Hirdetés
- Családban marad? Gazdaságátadás a mezőgazdaságban új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- IH 7.2 nehéztárcsa új
- Rendszám ügyek.............kezdőknek :-))) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Hegesztés új
- Nitrosol új
- Nitrosolos fejtrágyázás gabonában,repcében új
- Búza gyomirtása új
Cikkajánló

133 hozzászólás
Válasz Igazi Földönfutó #132. hozzászólásáraSörpad lesz vele a föld közepén, körbekerítve. Vagyis reméljük hogy nem munkálta le vele az egész táblát, így autó után kötve.
Válasz Radocz #125. hozzászólásáraElég misztikus dolgokat művelsz.Van ennek valami haszna is?
Akit igazán érdekel, hogy mit kinlódok, szívesen elmondom neki.

Telefonon.
70negyötvenhárom68nyolcvanhárom.
A szomszédos szántás teteje, már száradt volt.
Válasz Rabó001 #129. hozzászólásáraNagytestű Tikoknak libáknak bőven jó.
Válasz .Richard. #127. hozzászólásáraAkkor ölég gyöngye kapu.
Válasz .Richard. #127. hozzászólására

Válasz Rabó001 #126. hozzászólására
a hátsó kapu fennakadt a vonohorgon.
Válasz Radocz #125. hozzászólásáraEz milyen növény és mit húzol? Azt látom hogy autóval húzod.
Ma sikerült el akadni, mert fel van erősen ázva a talaj.

Rossz helyen szálltam ki, és többé nem indult el.
Ásó lapát, spanifer.
Mivel nem volt velem csak az őrangyalom.
Válasz Gatti #120. hozzászólásárahttps://www.vadaszkonyv.com/lelovich-gyorgy-solymasz-voltam-a-hortobagyon/
És akkor a határrész névadójáról, Lelovich Gyuri bácsiról még nem is szóltam. Lóhátról solymászva járta ezt a területet. Apám és apósom személyesen ismerték, rendszertől függetlenül mindig elismerték a tudását.
Válasz Gumóka #121. hozzászólásáraOtt van kihívás. Ma is elakadtam, de szerencsére már tudom, hogy mit kell csinálni, hogy kikecmeregjek.
Egy reagálás sok hozzászólásra, megírtam már pár alkalommal, ha annyi eső esik amennyi hiányzik az is bajt okoz, de az anyatermészetet-más fogalmak szerint atyúristen- nem uraljuk, annak van igaza aki azt írta együtt kell élni a természettel!
Korosabb vagyok már de amikor a parasztok nagy része kint élt tanyán tudták , ha délelőtt nem lehet földet művelni, művelték délután, ja és nem sírtak-tunk a támogatás miatt, de aki azt mondja az más világ volt , na vele egyetértek!
Válasz Bzs2 #119. hozzászólásáraKisújszállás, Fegyverneki részen ott voltam annó útépítésen.
Mi csak rizsföldeknek hívtuk, de totál bukó lett a munka, a lánctalpas nem tudott megállni helyenként a földön.
Válasz Bzs2 #119. hozzászólásáraérdekes történet, köszi hogy leírtad!
Válasz Gatti #115. hozzászólásáraNagyon mély fekvésű, régen folyómeder volt, de nem a Tisza medre, hanem valami régi mellékfolyó egyik mellékága. 1993-tól 2022-ig lefelé vezettük róla a vizet. Ástunk bele egy vápát egy Kités Wolverline vápakészítővel, a tábla ÉK-i részére ástunk egy gyűjtőgödröt. Kardánhajtású szivattyúval átemeltük a földút felett, majd gravitációsan elfolyt a Márvány-erdő mögött a Huber kertészetig. Ott átfolyt a 4-es alatt és lement Szapárfalu mögött a Holt-Tisza irányába. Félúton a Fegyvernek-Szapárfalu tábla közelében, a Huber kertészet kerítés környékén keresztezi a Surjányi tápcsatorna vonalát, ami szerintem a fegyverneki Holt-Tiszáról és a Kisbüdös éren keresztül a Tisza II-ből is megtáplálható lenne. Ha ott átfordítanák délre, akkor elfolyna a Márvány-erdő DNy-i sarkáig és onnan már a mi világunk kezdődik. Ott nincs olyan pont, ahol még ne akadtunk volna el. Ott edzett meg minket a kunsági szik. A szarmata őseink is csak a dombtetőn éldegéltek. Ott volt az, hogy megdúrták az útépítők a sírhelyet és másnap éjszaka rágyulladt az autó az éjjeliőrre. Én akkor is mondtam, hogy kár megpiszkálni egy ilyen ősi temetkezési helyet és akkora szemetet hagyni ott. Tele volt a régészek segítő csapata csöves cigányokkal, akik odaszemeteltek, meg piszkítottak a kiásott gödrökbe.

Válasz Igazi Földönfutó #117. hozzászólásáraNem èrtem a válaszomra a kèrdèst. De az elárasztással a talajban a vizpotlás,párolgás,meg mittudomèn micsoda ökologiai jóságokat csinálnak,de abba ne is akarjon senki vetni,mert az kell úgy,simán vízzel borítva. Szerintem ennyi.
Válasz .Richard. #109. hozzászólásáraTulajdonképpen mi ennek a lényege?Milyen mennyiséggel,mennyi időre árasztják el a táblát?Mert nekem az a tapasztalat,hogy ahol hetekre megáll a víz,az a rész következő évben nem nagyon terem.Nem merném bevállalni.
Most mondta a rádió Száva körül árvízveszély van, a Duna meg csak most érte el azt a hajózási szintet, hogy valami uszályokat ismét be merjenek engeni rá.
Válasz Bzs2 #113. hozzászólásáraArra nem vagyok jártas, ez mely fekvésű terület? Valamint honnan jönne a víz?
Válasz mtz1221 #111. hozzászólásáraPl. Matagorda. Nagyítás rá. Meg mèg ezer helyről Jöhet.
Válasz Gatti #112. hozzászólásáraA Lelovich-ban, a Surjányhússal szemben, félúton a 4-es út és a vasút között.

Válasz Bzs2 #110. hozzászólásáraMerre ajánlottátok fel?
Válasz Bzs2 #110. hozzászólásáraEl nem tudom találni honnan jön a sokszar amit megeszünk.
szomszéd város körül is 20000+ hektár volt még 10+ éve öntözés alatt, és csak zöldséget és csemegekukoricát termeltek. Azóta meg csak sima takarmánynövényeket. Viszont a csomagoló része megy a zöldségfeldolgozó részletnek, valahonnan jön az árú. 
Válasz mtz1221 #107. hozzászólásáraEngem meggyőztek arról, hogy van elképzelésük. Mi 28 hektárt ajánlottunk fel. Többet is szeretnénk, de nem adja ki az elhelyezkedés vagy a szomszédság. Itt az öntözhetőségnek több akadálya is van, pedig itt van a Tisza és a Tisza II. csatorna. Az utóbbi években pl. a csemegekukorica nem hoz többet, mint a takarmánykukorica és még a konzervgyár is szarakodik.
Válasz ND #108. hozzászólásáraMert nem az aszfalton a pocsolyát látja. Bennsüllyed a gèp. Kidöglik a növèny. Szóval van mire alapoznia,aki ilyent hirdet,csak virágcserepe van földel. El kell mondani hogy heti hètszer öntözze nyakig. meg 3honap 38fokon tartsa. Kapishe?
Kapufa neki.
Válasz mtz1221 #106. hozzászólásáraIgaz a mondás, hogy a parasztnak semmi nem jó.
Ha sok a víz, az a baj, ha kevés, akkor meg az
Válasz kajszi_71823 #101. hozzászólásáraÉp ez a gond te nem ismered a vizet mint korlátozó tényező.
Válasz kajszi_71823 #103. hozzászólásáraNa ezt kéne valahogy odavezetni, mennyiség megvan, csak rossz helyen.

Válasz kajszi_71823 #101. hozzászólásáraNáluk olyan alacsony a bányatavak szintje, hogy a kacsának is félmellig ér!

Válasz rtamas1976 #102. hozzászólásáraMár lassan vizilovat

De igen, más világ, olyan, mint nekem volt Bugac.
Válasz kajszi_71823 #101. hozzászólásáraAki a homokon szocializálódott az nemtudja milyen az agyagos domboldal.

