Rozmaring

Egyes gyógynövények a gyulladáscsökkentő tulajdonságok mellett antioxidáns hatással is rendelkeznek, ezért tartósításra is használják azokat, ilyen például a rozmaring. A rozmaring gazdag forrása a rozmaringsavnak, amely csökkenti a gyulladást, illetve vírus- és baktériumölő tulajdonsága is van. A rozmaring emellett bizonyos neurológiai problémák természetes kezelésében is segít.

Bazsalikom

A bazsalikom beillesztése az étrendbe segíthet megelőzni bizonyos krónikus betegségek kialakulását. Olyan tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek például a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség, a szürkehályog és a gyulladásos betegségek, például ízületi gyulladás megelőzésében.

Zsálya

A zsálya szintén kiváló gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A zsálya nagyon hatásos az agy egészségének fenntartásában is.

Kurkuma, gyömbér

A kurkuma fő bioaktív összetevője a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A klinikai vizsgálatok szerint a kurkuma és a kurkuminoidok segíthetnek a gyulladásos bélbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az autoimmun betegségek és azok tüneteinek kezelésében.

A gyömbér csökkenti a C-reaktív fehérje szintjét és a gyulladásos citokineket cukorbetegeknél és ízületi porckopásban szenvedő betegeknél.

Mivel a kurkuma és a gyömbér egyaránt antioxidáns, kombinált alkalmazásuk nagymértékben segíthet csökkenteni a gyulladást és leküzdeni az oxidatív stresszt a szervezetben.


Sáfrány

A sáfrány is gyulladáscsökkentő hatást mutatott számos vizsgálatnál. A metabolikus szindrómában szenvedő személyeknél a sáfrány csökkentette a CRP-szintet és a gyulladást keltő citokinek szérumkoncentrációját.

Fokhagyma

A fokhagyma szintén gyulladáscsökkentő aktivitást mutatott a vizsgálatok során. Az ízületi porckopásban szenvedő betegeknél is pozitív eredmények születtek, ugyanis a fokhagyma csökkentette a fájdalom súlyosságát és a gyulladást keltő molekulák termelődését.

A növény vegyületei a szervezetbe kerülve támogatják a szív- és érrendszer élettani folyamatait, hozzájárulnak a vérnyomás és a koleszterin csökkentéséhez, és csökkentik az érelmeszesedést, az agyvérzés és szívinfarktus kockázatát is.

fokhagyma

A fokhagyma is gyulladáscsökkentő aktivitást mutatott a vizsgálatok során – fotó: Pixabay

Kömény

A köménnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hatékony lehet gyulladásos bélbetegségek, például vastagbélgyulladás esetén.

Kardamom

A kardamom az indiai konyha népszerű fűszere, melyről a kutatások során beigazolódott, hogy gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A kardamom csökkenti a CRP és a gyulladásos citokinek szintjét.

Szerecsendió

A szerecsendió fájdalomcsillapító hatással rendelkezik bizonyos enzimek gátlása miatt, és olyan mechanizmussal bír, mint néhány nem szteroid gyulladáscsökkentő.

Emellett ismert a szerecsendió májregeneráló, vesetisztító, epetermelést fokozó, valamint mérsékelt epekőoldó hatása is.

Cayenne-bors

A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat.

Fahéj

A tanulmányok szerint a fahéj segíthet az életkorral összefüggő különböző gyulladások csökkentésében. A fahéjnak számos más egészségügyi előnye is ismert, például tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megakadályozni az Alzheimer- és Parkinson-kórral összefüggésbe hozható fehérjék felhalmozódását az agyban, továbbá segíti a tanulási folyamatokat, és magas antioxidánstartalmának köszönhetően megvédi az agyat a stressz okozta károsodástól.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock