerződéses kötelezettség köti azt is, aki az eredeti szerződő fél helyébe lép. Vagyis ő is vállalta, hogy erdőt fog telepíteni.
Ha ti nem adtátok meg ehhez az erdőtelepítési kiviteli tervben a hozzájárulást, az bizony szerződésszegés. Utólagosan ugyan is egyoldalúan nem módosíthatjátok az eredeti szerződést, nem mondhatjátok azt, hogy nem telepíthet erdőt, hanem "csináljon mást". Ehhez közös akarat kell, szerződésmódosítás, ami jelen esetben felveti a bérleti díj mértékének újragondolását, illetve az esetleges kárfelelősséget a ti oldalatokon.

Megjegyzem, 2020 július 1-től akkor sem tudna a bérlő erdőt telepíteni, ha ahhoz hozzájárulnátok. Kivéve, ha erdőgazdálkodásra jogosult szakirányító vállalkozás.

Nincs profilkép
#4743 esztee
2022-10-22 16:38:42

Válasz csontii #4742. hozzászólásáraIgen, ahogy azt is írtam, hogy a jelenlegi bérlő NEM jogosult az erdőtelepítésre…

Nincs profilkép
#4742 csontii
2022-10-22 16:28:08

Válasz esztee #4741. hozzászólásáraNem rágalmaz itt téged senki. A 4724 hozzászólásodban Te magad írtad le az erdőtelepítési sztorit.

Nincs profilkép
#4741 Moderátor
2022-10-22 15:48:11

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-10-24 09:14:06

Nincs profilkép
#4740 drónkövetelő
2022-10-22 14:51:14

Válasz danci19 #4739. hozzászólásáraKöszi. Sajnos tudtam a választ, de mondom hátha...

Nincs profilkép
#4739 danci19
2022-10-22 14:47:01

Válasz drónkövetelő #4738. hozzászólásáraHa ők nem akarják visszaadni, akkor meg kell várnod azt a 15 évet. Megvenni megveheted most is, csak használni nem tudod.

Nincs profilkép
#4738 drónkövetelő
2022-10-22 13:56:25

Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulnék a nálam okosabbakhoz, hogy a helyi tsz-ből alakult kft bérel elég sok szántót. Az új tulajdonosok (örökösök) eladnák a földjüket és ugye a bérlő, mint kft nem veheti meg, így eladnák nekem. A bibi csupán az, hogy még 15 éves bérleti szerződés van a földeken. HA tulajdonos leszek (lennék), hogyan bonthatom fel a bérleti szerződést a bérlő kft-vel?? Mert ugye Ő hallani sem akar arról, hogy lemondana a területekről. Előre is köszönöm a válaszokat.

Nincs profilkép
#4737 ~Quercus~
2022-10-22 12:43:52

Válasz Pont #4735. hozzászólásáraMintha az eredeti szerződésben arról lett volna szó, hogy erdőtelepítésre adják haszonbérbe. Aztán ehhez nem járultak hozzá az új haszonbérlővel. Mert gondolom nem mindegy ki telepíti be.....
Na most itt az első szerződésszegést ők követték el......

Nincs profilkép
#4736 Rabó001
2022-10-22 11:51:10

Válasz esztee #4732. hozzászólásáraHatározott fellépéssel már két éve kirakhattad volna, nem fizet haszonbert meg ilyenek...Azóta latom masok is írtak jó dolgokat.
Nekem ilyen irányú tapasztalatom nincs, mert itt mindenki fizeti a szerződés szerint ahogy kell.
Erőfölényből tárgyal veled, ami nem tisztességes. Ha rájelentkezett és ő lett a földhasználo akkor vállalja és tartsa be ami a szerződésben áll.

Nincs profilkép
#4735 Pont
2022-10-21 10:36:05

Válasz esztee #4734. hozzászólásáraHa a kifüggesztett eredeti szerződésben nem szerepelt, hogy bizonyos munkák díját levonhatja, akkor ilyet nem is tehet. Persze látni kellene a szerződést, meghallgatni a másik felet is, de nagyon úgy tűnik, hogy rablásról van szó, semmiképpen ne hagyd ennyiben. Mástól nem bérel, nekik, hogy fizet, mert lehetne közösen ügyvédet keresni, perelni, bár én is úgy gondolom, hogy ha egy ügyvéd a kezébe venné, gyorsan el lenne rendezve.....