Merthát honnan is tudná?
Én nemtudok a homokon gazdálkodni.
Vanköztünk 60-70km és teljesen más a vidék, a talaj, és az éghajlat.
Nálunkkezdődnek a dombok, timeg néhol a hegyoldalt túrjátok.
Nálunk gyakorlatilag az agyagtartalom optimális, nálatok szinte csak agyag van.
Nálunk a, b, c szint van, nálatok sokhelyen már a c szinten gazdálkodtok.
Mondtam neked: kiskacsát, kislibát vegyél!
Válasz rtamas1976 #100. hozzászólásáraHagyjad Tomi, nem mindenki ismerheti a vizet, mint korlátozó tényezőt.

Meséltem neked, hogy próbalták lazítózni, na azéven oda nem kellett menni
Válasz máris szomszéd #98. hozzászólásáraA forrásból folyik a víz, ebben csak pang.

Semmitnemlátsz csak egy kicsi nedves foltot. Ha szerncsédvan felfelé szaladsz bele, ha nem akkor lefelé.
Akkor jöhetnek az ismerősök traktorjai és a falu összes drótkötele.
Az környék egy más világ!
Ottlehet csak jókat dagonyázni!
Válasz máris szomszéd #98. hozzászólásáraItt simán vadvíz.

Válasz kajszi_71823 #97. hozzászólásáraJobb helyeken azt forrásnak nevezik-mennyivel szebben hangzik.
Válasz máris szomszéd #96. hozzászólásáraÉs arra mit mondasz, mikor fakad a víz a domboldalon?
Válasz kajszi_71823 #95. hozzászólásáraTúl mély a föld fekvése gondolom.
Ne haragudj meg de pont az ilyen területek azok ahol benne van a pakliban hogy ha kicsit több esik akkor szívás.Ha meg aszály van akkor királyság. Ezzel is vele kell élni mint erre a homokon-itt még nem volt olyan év,hogy ne kellett volna öntözni,csak az változik,hogy mennyit.
Válasz MrPoke #94. hozzászólására100+ nál tartunk csak márciusban. Igazad van, talajhiba, 30centi alatt agyag, fél méteren a talajvíz, csatorna és a patak tele, ami határolja. Ide hozzánk pont, hogy nem kellenek az ilyen "talajfeltöltő" mennyiségek, van víz még nyáron is. Akkor jó, ha nem esik ????
Válasz kajszi_71823 #93. hozzászólásáraÉn már várom, hogy végre legyen belvíz.
Szerintem ott valami talaj baj, van, hogy nem nyelte el ezt a kevés csapadékot.
Mi lenne ha le esett volna 1m hó.... vagy 500mm a télen...
Válasz máris szomszéd #89. hozzászólására

