Egy közelmúltban végzett brit vizsgálat kimutatta, hogy az állattartók az USA-ban legalább kilencszer több antibiotikumot használnak, mint az Egyesült Királyságban – írja a farminguk.com. Az antibiotikum-használat az USA-ban a sertéstartásban kétszer, a baromfitartásban háromszor, a pulykanevelésben ötször, a húsmarhatartásban pedig kilencszer meghaladja az Egyesült Királyságban alkalmazott mennyiségeket.
Ezért az EU egyelőre betiltotta az amerikai marhahús behozatalát az antibiotikumok és a hormonok túlzott használata miatt. Az amerikaiak viszont egyáltalán nem akarják csökkenteni az antibiotikum adagokat, attól tartva, hogy az rontaná az állati termékek termelésének hatékonyságát.
A WHO és a FAO is figyelmeztetett a veszélyekre – fotó: Shutterstock
Az USDA és a hústermelésre szakosodott nagyvállalatok vezetőit a WHO figyelmeztetése és az európai importtilalom szemmel láthatóan nem nagyon zavarja, az utóbbiak számára a profitszerzés a legfontosabb. Ted McKinney, államtitkár pedig egy oxfordi mezőgazdasági konferencián kijelentette, hogy őt már „fejfájás és unalom fogja el”, amikor a britek kritikáit hallgatja az USA élelmiszer szabványait illetően.
Ez az ellentét a Brexit után komolyan alááshatja az angol-amerikai mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatokat.