Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Fakitermelés, erdők újratelepítése új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Videók új
- Erdőtelepítési támogatás új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Kecsketenyésztés új
- Poénok új
- Fortschritt E 512 kombájn új
687 hozzászólás
Válasz #182. hozzászólásra
sejtik h. jön az árvíz és lemos 2 centit....
Válasz #180. hozzászólásra
hát ha úgy sikkasztod össze a birtokméretedet..... meg a pénzt is amit beleölsz akkor határ a csillagos ég........
ha meg ------------ -ról kezdted és csak döglődsz minden évben akkor sok a 30 is.......
Nem 5-7 cm az ideális? 4cm csak laza talajon?
1x sikerült nekem is 7-8 cm-re vetni.........aztán az lett a legjobb aratáskor............
Válasz #179. hozzászólásra
Válasz #178. hozzászólásra
Chars leírtál 1 nagyon találó gondolatot."tele a hócipője a főnökkel" Sok-sok éve dolgozom olyan főnökök irányítása alatt, akik szó szerint "agrárteroristák". Nem azt, nem ott, és nem úgy csináljuk ahogy kéne.A legújabb ökörség a 7 cm mélyre vetett búza. Mert valahol hallotta. És hiába vitatkozol, nincs értelme.Na az ilyenekből van nekem elegem.Teljesen nem új az önálló gazdálkodás, mert 15 ha-t már művelek pár éve, igaz munka mellett,amit persze nem néznek jó szemmel.
... s az is hozzátartozik a dologhoz, hogy több az olyan év, mikor megszívjuk, mint amikor nem...
Most már csak azt kéne tudni hogy nálatok ott a tanyán mekkora az ideális birtokméret és merre is helyezkedik el ez a birtok esetleg képeket is csatolhatsz
az az ideális amin minden évben Q sok hasznot tudsz csinálni.
ha ezt nem tudod minden évben reálizálni.... nem ideális a méreted.......
pontosaban a birtokodé........ hehehehhe
vagy csak simán megszívtad az évet?????
mint az ideit............
idén az ideális a 0000000 hektó.
...csak hogy a témafelvető több helyzetből tudjon kiindulni:
Családi gazdaság.
160 ha szántó, 20 ha gyep. 200 juh, 7 ló, 20 szarvasmarha.
Meg lehet élni belőle, de azért meggazdagodni nem.:)
S nincs ünnepnap, nincs nyaralás stb. Két nagykorú fiú dolgozik együtt az apjukkal, alkalmazott nincs. Minden gépesítve van, szolgáltatnának is, ha lenne rá igény.
Jómagam három diplomával pedagógusként dolgozom, de itthon "másodállásban" ha kell, megfejem a tehenet is, ha kell, megelletem a birkát is, a traktort is elvezetem, s "természetesen" minden adminisztrációs munka is az enyém a gn vezetésétől kezdve a pályázatokon át a gázolaj-támogatásig minden. Ja, meg a pénztáros is én vagyok.
De jól meg kell gondolni, aki ilyesmire adja a fejét.
Nem könnyű életet választ, de bele lehet rázódni.
Aki így is kezdte, ebben nőtt fel, természetesen más a helyzete. Itt nincs olyan, hogy lejárt a műszak, megyek haza pihenni, feltöltődni. Vagy elmegyek két hétre nyaralni.
De ha nagyon tele van az embernek a hócipője a főnökkel, megértem, ha vágyik erre a "szabad" életre.
...bár itt is van ám főnök - s annak nem nagyon tud az ember ellentmondani.
Sok értelmes, gondolkodtató hsz van már itt.
Megfontolásra méltó.
Ha belefogsz, sok sikert Neked!
Válasz #174. hozzászólásra
....akkor a földet nem Te műveled, ugye?
Honnan lenne rá időd, energiád?
A legfontosabb alapvetés, amit a közgazdaságtan a földdel (mezőgazdaság) kapcsolatban tesz:
a föld MINŐSÉGE!!!!!!
Ez a legfontosabb tényező.
Ez határozza meg alapvetően a jövedelem termelő képességet.
A hajdúsági löszháton 100 ha-on elérhető jövedelem megtermeléséhez a bihari réten kell 200 ha.............
Válasz #174. hozzászólásra
lényeges dolog hogy a terület milyen minőségű meg saját vagy bérelt.Aki most kezd annak azt javasolnám hogy komolyabb méretű saját terület nélkül gyorsan felejtse el az egészet.Akinek van jó minőségű saját földje annak is érdemesebb a jelen helyzetben bérbe adnia mert a bérleti díjak annyira magasak hogy értelmetlen vállalkozást elindítani azért hogy több maradjon meg.Nincsenek géptámogatások,draga mindenféle finanszírozás és a termelésben is meg az értékesítésben is óriási a kockázat.
Válasz #171. hozzászólásra
FEcó ezt szépen összefoglaltad és IGAZAD VAN!!!!
De van pár fontos tényező amivel én még kiegészíteném:
1. Lehet hülyének nézni de ilyen pl a gép és a föld, Mert ma aki gazdálkodik szerintem az életstílus miatt is választja ezt magyarul szereti csinálni! Ez fontos mert pl én nem szeretnék egész nap egy irodába ülni! Inkább ülnék egy FERGÁBA!
2. Ha valaki gazdálkodik akkor minnél több bérmelót kell vállalni, plusz ha sok lábon áll akkor egyik húzza a másikat!
3. ha gépesít földet vesz, fejleszt akkor a tőkéje is növekszik egy esetleges felszámolásnál pozitivan érintheti!
4 30 AK alatt nem lehet megélni csak a gazdálkodásból! Ott szükség van a támogatásra! Ha nem adják akkor a gépeket fel a netre vagy le kell zsírozni! Akkor biztos a pár éven belüli csőd!
Nekem 100 ha szántó
60 ha gyep
150 ha erdő
+ egy főállás
Nem panaszkodom! A mezőgazdaság nálam hobbiként indult de már megélhetésem is biztosítaná! Még rengeteget kell fejleszteni, de úgy nő exponenciálisan a tőke és vagyon!
A cél "legalábbis nálam", hogy a havi tiszta 500-600 ezret hazavigyem. Három diplomámmal (feleségemnek 2) budapeseten vagy külföldön fejenként ennyit meg kell keresnünk! ahhoz az életszínvonalhoz amiért tanultunk legalább ennyit haza kell vigyünk! Semmi extra nincs ebben 1-2 hét nyaralás két-három autó! Ház esetleg nyaraló mundjuk a balcsin!
Szerintem 100-ha ból meg lehet közepes földeken közepes termésekkel.Az lehet,hogy nem tud minden évben 10millát gépbe fektetni vagy nem tud minden évben 10ha földet vásárolni de vannak olyan térségek ahol a megélhetés a fontos nem pedig az,hogy az emmber milyen traktorba ül vagy,hogy az ember le tudja-e cserélni az mtz-jét jd-re.
Válasz #164. hozzászólásra
80-100között, de úgy mint a belterjes gazdaságok voltak, mert most a nagybirtok méretben mindenki csak többet akar termelni, ráadásul kevesen tartanak jószágot,/köztük én sem/ mert a birtok méret manapság csak irigységre ad okot, úgy a dolgozók mint a kívülállók között.Ráadásul a gazdatársadalmat is megosztja,/oszt meg és uralkodj/A privatizációnál a reprivatizációt kellett volna, ezt utólag már sokan mondják!
Válasz #167. hozzászólásra
csak egy-két dologban sántít amit írtál...
1. Az alapfeltevés abból indult ki, hogy unod az alkalmazotti létet, és saját lábadra akarsz állni. ergo munkamellet gazdálkodás kilőve. Ebből kell megélned, nincs más bevételed.
2, A háztáji jó arra, hogy túlélj, de azért nem ugyanaz az életminőséged a kerti kemence helyett disznóólat, medence helyett pedig trágyagödröt építel.. (mellesleg pl. nekem debrecen belvárosában a társasház többi lakója furcsán nézne rám, ha felkerítenék egy szakaszt a fűből a homokozó mellett a csirkéknek...
3, azt sem szabad elfelejteni, hogy a támogatás mint a nevéből is adódik TÁMOGATÁS, nem pedig járandóság. Ma van, holnap vagy lesz, vagy sem... Különösen igaz ez az AKG-ra! Beszámolni a biztos bevételek közé butaság, és kegyetlenül visszaüthet
4, "Ha van 30 hektár föld..." Ha van harminc hektár földed, akkor arról van elvárt tőkejövedelmed is. Mert ha nem gazdálkodnál, és kiadnád, akkor alapből kapnál adómentesen 1,5 millát évente, ha te műveled, akkor úgymond magadnak is adnod kell legalább ugyanennyit... Ha nincs me a föld, egy kezdőnek azt egyből megvenni nem olyan könnyű ám!
5, Amortizáció, eszközök kopása: ahhoz, hogy fenntartható legyen amit csinál tudnia kell alapot (vagy tartalékot) képezni az eszközök cseréjére is. Ha nem, akkor a jólléte délibáb, előbb utóbb nagyon visszaüt (mint láthatjuk ezt nagyon-nagyon sok gazdaságban mára! A legtöbb gazda soha nem fogja tudni lecserélni azokat a gépeket, amiket anno a TSZ-ből kihozott a vagyonjegyben.)
6, Adók: mennyi is az annyi? feltételezzük, hogy 1 személyes gazdaság. Keres 15 milló árbevétel, alles zusamen. Ha 25% nyereséget ér el, akkor már minimum egy Carnegie tehetségű vállalkozó. Így adózás előtti eredménye 3 millió. ebből fizet mostmár 15% adót, marad 2.550.000, ez osztódik 12 fele, az havi 212.500, amit ha a saját bérezésére fordít, akkor az adók után hazavisz párszáz forinttal kevesebbet, mint 170.000 Ft havonta.
Ma magyarországon az átlagkereset 180e körül van...
persze vannak jobb évek, de vannak rosszabbak is, és a hangsúly a fenntarthatóságon van. Meg van őstermelői adózás, meg feketén eladás, meg adókedvezmények, meg támogatások, amiket aki ügyes ki tud használni, de tervezni velük soha nem szabad. És ugye ember tervez... Ami már gyors számításokkal, papíron megbukik, abba bele sem szabad kezdeni. Még ami papíron megáll, az is elvérezhet...
Persze aki már benne van, azokra más szabályok vonatkoznak, mert neki túl kell élnie. Egy évben nem nagyon vesz ki hasznot. És? vagy egy évvel később cserél traktort. És? De ezek mind kényszerpályák. Amikor valaki azt számolja, hogy belekezdjen-e, vagy sem, nem szabad ezekkel indítani!
Válasz #169. hozzászólásra
megfelelő gépesítés mellett!!!!!
de igen igazad van.
Mi 600hektárt művelünk plusz legelők egyebek. Velem együtt 4-en vagyunk főállású dolgozók úgymond, plusz van beugrósnak két tűzoltó srác, azért amikor nyomni kell mindig tudnak jönni, plusz egy nyugdíjas lakatos ürge heggejteni javítgatni lakatolni...
A juhászokat nem mondom ők más tészta.
Kevesebb emberrel is meglehetne simán, csak kellene akkor egy 8000-es ferga nagyobb eszközökkel e mellé és nem az 50-es MTZ-vel kellene 12méteres kerettel vegyszerezni.
Válasz #1. hozzászólásra
Sztem egy olyan 300 ha körül el lehet boldogulni 2 embernek.
mint a tiéd szanberg
:)
Felébredtél Feco?
Ennyire papírformára senki sem szokta lekövetni a hasznokat...
Ha van egy kis birtokod, esetleg tartassz annyi állatot, van házi konyhakerted illetve aki segít csinálni, akkor boltba csak kevés dologért kell menned. E mellé 30hektár szántó, ha szerencséd van jobb földek és meglehet élni. Ja igen, főleg ha bekerűl az ember az AKG-ba, és ha a termelést már csak 0-ra hozod ki akkor is mittudomén 3millió hasznod van egy évre. Ezt leosztod havonta 250ezer Ft-od marad jövedelemnek, ami nagyonnagyon jó(legalábbis errefelé, mert itt még mindig 80ezer az átlag kereset)
Persze ésszel ügyesen jól kell csinálni mindezt. Az a jó,ha van egy olyan asszonyod aki a kertet csinálja, állatokra néz. Nemkell Neki ezekkel dolgozni, csak rájuk nézni, a többit majd Te megcsinálod, kisebb föld művelése mellett ezekre is jut idő.
Az igazi lenne ha körbe lenne kerítve, nemlenne vadkár nem lopnának szebbjövő
Egyébként 100hektáros gazdák nagyon jól megélnek csak a földből, még olyan is aki nem ül gépre, egy alkalmazottja van illetve beugrós amikor kell a gyorsabb meló.
De a legjobb egyik ismerősöm. Dolgozik valahol főállásban de nem olyan kötötten,hogy minden nap kell menni, mittudomén periodikus a munkaidő beosztása. Mellette 60hektárt művel magának meg bérmunkázik. Van egy fasza rábája 6,2-es nehéztárcsával meg egykét eszközzel és kész. Ja meg egy mtz-je amivel veteget vegyszerezik. Néhány napot dolgozik egy évben a földekkel, a bértárcsázásokból megvan az önköltsége a többi tiszta haszon.
Nem az a lényeg mekkora a birtok, hanem, hogy mekkora jövedelmet tud realizálni.
Én 50 hektárok is vígan élnék, ha annyi lenne a támogatás mint az osztrákoknak ( 150-160 e Ft/ ha )
Ebből ki lehetne hozni 40 ha kukorica termést ingyen....azért a mostani árakkal számolva nem rossz pénz!
Válasz #164. hozzászólásra
nem a birtokméret számít, hanem a tevékenyésg és a birtokméret szorzója. Árbevétellel lehet kalkulálni, én azt szoktam mondani, hogy saját magad után 15, alkalmazottak után 25 millió Ft árbevétel kell fejenként, hogy azon maradjon stabilan annyi nyereség, mint egy épkézláb fizetés ahhoz, hogy főállásban teljes munkaidőben ezt csinálhasd...
#1. hozzászólás, sc101 küldte be 2010-10-05 20:26:09-kor
Sziasztok!
A szitu a következő: eleged van az alkalmazotti életből,
a magad ura akarsz lenni.Szakmai tapasztalatod, hozzáértésed van,a gépesítés sem akadály, úgyhogy üsse kő
legyünk maszekok! De mennyi föld kéne ahhoz, hogy azért jusson is, maradjon is.
Válasz #162. hozzászólásra
Ki van az már régen..
Valamit ki kell találni gyerekek
Faterom a polgármester ebbe a kis faluba aztán próbálja a soron tartani őket:D:D
Nem engedjük fel őket a főútra
Válasz #158. hozzászólásra
tudod mi a durva??Már egymás közt sem szeretnek!!!
Válasz #158. hozzászólásra
igen elég xar a helyzett
és az a baj hogy így az embernek elmegy az optimista jövőképe mivel dzsipszik közt kinek van kedve lakni
Válasz #156. hozzászólásra
Kelet Romai Birodalom
Válasz #153. hozzászólásra
EJHA !!
mi lesz itt 10 esetleg 20 év múlva
Válasz #152. hozzászólásra
Vinnék savat oszt készíteném belőlük a vegyületet... heheheeeee
Válasz #151. hozzászólásra
bozótvágóval ugyebár
Sajnálatos módon nálunk is lassan "kihal a falu" 60 %a már idős és senki nem akar faluban lakni
ez szomorú( csak a brazilok szaporodnak
Válasz #150. hozzászólásra
Pedig neked való hely , biztos eltudnál vegyülni köztük is
Válasz #148. hozzászólásra
Macsetával félkarú rablóvá alakít6óak.....heheheheeehehehheeheeee
Válasz #147. hozzászólásra
Akkor oda menjen lakni a rááááááccccc!
Vannak elad6atlan izék máshol is...............
Sziasztok.
Én 100hA-on gazdálkodom ami nekem pont elég ha átlagos a termés (2007-ben majdnem csőd!) A megtermelt kukit búzát naprát a a tyúkokba etetem. 1db 892.2 traki van + munkagépek. Még egy magtár nagyon kellene, de sajna az összes anyagi forrás megy a batériarendszer cseréjére amit 2012 után követelmény lesz. A ketreccserét "túlélem" akkor talán gépesíthetek...
Válasz #147. hozzászólásra
félautomata
Válasz #143. hozzászólásra
Nem csak javarészt arra lakik a félautómata brazil gépsor .
Válasz #141. hozzászólásra
Ez egy nagyon sajnálatra méltó dolog !De hidd el ere ment ki a játék!!
Válasz #143. hozzászólásra
H1N1
Válasz #142. hozzászólásra
Válasz #141. hozzászólásra
Kihaltak vagy mi?
Válasz #140. hozzászólásra
Te kis panelkukac!
Nemvagy tanyasi?
Válasz #138. hozzászólásra
40 millért már egész falurészt meg lehet venni nálunk ami kb 110 haázból áll .
Válasz #138. hozzászólásra
pasz
pasz
pasz
pasz
Válasz #137. hozzászólásra
Napokban utána nézek annyit tudok hogy igazi nagyüzemi malaccaik vannak nagyon jó az állmány de mostanában nem hallotam mi van náluk , bár mennek a fejlesztések és ilyenkor szoktak elég jó árban malacot eladni . Állítólag 400 kocájuk van de én ezt nagyon sokallom arra kis telepre .
Válasz #132. hozzászólásra
Szomszéd mármint ott ahol laxxxxx.
Udvar kert stb. rajta öreg ház lakható stb...
Milyen az ár nálatok l1N 20 ár mondjuk...