Itt még már óriási károk vannak.
Ha tudnánk, eladnánk b@zdmeg.
Válasz .Richard. #91. hozzászólásáraAz jó lenne de még ha az is lesz,az óriási hiányt nem tudja pótolni több csapadékos nyár sem.A hó nélküli telek a forró nyarak a viz levezetése miatt ...
Válasz MrPoke #90. hozzászólásáraJó hát,èveket kell bepotolni. Most álmodták a hírekben,hogy csapadèkos nyár lesz. Na igen. Vagy nem?
Válasz .Richard. #88. hozzászólásáraIdei össz csapadék 100mm elfér még ennyi. Iszonyatos hiány van a 40cm nél lentebbi rétegekben.
Ha bejön a 30+ fok ez a pici talajnedvesség eltünik pik pak... Délalföld...
Válasz .Richard. #88. hozzászólásáraTőlem jöhet az eső itt felénk nemigen tud bajt okozni.
Viszont a hoszútávú tendencia nem ez. Várjuk meg a nyarat és majd utánna beszélünk róla.
Válasz máris szomszéd #87. hozzászólásáraOk. Amúgy megjött az esős èvszak. Mi lesz,ha így marad? Mert ahogy vège lett a csapadèknak,úgy lehet is.
Válasz .Richard. #85. hozzászólásáraVan elképzelés.
Az egyik a fenékküszöb készítés-ez járható, régebben is sokszor felvetették itt-ott. Persze ez se csak annyi,hogy csinálunk egy fenék küszöböt,lesz ott más tennivaló is.
És mellé még a tisza az adottságokhoz és a mai lehetőségeket nézve a tiszát kicsit kanyargósabbá tenni.Így nem rohanna le a víz-illetve nem mélyülne tovább a meder-ami elhúzza a talajvizet kis víznél.
A mutatott képet nézve a kanyargósabbá tétel járható-megoldhatónak tűnik. Itt nem a régi nagy kanyarok vissza hozásáról van szó-az a lehetőség már nincs meg. De eléggé tetszetősnek tűnt a képen az új nyomvonal.
Arról nem volt szó,hogy ez milyen új árvízvédelmi védelmeket igényelne. Szerintem kellene új védműveket is készíteni pár helyen. De ez csak egy pontosabban nézegethető térképen láthatnánk mi.
Kiengedni csak oda lehet ami nem magasabb mint a folyó. Ahol én lakom azon a vidéken ez nem opció-ide szivattyúzni kell. És ugye ez a drágábbik megoldás.
A csaj megoldása a talajvíz emelésére koncentrál,ami egyébként szerintem jó megoldás. De ehhez kell még a víz kiemelés valamilyen módon kiegészítésnek. Mert a magasabb részekre másképpen nem tud eljutni a víz.
Válasz máris szomszéd #84. hozzászólásáraItt már elkezdték:
Válasz máris szomszéd #84. hozzászólásáraNincs semmi konkrét elkèpzelès. Nem a Tiszát kène X kilomèterenkènt felduzzasztani,X idő alatt,hogy abbol tudjon a vizemelkedèssel kifelé engedni? Kilomèterenkènt tudna talán 2mèteres csövön engedni kifelé. De ehhez idő kell,meg nem álmodozás,hogy na csináljuk. Felduzzasztani lehet többet segítene a talajvízen,mint a buzatábla helyèn vizet tározni a szúnyogoknak. Règi tèrkèpeken is így volt nem? Csak a kanyarok felfogták a folyássebessèget. Így elterült itt,ott.
Válasz én 11 #83. hozzászólásáraAzon a részen ahol simán gravitációval ki lehet engedni a vizet ott már elkezdtek mozgolódni,a felajánlott területek-re kiengedésről van szó.De ezt olvastam is valahol.
A lentebb említett 5m3/másodperces vízkivétel-és felszivattyúzása az meglesz (így értettem).
Az a vízügyi valaki azt mondta hogy a Tassi (vagy Kvassay? nem tudom pontosan) zsilipnél mosz két db 2.5 méteres csövön engedik ki a vizet-de ezt nem tudom hova és miért.
Ez egy tisza párti rendezvény volt az ő hozzáértő emberükkel,a helyi fideszes képviselő természetesen hívás ellenére se volt jelen-nem csak itt sehol soha. Pedig ez kivételesen pártfüggetlen történek kell legyen. Nem is volt egy párt neve se megemlítve.
A Noémi álltal képviselt-preferált megoldás a problémákra itt a homokhátság nagy részére érdemi megoldást nem tud tenni,kevésbé támaszkodna a duna és a tisza vizére. A falvak-városok tisztított szenyvizét preferálja. Ez jó meg is lehet-kell csinálni de ehhez is idő kell és a számokkal is van probléma. Mert ez egyszerűen kevés. Sokan nem tudják felfogni a számok nagyságát,hogy évente minimum egy balatonnyi víz kellene a homokhátságra. Különben nem lesz érdemi előrelépés- X pénzt elkötünk de valós haszna nincs. Ezért kell komplex megoldásban gondolkodni ez viszont többe kerül-de így lenne szemmel is látható eredmény.
A második képen a jobb felső sarokban az a szemüveges volt az említett "vízügyes" nem tudom ki volt, de nem sima egyszerű ember.
Az biztos,hogy nagyon sokkal töbet tud az egészről mint Noémi. (viszont azt nem jól tudta mennyi víz van a balatonban-én azért külön készültem)
https://www.facebook.com/halasznoemiszeged/posts/pfbid02jUfDV8ypeQi7vpbLonWwywfjvfa8zjD3kLks3MvNZbnSZomE1XknstW1FEJVR9kvl