Magyarország a világ egyik legnagyobb sertéshúsfogyasztó nemzete. Fejenként a földön a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, több mint 48 kilót – írja a penzcentrum.hu
Drágább lesz a sertéscomb – fotó: pixabay.com
Globális szinten a hatodik helyen állunk
A sertéscomb azonban – ami az egyik nagy kedvenc – már csak pár hétig érhető el ársotopos áron, és ha hinni lehet a szakértők jóslatainak, augusztustól a harmadával fog megdrágulni. Egy átlagos magyar zsebéből a számítások szerint ez havonta 2000 forinttal több pénzt vehet ki, ami egy három tagú családnál már 6000 forintot is jelenthet.
A sertéshús a világ mintegy 29 országában számít a legnépszerűbb húsnak, azonban ennél jóval több országban népszerű a baromfi, a halak és más tengeri herkentyűk.
A legtöbb országban az étkezés egyik legfontosabb alapját a hús képezi, azt, hogy melyik országban, milyen húst esznek leginkább az emberek már terület és kultúra függő. Míg a sertéshús Európában nagyon kelendő, addig Belső-Ázsiában inkább birkát és kecskét esznek, a tenger és az óceán közelében élők pedig a halakat és a tenger gyümölcseit részesítik előnyben.
Magyarországon – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint – a disznóhús fogy a legjobban: világszinten vizsgálva hazánk a hatodik a sertéshús fejenkénti fogyasztásában (48,3 kilogramm). Ez a mennyiség csupán 7 kilóval marad el a legtöbb sertéshúst evő Hongkongtól, ahol egy évben egy főre 55,2 kg sertéshús jut.
A fogyasztói ár akár 30-40 százalékkal magasabb lehet az árstop kivezetése után – fotó: pixabay.com
Az árstop vége érzékenyen fogja érinteni a magyarokat
Jelenleg a KSH adatai szerint a sertéscomb kilója átlagosan 1600 forintba kerül a boltokban, viszont Raskó György, agrárközgazdász alig egy hetes becslései arra utalnak, hogy a csirkemell mellett a sertéscomb fogyasztói ára is 30-40 százalékkal magasabb lehet az árstop kivezetése után. Ha 35 százalékos emelkedéssel számolunk, akkor a sertéscomb kilós ára is átlépheti a 2000 forintos határt, egy kiló nagyjából 2160 forintba kerülhet majd augusztustól.
A legtöbb országban az étkezés egyik legfontosabb alapját a hús képezi – fotó: pixabay.com
Ahány földrész, ahány kultúra, annyi húsfogyasztási szokás
Néhány érdekes adat a húsfogyasztásról:
- az USA-ban és Kínában eszik a legtöbb baromfit
- Izlandon eszik az emberek a legtöbb halat és tenger gyümölcseit a világon – itt évente egy átlag ember fejenként 90 kilónyi halat és más tengeri herkentyűt fogyaszt
- Argentínában eszik a legtöbb marhát évente, a lakosság fejenként mintegy 47 kilogrammot fogyaszt ebből a húsfajtából
- a birka- és kecskehús fogyasztásban Mongóliának nincs párja, évente fejenként 66 kg fogy ezekből a húsokból. Emellett még nagyon sok lóhúst is esznek.
- Pápua Új-Guinea vezeti az egyéb hús fogyasztási rangsorát – a világ egyik legnagyobb vadhústermelőjeként rengeteg vaddisznót és szarvast esznek, de néha olyan erszényeseket is mint a bandikut vagy a kenguru.