Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak658 FtBenzin árak640 FtEUR410.17 FtUSD394.01 FtCHF434.22 FtGBP485.44 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
a kép alapján 300mm csapadék agyagon 50cm, vályog- homokosvályogon 60-80cm, homokon 2m-re mossa a nitrátot, ammónium elvileg nem mozog nagyon amíg át nem alakul nitráttá.
Aki karbamidot szórt ott sincs komoly kimosódás (csak egy kis párolgás), mondjuk felvehető hatóanyag sem egy ideig.
Válasz F-A-R-M-E-R \ #3352. hozzászólásárakíváncsi leszek, az még addig 5x változni fog
vakítják a városiakat ilyen hírekkel hogy minél jobban felkapják a fejüket...van ahol azt írják az átlagosnál 4-8 fokkal lesz kevesebb, vagyis az átlagos 2fok most meg lesz reggel -10, nappal meg -2. Ez még egyáltalán nem vészes. Ha -15-20 lenne akkor tényleg lehetne rá mondani, de majd a híradó is a -8 fokra beharangozza hogy brutális hideg jön...
Válasz bendix #3358. hozzászólásáraHétvégére, jövő hét elejére komolyabb fagyokat mondanak. Nekem is ez az egyetlen esélyem, hogy így is lesz, mert amúgy kegyetlenül át vannak ázva a földek, eddig egész rélen nem volt egy nap, hogy rá lehetett volna menni.
És visszatérve a közel 40 éves szerb kísérletre,volt szó már régebben róla.Ahol a nitrogén többféleképpen kijuttatottat vizsgálták kukoricába.
A legtöbb termést,a teljes nitrogén adag,őszi beszántása hozta.
Válasz borda77 (Joe) #3356. hozzászólására2014-ben ugyanígy febr. 10-15 között megszórtuk a búzát is és a repcét is. Jó csapadékos február volt emlékszem. Kapott március elejéig 70-80 mm csapadékot, esőt, havat vegyesen, de inkább esőt. Na mondtam ez a N már 2 méter mélyen van....3,5 tonnás repce lett belőle ill. 6-7 tonna közötti gabonák. Inkább attol tartok ha a -15 fokot hó nélkül kapja, bár ha nem lesz annyi hó akkor nem lesz -15 fok. Hó pedig vszleg lesz most
Válasz Dave #3354. hozzászólásáraErre mondom azt hogy volt kibotult műkaki töltésen fellapátoltuk de nyilván maradt következő évben ott volt a folt a búzán haragos źöld és hároszor akkora pedig ki kellett volna mosódnia...szerintem azért ez nem olyan gyors... föleg hogy a föld kienged midennap nem folyik el a cucc róla...
Válasz Berente Antal #3353. hozzászólásáraEzt már hallottuk sokszor, de valami tanulmány, kísérlet nincs róla mennyi csapadék milyen mélyre mossa, mert ez lenne a fontos.
Válasz Gatti #3343. hozzászólásáraAhol 250 kg-ot szórtam ott 100 at március végén és 100 vagy 150 et április végén. Ahol 350-et ott meg 100 vagy 150 kilót még egy menetben időjárástól függően március végén vagy április végén.
Összességében 450-500 kg-ot szórok ki hektáronként.
Válasz ZZ #3340. hozzászólásáraFelénk egy pár hétig még biztos nem lehet rámenni, eddig is lágy volt de most még rájött vagy 12-15 mm és még mindig esik. Nem vágom össze a földet majd ha szikkad egy kicsit.
Válasz ZZ #3335. hozzászólásáraBuzára mennyi pétisó-t célszerü most a hajnali fagyokban kiszórni? Vagy a sok csapadék elvinné mélyre? Mennyit vesz fel a nyugvo állapotban lévö buza most ?
Válasz .Richard. #3338. hozzászólásáraNincsen mindelhol hó és víz. Én kedd regel megszórtam a repcét fagyon, a búzát majd 15-ke után, ahogyan az idő engedi, es ha fogja jelenteni a bemosó csapadékot.
Válasz ZZ #3335. hozzászólására Ha korán vetetted az árpát és ősszel már erősen bokrosodott, akkor ott már felfalhatta az őszi nitrogén mennyiséget, ezek a mostanra már részben a nitrogénhiány erősen sárgulhatnak. Ha ilyen, akkor adnék neki már most is akár folyékonyat is.
Első fejtrágyának simán alkalmas a szilárd forma is, de mehet a nitrosol is.
A most kiszórt N hatóanyagot már fel is tudja venni a nyugvo állapotban lévö növény?
Ilyenkor is lehet folyékonyat szórni, vagy még a csapadék viszonyokat figyelembe véve érdemesebb a szilárdat szorni ?
Válasz jocó64 #3325. hozzászólásáraA pétisót ne old fel, mert nem fog sikerülni. A sok mész miatt rengeteg az üledék.
Mi az összeállt pétisót összetörjük lapáttal, akármivel és kiszórjuk valahogy.
Mikramidot oldunk a búzára, jobban szereti és könnyen oldódik a 15 kg is 200 literbe.
5825 hozzászólás
Válasz 5465 #3369. hozzászólásáraFelvihetik 5re is...itt akkor is menni kell melózni...
Válasz F-A-R-M-E-R \ #3371. hozzászólásáraHa öreg szar autód van, ülj át egy jobba
Válasz Mf-es? #3372. hozzászólásáraAmi eddig esett,az el is olvadt, ahogy szokott. A fű között fehéredik csak.
Válasz 5465 #3369. hozzászólásáraEgy képet rakjatok már be,milyen egy havas táj.Rég láttunk olyat.
Válasz 5465 #3369. hozzászólásáraAz opera törzs már összeült, sms nemsoká gyün sanyibától, mindenki menjen át a szomszédjához vagy mi volt az
Válasz 5465 #3369. hozzászólásáraA bakancsot meg a lapátot hirtelen nem találom, de ne legyünk maximalisták ilyen vészhelyzetben!
Válasz Bárány #3364. hozzászólásáraBaranya 3. fokozatú készültség: bakancs, lapát, pálesz élesítve...
Válasz ZZ #3351. hozzászólására
a kép alapján 300mm csapadék agyagon 50cm, vályog- homokosvályogon 60-80cm, homokon 2m-re mossa a nitrátot, ammónium elvileg nem mozog nagyon amíg át nem alakul nitráttá.
Aki karbamidot szórt ott sincs komoly kimosódás (csak egy kis párolgás), mondjuk felvehető hatóanyag sem egy ideig.
Válasz Ares 826 #3366. hozzászólásáraHát az se jó. Valahogy el kéne osztanunk ami itt van.
Válasz Bárány #3361. hozzászólásáraNálunk sajna volt olyan időszak hogy még hengerezni is lehetett olyan száraz volt a felső réteg!
Válasz Bárány #3364. hozzászólásáraMármint hó. Mert eső az idén volt dögivel.
Válasz F-A-R-M-E-R \ #3363. hozzászólásáraEnnyi két éve összesen se volt. Meglátjuk...
Válasz Bárány #3361. hozzászólásáraSzerintem inkább a hólapátot akaszd rá gèpre!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #3352. hozzászólásárakíváncsi leszek, az még addig 5x változni fog
vakítják a városiakat ilyen hírekkel hogy minél jobban felkapják a fejüket...van ahol azt írják az átlagosnál 4-8 fokkal lesz kevesebb, vagyis az átlagos 2fok most meg lesz reggel -10, nappal meg -2. Ez még egyáltalán nem vészes. Ha -15-20 lenne akkor tényleg lehetne rá mondani, de majd a híradó is a -8 fokra beharangozza hogy brutális hideg jön...
Válasz bendix #3358. hozzászólásáraHétvégére, jövő hét elejére komolyabb fagyokat mondanak. Nekem is ez az egyetlen esélyem, hogy így is lesz, mert amúgy kegyetlenül át vannak ázva a földek, eddig egész rélen nem volt egy nap, hogy rá lehetett volna menni.
És visszatérve a közel 40 éves szerb kísérletre,volt szó már régebben róla.Ahol a nitrogén többféleképpen kijuttatottat vizsgálták kukoricába.
A legtöbb termést,a teljes nitrogén adag,őszi beszántása hozta.
Válasz gazda001 #3357. hozzászólására
Szerintem most már nyugodtan ki lehet szórni az első adagot, csak tudnánk végre rámenni a földekre...
Válasz borda77 (Joe) #3356. hozzászólására2014-ben ugyanígy febr. 10-15 között megszórtuk a búzát is és a repcét is. Jó csapadékos február volt emlékszem. Kapott március elejéig 70-80 mm csapadékot, esőt, havat vegyesen, de inkább esőt. Na mondtam ez a N már 2 méter mélyen van....3,5 tonnás repce lett belőle ill. 6-7 tonna közötti gabonák. Inkább attol tartok ha a -15 fokot hó nélkül kapja, bár ha nem lesz annyi hó akkor nem lesz -15 fok. Hó pedig vszleg lesz most
Válasz Dave #3354. hozzászólásáraErre mondom azt hogy volt kibotult műkaki töltésen fellapátoltuk de nyilván maradt következő évben ott volt a folt a búzán haragos źöld és hároszor akkora pedig ki kellett volna mosódnia...szerintem azért ez nem olyan gyors... föleg hogy a föld kienged midennap nem folyik el a cucc róla...
Mindegy, szórtam tegnap is és majd ezután a megjosolt csapadék mennyiség után is... és majd meglátom lesz e különbség....
Válasz Berente Antal #3353. hozzászólásáraEzt már hallottuk sokszor, de valami tanulmány, kísérlet nincs róla mennyi csapadék milyen mélyre mossa, mert ez lenne a fontos.
Válasz ZZ #3351. hozzászólásáraTalajtípus függő. Az agyagos talajon nehezebben mosódik, homokon gyorsan.
Válasz ZZ #3351. hozzászólásáraMajd ez a MEDICIKLON eldőnti, + Ez!!
Hülye kérdés, de kb mennyi mm mennyiségü csapadék kell ahhoz, hogy már veszteségbe menjen át a kiszórt pétisó a buzában ?
Válasz Berkó_ #3349. hozzászólásáraEzek szerint az ammónium nitrát jobban savanyitja a talajt,mint a karbamid?
Válasz sirhanzoltan #3348. hozzászólásáraGyakorlatilag is gyorsabban oldódik, továbbá sokkal jobban savanyítja is a talajt...
Válasz mtz1221 #3347. hozzászólásáraA Ammosulfát elméletileg gyorsabban és könnyebben oldódik mint a sima N27.
Válasz sirhanzoltan #3346. hozzászólásáraAzt hogy érted hogy oldott formában ??
Válasz mtz1221 #3345. hozzászólásáraIgen, oldott formában.
Ammonium-szulfit-ot használ valaki első műtrágyázásra tavasszal a búzában ??A kén bedolgozás nélkül felvehetővé válik a növényszámára ??
Válasz Gatti #3343. hozzászólásáraAhol 250 kg-ot szórtam ott 100 at március végén és 100 vagy 150 et április végén. Ahol 350-et ott meg 100 vagy 150 kilót még egy menetben időjárástól függően március végén vagy április végén.
Összességében 450-500 kg-ot szórok ki hektáronként.
Válasz gyorfy10 #3341. hozzászólásáraAkkor mennyit szórsz később?:O
Én 200 kg ot szoktam március környékén majd 100 at április végén.
Válasz ZZ #3340. hozzászólásáraFelénk egy pár hétig még biztos nem lehet rámenni, eddig is lágy volt de most még rájött vagy 12-15 mm és még mindig esik. Nem vágom össze a földet majd ha szikkad egy kicsit.
Válasz ZZ #3340. hozzászólásáraÉn az egyik táblámra 250kg/ha egy másikra 350kg/ha pétisót szórtam ki 1 héttel ezelőtt :)
Válasz ZZ #3335. hozzászólásáraBuzára mennyi pétisó-t célszerü most a hajnali fagyokban kiszórni? Vagy a sok csapadék elvinné mélyre? Mennyit vesz fel a nyugvo állapotban lévö buza most ?
Válasz .Richard. #3338. hozzászólásáraNincsen mindelhol hó és víz. Én kedd regel megszórtam a repcét fagyon, a búzát majd 15-ke után, ahogyan az idő engedi, es ha fogja jelenteni a bemosó csapadékot.
Ti ezt tènyleg tudjátok csinálni, vagy csak a gondolattal jàtszatok? Szinte a hó is víz alatt van.
Válasz ZZ #3335. hozzászólására Ha korán vetetted az árpát és ősszel már erősen bokrosodott, akkor ott már felfalhatta az őszi nitrogén mennyiséget, ezek a mostanra már részben a nitrogénhiány erősen sárgulhatnak. Ha ilyen, akkor adnék neki már most is akár folyékonyat is.
Első fejtrágyának simán alkalmas a szilárd forma is, de mehet a nitrosol is.
Válasz timon85 #3331. hozzászólására2,5-3q/ha árpára első körben
A most kiszórt N hatóanyagot már fel is tudja venni a nyugvo állapotban lévö növény?
Ilyenkor is lehet folyékonyat szórni, vagy még a csapadék viszonyokat figyelembe véve érdemesebb a szilárdat szorni ?
Válasz timon85 #3333. hozzászólására250-300 kg/ha
Válasz Sz_Pisti #3332. hozzászólásáraigen azt
Válasz timon85 #3331. hozzászólására39%-os? Mármint pétisót?
érdeklödnék öszi árpára ilyenkor ki mennyi 39%ost szór ki?
Válasz jocó64 #3325. hozzászólásáraA pétisót ne old fel, mert nem fog sikerülni. A sok mész miatt rengeteg az üledék.
Mi az összeállt pétisót összetörjük lapáttal, akármivel és kiszórjuk valahogy.
Mikramidot oldunk a búzára, jobban szereti és könnyen oldódik a 15 kg is 200 literbe.
Válasz mtz1221 #3328. hozzászólásáravagy esetleg a betonkeverő is megoldhatja.
Válasz jocó64 #3325. hozzászólásáraHa van otthon fekvő takarmánykeverőd,akkor az elintézi 15-20 perc alatt.
Válasz jocó64 #3325. hozzászólásáraA pétisó nem oldódik 100%-osan fel, kis mennyiség is a szűrőket hamar el tudja dugítani.
Válasz jocó64 #3325. hozzászólásáraNem 5 perc feloldani és lesz egy csomó zacc...