A Bathi Egyetem kutatói fejlesztették ki azt az üvegházak üvegére egyszerűen felhordható, átlátszó bevonatot, amellyel jelentős mértékben meghosszabbítható a termesztési időszak, és emelhető a terméshozam.
A bevonattal, ami a természetes fényt hasznosítja kiválthatóvá válik a mesterséges világítás, mert az a beérkező napfényt a növények számára használható hullámhosszúságúvá alakítja át – írja az ng.24.hu cikke.
Ez azokban az országokban jelenthet nagy segítséget az élelmiszer-termelésben, ahol viszonylag kevés napfény áll rendelkezésre. A megoldást jelentő fejlesztésről az Advanced Materials Technologies folyóiratban számoltak be.
A brit élelmiszerek nagy hányadát – az ottani klimatikus jellemzők és a fényviszonyok miatt – vagy importból biztosítják, vagy mesterségesen világított üvegházakban termelik.
Mivel egyik sem nevezhető túlságosan környezetbarátnak, ezért a kutatók olyan lehetőséget kerestek, amellyel a növények számára plusz világítás nélkül is lehet a megfelelő hullámhosszú fényt biztosítani.
Kiderült: a kifejlesztett, sprayként az üvegre könnyen felhordható bevonattal hatékonyan csökkenthető a melegházak energiaigénye, emelhető a terméshozam és még a termesztési időszak is meghosszabbítható.
Plusz világítás nélkül is lehet a növények számára a megfelelő hullámhosszú fényt biztosítani – fotó: pexels.com
A növények a fotoszintézishez legnagyobb részben a napfényben lévő vörös összetevőt használják.
Mivel azonban a napfény széles spektrumú, így nagyon sok olyan hullámhosszon is érkezik, amit a növények nem, vagy alig tudnak hasznosítani. A bevonat ezt a nem használt összetevőt – például a kéket – alakítja át eredményesen vörössé.
Napjainkban már léteznek hasonló elven működő fényátalakítók, azokhoz azonban olyan ritka elemeket kell felhasználjanak, mint az indium, ami nagyon drága, és gondot okoz az újrahasznosítása.
A kutatásban most az indiumot cserélték le egy olyan éppen szabadalmaztatás alatt álló anyaggal, ami lényegesen olcsóbb és elérhetőbb is. Emellett a fényátalakító anyag előállítása is olcsóbb módszerrel történik.
Az anyag a fluoreszcenciához hasonló elven működik, úgy, mint az UV-fényből az ember számára látható fényt előállító molekulák.
A bevonat a beérkező UV 80-90 százalékából vörös fényt állít elő, aminek eredményeképpen a kísérletek során sikerült 9 százalékkal megnövelni a terméshozamot.
A kutatók vizsgálatai szerint a növények cukortartalmát is növeli az efféle átalakított fény, azaz édesebb lesz az íze a paradicsomnak, vagy az epernek.
A zöldségek és a gyümölcsök nagyon fontos élelmiszerek, de a klímaváltozás vagy éppen az energiaárak növekedése miatt egyre drágábbak, és így egyre kevésbé elérhetőek mindenki számára. A mostanihoz hasonló módszerek viszont lehetőséget teremtenek arra, hogy a szegényebb rétegek számára is megfizethető legyen a zöldség, gyümölcs.