Kutatások szerint a kurkumát és a gyömbért érdemes együtt szedni, mivel fokozzák egymás hatását, ami különösen hasznos lehet, ha valamilyen gyulladásos állapotban szenvedsz – írja a divany.hu.
Az ugyanahhoz a növénycsaládhoz tartozó kurkumát és gyömbért évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban. Az előbbit hagyományosan a megfázás enyhítésére, az emésztési, bőr- és felső légúti betegségek kezelésére használják, utóbbit pedig emésztést elősegítő hatásai miatt – elsősorban az émelygés és a fájdalom enyhítésére –, valamint immunerősítő tulajdonságaiért fogyasztják. De mi történik, ha kombibnáljuk a kettőt?
A kurkuma egészségügyi előnyei
A kurkuma elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert: a benne lévő kurkumin nevű mikrotápanyag segíthet a gyulladásos állapotok kezelésében. Például a kurkumint tartalmazó kiegészítők 12 hetes szedése lerövidítheti a megfázás időtartamát; a kurkumatartalmú kiegészítők enyhíthetik a fájdalmat és a gyulladást ízületi gyulladások esetén; a kurkumin támogatja az egészséges vérzsírszintet, vércukorszintet és vérnyomást, melyek befolyásolják a cukorbetegség vagy a szívbetegség kockázatát.
Azonban a kurkumin instabil anyag, és szervezetünk nehezebben hasznosítja, ami megnehezíti előnyeinek alátámasztását.
A kurkuma elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert – fotó: Pixabay
A gyömbér egészségügyi előnyei
A gyömbér fűszernövényként és gyógynövényként is használatos. Használják hányinger és mozgásszervi betegségek kezelésére, és mivel a benne lévő vegyületek antioxidánsként is működnek, fájdalomcsökkentésre is alkalmazható pl. izomfájdalmak, ízületi gyulladás, krónikus derékfájás vagy migrén esetén. Egy tanulmány kimutatta jótékony hatását 2-es típusú cukorbetegség esetén is, emellett a gyömbéralapú táplálékkiegészítőkről bebizonyosodott, hogy hatékonyan javítják a szénanáthában érintettek tüneteit.
A gyömbér fűszernövényként és gyógynövényként is használatos – fotó: Pixabay
A kurkuma és a gyömbér együttes alkalmazásának egészségügyi előnyei
Egy tanulmány a kurkumakivonatot, gyömbért és fekete borsot tartalmazó táplálékkiegészítők hatását vetette össze egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerével térdízületi gyulladásban szenvedő betegeknél. Négy hét elteltével a résztvevőknél szignifikánsan csökkent a prosztaglandin E2 (PGE2) vegyület szintje, amely szerepet játszik az olyan állapotokhoz kapcsolódó gyulladásokban, mint az ízületi gyulladás. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a fekete bors nagymértékben javítja a kurkuma biológiai hasznosulását.
Mivel a kurkuma és a gyömbér egyaránt antioxidáns, kombinált alkalmazásuk segíthet csökkenteni a gyulladást és leküzdeni az oxidatív stresszt a szervezetben.
Egy másik tanulmány megerősítette, hogy a kurkuma és a gyömbér szinergikus hatást fejt ki a gyulladások leküzdésében, tehát együtt használva jobban hatnak. Az eredmény igazolásához még további vizsgálatokra van szükség.
A kombinált adagolást illetően kevés adat áll rendelkezésre. Az eddigi kutatások szerint a kurkuma önmagában napi 500-1800 milligramm dózisban lehet hasznos, míg kivonatát napi 1500 milligrammos adagban ajánlott szedni, legfeljebb 3 hónapig. A gyömbért napi 0,5–3 grammos adagokban, legfeljebb 12 hétig szokták szedni.
Lehetséges kockázatok
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint testtömeg-kilogrammonként 0–3 milligramm a kurkuminbevitel biztonságos tartománya. A gyömbérnél az ajánlások szerint legfeljebb összesen 4 gramm az, ami biztonságosan szedhető.
A nagyobb adagok aritmiát (szabálytalan szívverést), allergiás reakciókat, emésztési problémákat, depressziót és elhúzódó vérzést okozhatnak.
A kurkuma és a gyömbér is befolyásolhatja a véralvadást, a vércukorszintet és a vérnyomást, tehát óvatosnak kell lenned, ha olyan gyógyszereket szedsz, amelyek ezekre hatást gyakorolnak.