Az Európai Unió az izoglükóz termelésének 30 százalékát Magyarországon a Hungarana állítja elő – fotó: AM/ Fekete István
Erdős Norbert a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kitért az élelmiszeripari cégek támogatására is. Emlékeztetett, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kidolgozott 25 milliárdos válságkezelő program után, jövőre további fejlesztési forráshoz juthatnak a vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, a Vidékfejlesztési Program, valamint Beruházás Ösztönzési Célelőriányzat és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében.
Kiemelte, a vállalatok forgótőke és beruházás finanszírozását is megkönnyítik a kedvezményes hitelprogramokkal, többek között az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, a Széchenyi Beruházási Hitellel, a Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszeripari Forgóeszköz 2020 Hitelprogramjával, valamint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjával.
A cégnél a közeljövőben is terveznek újabb beruházásokat – fotó: AM/ Fekete István
Reng Zoltán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. vezérigazgatója elmondta, a gyár megközelítőleg évi 1,2 millió tonna kukoricát dolgoz fel, 400-450 ezer tonnából izocukor, ezen felül bioetanol, keményítő, dextróz, illetve gyógyszeripari alkohol alapanyag készül. A koronavírus-járvány miatt számtalan belső intézkedésre volt szükségük, sok folyamatot elektronikus, digitális formában folytattak, a munkatársak fizikai találkozását minimalizálták.
Ezzel együtt a vírus megjelenésével komoly igény mutatkozott a gyógyszerészeti minőségű alkoholok és fertőtlenítőszerek piacán, így a Fejér megyei gyár az elsők között kérte meg az engedélyt és kezdte meg a fertőtlenítőszer gyártását. A vezérigazgató hangsúlyozta, ahogy az elmúlt évtizedekben tették, úgy a közeljövőben is terveznek újabb beruházásokat, mellyel a felmerülő piaci igények maximális kiszolgálását és versenyképességük megőrzését kívánják elérni.