AGRO BIO: Mikrobiológia a növények szolgálatában

A kizárólag mikrobiológiai készítményeket forgalmazó AGRO BIO 10 éve foglalkozik növényvédelemmel, tápanyaggazdálkodással,- valamint ez évtől silótartósítással bővült a termékek palettája.

A tápanyaggazdálkodási vonalon piacvezető cég mezőgazdasági és ipari felhasználásra is forgalmaz termékeket.

Fok Imre, az Agroinform kérésére az aktuális termékekből rövid bemutatót tartott:

"A betakarítási munkálatok végéhez közelítve, ajánljuk a BaktoFil Cell-t, amely lebontja a kukorica- vagy napraforgó szármaradványokat. Használata különösen fontos, hiszen a kint maradó szárrészek nem hasznosulnak és növényvédelmi gondokat is okozhatnak, ha áttelenek rajtuk a kártevők, különböző gombabetegségek. Amennyiben egyszikű - búza-  vetemény következik, ki kell egészíteni BaktoFil- A -val, mert a cellulózbontó vonal ugyan szolgáltat nitrogént, ám a foszfor- káli feltárást pótolni kell. A kezelést követően, a szárrészeket is beleszámolva olyan eredményt kapunk, mintha két mázsa vegyes hatóanyagú műtrágyát juttatunk volna ki. Jelen, nehéz gazdasági helyzetben és az aszályos időszakban hatalmas előnynek számít, hogy kemikáliák alkalmazása nélkül el lehet indítani a gabonavetést."

Tálas Tibor területi képviselő, új fejlesztésű termékként mutatta be az AGRO BIO kínálatában az ALGA FIX néven engedélyezett balatoni zöldalga készítményt. Az ALGA FIX érdekessége egyéb algakészítménnyekkel szemben, hogy élő algát tartalmaz. A balatoni zöldalga törzs sajátossága, hogy nagyon nagy mennyiségben képes mikroelemeket magába gyűjteni.

A növényekre kijuttatott élő alga nedvesség hatására- ami lehet a reggeli harmat is- akár 14 napig  is folyamatosan adagolja a tápanyagfelvételt elősegítő hormonokat és a mikroelemeket. A növénytáplálás ezen módjában rejlő lehetőségeket a mai napig kutatják. Az ALGA FIX mellékhatásaként fellépő virágzást- stimuláló hatás például a gabonafélékben nagyobb kalászt eredményezett- így 1 tonna feletti terméstöbbletet takarítottak be.

Műtrágyagyártás egyedi igényekre is: Fertilia Kft.

Várszegi Erika, a több, mint 20 éve alapított Fertilia Kft. cégvezetője elmondta, hogy az egyedi igényekre szabott műtrágyák gyártása a cég fő profilja, emellett tevékenységük kiterjed a mono műtrágyák forgalmazására is.

Az ajánlatukban szereplő GRAMIX NPK műtrágya család különlegessége, hogy teljesen egyedi összetételben állítják elő, szükség esetén mikroelem összetétellel.

"A GRAMIX NPK őszi alapműtrágyaként és tavaszi starterként egyaránt kiválóan helytáll a korszerű agrotechnikai elemek között, és úgy látjuk, egyre többen veszik igénybe a talajvizsgálatokra épülő szaktanácsadásunkat is."

A hazai tulajdonban lévő vállalkozás a folyamatos kutatás-fejlesztés eredményeképp a közelmúltban egy új gyártóberendezéssel bővült, melynek teljesítménye mintegy 100 tonna óránkénti mennyiséghez közelít.

Enyingi központja révén a Dunántúl a Fertilia Kft. fő területeinek egyike- így a Bábolnai Gazdanapokon a partnerekkel - és leendő partnerekkel való találkozás lehetősége különösen fontos. A kiállítás nyitónapján Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is tiszteletét tette a standon.

Phylazonit- Baktériumtrágya aszályban is bizonyított!

Csatári Gábor, a Phylazonit értékesítési vezetője bemutatta termékeiket és megosztotta az aszályos év tapasztalatait.

Két féle Phylazonit baktériumtrágyát hoztak a Bábolnai kiállításra: Egyik az aktuális, őszi termék, amely cellulózbontó baktériumból tartalmaz többet. Másik baktériumtrágya a tavaszi Phylazonit, amelyben inkább a nitrogén-megkötő bektériumok vannak jelen magasabb számban.

Az idei évek kiállítási tapasztalatai pozitívak voltak, hiszen szép eladási eredményeket lehetett realizálni egy- egy rendezvény zárásával. A Bábolnai Gazdanapokra- mint Dunántúli, hazai pályára- is szívesen jöttek kiállítóként, kiépített üzletkörrel rendelkeznek a térségben, ám újabb partnereket is igyekeznek felkutatni.

A Phylazonit előnye- más konkurens termékekkel szemben, hogy a baktériumtrágya tápoldat formában kerül forgalomba- ezáltal biztonságosabban használható és könnyen kijuttatható. Az oldatnak köszönhetően a baktérium nem pusztul el, 3 hétig eltartható, ezáltal biztonságot nyújt a felhasználónak abban az esetben is, ha azonnal nem tudja felhasználni a gazda.

A száraz, csapadékhiányos időszakban a gazdáktól pozitív visszajelzések érkeztek a Phylazonit használatáról: napraforgó kultúrában hektáronként 3 tonna körüli termés realizálódott, valamint a kukoricának is segítet átvészelni az aszályos időszakot.

DA "Sonka- program" a Dow Seeds- től

A Bábolnai Gazdanapokon Nagy Albin vázolta fel a Dow Seeds magyarországi történetét, tevékenységét. A márkanév 2008-óta ismert a magyar piacon. Először kukorica vetőmaggal jelent meg hazánkban a "brand", mára az olajos növények- és főként a magas olajsavas- omega 9-es olajakra koncentráló vetőmagvak fejlesztése az aktuális feladat. Az omega 9- es vetőmagvakkal egészséges olajak előállítására összpontosítanak és ezek projektjei, valamint a feldolgozóüzemekkel való tárgyalások folyamatban vannak.

Az egészséges olajok irányában folyó kutatások napraforgó- valamint magas olajsavas repce hibridekben a Dow Seeds közeljövő terveit vázolja elénk. A napraforgó vetőmagvak már kaphatók, a tesztelés alatt álló magas olajsavas repce hibridek pedig előre láthatóan 2014-ben kerülhetnek forgalomba.

Rácz Béla, a Dow Seeds Közép-európai fejlesztője a márkanév fő profilját ismertette, és kiemelt termékként mutatta be a DA Sonka hibridet - amelyet a "jövő vezértermékeként " emleget a szakma. Ez az újgenerációs Dow Seeds kukorica 380-as FAO-számával és kitűnő terméseredményeivel komoly versenytársa a magyarországi piac meghatározó jelentőségű hibridjeinek.

A 'SONKA'- a bizonyított eredményeken túl- pusztán a nevével is nagyon jól marketingelhető, ahogyan erről  a termék marketing-fala is árulkodik.