Nincs profilkép
#4734 esztee
2022-10-21 10:05:40

Válasz rebarbara69 #4733. hozzászólásáraHuh, erről a fizetési határidőtől számított 8 vagy 15 napos felszólításról nem tudtunk, csak arról, hogy a felmondástól számítva 8 napon belül kell bíróságra mennünk.
Ez a harmadik évünk a bérlővel. Első évben azért nem fizetett semmit, mert benyújtott utólag egy számlát "legelőtisztítás" címszó alatt, amely még meg is haladta az akkori törtéves haszonbérleti díjat. (Velünk előzetesen nem egyeztetett a tisztításról).
Tavaly szintén nem fizetett semmit, idén tavasszal fizetett először részben, önhatalmúan jelentősen csökkentve a szerződés szerinti haszonbérleti díjat.
Idén semmit nem fizetett...
Győr-Moson-Sopron megye.

Nincs profilkép
#4733 rebarbara69
2022-10-21 09:24:51

Válasz esztee #4722. hozzászólásáraBeszéltem az ügyvédünkkel. Nemfizetés esetén megoldható a felmondás, de nagyon feszes az ügymenet, szoros határidőkkel amik jogvesztők. Elmondta a folyamatot - jogi segítség nélkül nem fog menni ( ezt én mondom, nem ő).
Ha nem a teljes összeget fizeti, azt alá kell támasztania a bérlőnek, illetve kétoldalú megállapodás kell a szerződéstől eltérő fizetéshez.
Ráadásul az idei aszályhelyzet miatt erre most meg is lehet a lehetősége, ha lepapírozta. Csak hasraütésre, hogy ő ennyit gondol, az nem megy.
Az első legfontosabb határidő: a szerződésben szereplő díjfizetéstől számított 8 vagy 15 napon belül ( vezetés közben nem tette le a nagyesküt egyikre sem) el kell küldeni a tértivevényes felszólítást. Ha ebből kicsúsztál, akkor idénre elúszott a lehetőség.
Lehet perelni - a korábbi, megfizetetlen földbérleti díjat is, ha önhatalmúlag nem fizetett. De előtte vannak még kötelezően megfutandó körök - mint írtam, szoros határidőkkel.
Vannak ingyenes jogsegély szolgálatok, bár nem tudom van-e földjogban jártas munkatársuk. Eléggé periféria ez a téma és gondolom kevés most az idő a keresgélésre.
Korrekt ügyvédek sikerdíjért is vállalhatják az ügyet. Ha az eddigi pénzt el is bukod, akkor is megszabadulsz ettől a bérlőtől és kereshetsz egy korrektet.
De az egésznek tényleg az az alapja, hogy egy ügyvéd alaposan nézze át a szerződést illetve minden iratot az elmúlt évekből. Ezt nem tudod megúszni sajnos, ettől függnek a továbbiak.
Melyik megye?

Nincs profilkép
#4732 esztee
2022-10-21 08:31:39

Válasz Rabó001 #4730. hozzászólásáraEgyáltalán nem haragszom rád, szeretem az őszinteséget. De tudod, ha valaki egyedül neveli a gyerekét, akkor a nem létező bérleti díjból nincs mit félretennie ügyvédre, s nincs is választásom abban, hogy tejet veszek, vagy ügyvédre költök...
A tértivevényes fizetési felszólításokat természetesen minden évben megküldtük, ahogy jeleztük neki azt is, hogy fel fogjuk mondani a szerződést a további nem fizetés miatt. Erre azt válaszolta, hogy nem fogja elfogadni a felmondást és bírósági ügy esetén ellenkeresetet fog benyújtani ellenünk a szerződés teljes idejére várható elmaradt haszna összege miatt (12 milló Ft értékben...)
Beszélek majd egy ügyvéddel, elvileg az NAK-nak is van egy alkalmas ingyenes jogsegélyszolgálata. De tisztában vagyunk azzal, hogy csakis bírósági úton lehet felbontani a szerződést, s itt el is akad az egész folyamat a fentebb leírt anyagi okok miatt...

Nincs profilkép
#4731 Pont
2022-10-20 17:44:35

Válasz esztee #4729. hozzászólásáraMaximálisan egyet értve Rabo-val, ha valóban nem fizet a szerződés szerint, akkor legjobb megoldás egy olcsóbb ügyvéd. Csak nem tudom most mi a cél, szerződés szerinti pénzt szeretnétek vagy lehetőleg fel szeretnétek mondani a szerződést. Ha felmondjátok, akkor utána megint csak ügyvédre lesz szükségetek, ha nem is pereltek az elmaradt díjért, de az új szerződés elkészítéséhez ismét ügyvédre lesz szükség. Az mondjuk nem kerül semmibe, hogy írtok egy felszólítást, az elmaradt díjak megfizettetésére, tértivevénnyel feladni, ha határidőre sem fizet, írtok egy erre való hivatkozással felmondást. De mint írtam utána kell egy ügyvéd, gyakorlatilag lehetetlen a földhivataloknak megfelelő formában és tartalommal földi halandónak szerződést beadni, még ha elméletileg lehetséges is.

Nincs profilkép
#4730 Rabó001
2022-10-20 17:22:06

Válasz esztee #4729. hozzászólásáraTávol álljon tőlem hogy bárki pénztárcájában kotorasszak, de ha beteg vagy akkor is van olyan hogy csak az orvos tud segíteni. Ha nem fizet, akkor kb. azonnal szerződést bonthatsz vele, és talán azt írtad hogy 3 éve nem fizet a szerződés szerint. Jó ez a fórum, mert össze lehet szedni sok infót, de nem helyettesíti jogászt, nem tud tárgyalni helyetted. Ha te bemész a bérlőhöz hogy valami gondod van, szerinted így van, mert így meg úgy, akkor kábé ő mindent ki fog magyarázni, mindent mond majd hogy nem lehet felbontani, mert X évre le van kötve, stb... Most mondjam azt hogy akkor megérdemled? Egy óra alatt sokat lehet beszélni egy hozzáértő ügyvéddel, pláne ha előre még korbejarod a témát (erre jó ez a fórum), elolvasod a törvényt a jogtarban. Én akihez járok ügyvédhez 5 vagy 10ezer az oradíja, nemtudom pontosan. Nekem annyit megért hogy fél óra alatt kiokositson mikor gondom volt. Sok ügyvédnel az első konzultáció ingyenes is (1 óra). Esetleg akkor az idei bérleti díjból kezdj el félre tenni.
Biztos hogy másként beszélne a bérbeadó ha ügyvéddel megtámogatva mész. Vagy csak egy ügyvéd által megírt felmondo nyilatkozattal. Asszem meg a föld vételi szerződésekbem is van olyan nyilatkozat, hogy földhasználatért járó tartozásom nincs. Ha több éves tartozása van, akkor lehet hogy az ugyvedij díj többszörösét buktad el, de legalább megspóroltad. Haragudhatsz ramegesz nyugodtan ha nem tetszik amit írtam, de vettem a fáradságot hogy segítő szándékkal potyogjek.

Nincs profilkép
#4729 esztee
2022-10-20 11:53:25

Válasz Rabó001 #4727. hozzászólásáraHidd el, ha lenne ügyvédre bármennyi pénzünk, akkor már a bíróságon lennénk.... De nem spórolni szeretnénk a jogi út mellőzésével, hanem egészen egyszerűen nincs semmi plusz pénzünk sajnos.

Arról esetleg tudtok valamit, amit az alábbi videóban mondanak? Vagyis arról, hogy nem fizető haszonbérlő esetén jelenteni lehet az illetőt az illetékes Földhivatalnál és az Agrárkamaránál..
Az Agrárkamarától már kérdeztem, nem foglalkoznak ilyen esettel...
A Földhivatal esetleg?

https://www.youtube.com/watch?v=BO70yy3Z0Ng

Nincs profilkép
#4728 tommy.vegas1111
2022-10-15 11:26:35

Válasz imrekorusecz #4725. hozzászólásáraHa nincs jogcímed, akkor nem jár...elvileg...

Aztán mennyien kibulizzák maguknak, az már más kérdés...smile laugh

Nincs profilkép
#4727 Rabó001
2022-10-13 12:15:08

Válasz esztee #4724. hozzászólásáraHa ilyen pénzekről van szó, akkor főleg nem biztos hogy okos dolog az ügyvédi költséget megspórolni. Persze nem valami kutyaütő ügyvéddel kell kezdeni.

Alapból ha a haszonbérleti díjat nem fizette meg akkor az felmondási indok, ha első éven se fizetett szerződés szerint, akkor már akkor. De én jogász nem vagyok, azért is írtam elsőre is amit írtam.

Nincs profilkép
#4726 Balu21
2022-10-13 09:09:49

Üdv! Az év végi hivatal bezárások érinthetik a helyi önkormányzatokat és a földhivatalokat is, így szerintem mindenki derítse ki, hogy milyen nyitvatartással lehet számolnia december 21. és január 9. között. Az adásvételi valamint haszonbérleti szerződések aláírásától a tényleges kifüggesztésig (kormányzati portálra feltöltés) több nap is eltelhet legálisan (pl. a jegyzőnek 15 napja van kifüggeszteni...stb.), erre nem árt figyelni az elővásárlási/előhaszonbérleti jogosultságok elvesztése miatt.
Ha bárkinek van haszonbérleti szerződés módosítása vagy új haszonbérleti szerződés kötés tervbe véve, akkor ne várjatok decemberig, ha meg lehet oldani korábban. Üdv.

Nincs profilkép
#4725 imrekorusecz
2022-10-12 23:36:35

Sziasztok!
Kinek jár a földalapu támogatás?
Illetve mi van akkor ha nincs érvényes bérleti szerződésem?

Nincs profilkép
#4724 esztee
2022-10-12 12:35:45

Válasz Rabó001 #4723. hozzászólásáraJelezte már azt a bérlő, hogy ha nem fogadja el a felmondást a részünkról, s ha bíróságra megyünk, akkor ellenkeresetet fog beadni ellenünk kb. 12 M Ft-ra, ugyanis nem engedélyezzük számára az eredeti bérlőnek engedélyezett erdőtelepítést. A jelenlegi bérlő csakis a föld haszonbérletre volt jogosult előhaszonbérlőként, az erdőtelepítésre nem.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Támogatott tartalom
Szarvasmarhatartók, figyelem! Így alakul ennek a két támogatásnak az összege
Szarvasmarhatartók, figyelem! Így alakul ennek a két támogatásnak az összege
Nyilvánosak a 2024-es keretösszegek és a bázisjogosultságonkénti támogatások.
Sajtóközlemény
Ezt a lehetőséget minél több gazdának ki kell használnia
Ezt a lehetőséget minél több gazdának ki kell használnia
Vissza nem térítendő támogatással erősítik a közvetlen termelői értékesítést.
Műtrágyaszóró 1500 literes,  új raktárról elvihető ponyvával,  kardántengellyel
Műtrágyaszóró 1500 literes, új raktárról...

526.600 Ft

Agromasz / Agro-masz BT25 Rövidtárcsa - ROYAL TRAKTOR
Agromasz / Agro-masz BT25 Rövidtárcsa -...

2.350.000 Ft

ERO SF 200 szőlőkombájn eladó
ERO SF 200 szőlőkombájn eladó

12.900.000 Ft

BIARDZKI 800/15 FÜGGESZTETT SZÁNTÓFÖLDI PERMETEZŐ - ROYAL TRAKTOR
BIARDZKI 800/15 FÜGGESZTETT SZÁNTÓFÖLDI...

1.035.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]