A póréhagyma hasonló tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkezik, mint a fokhagyma, a lila hagyma és a vöröshagyma, csakhogy még további egészségügyi előnyei is vannak!

A póréhagyma jótékony hatásai

A póréhagyma gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek eredményesen harcolnak a szabad gyökökkel szemben, és csökkentik az oxidatív stressz kialakulását.

A póréhagyma fenolos vegyületekben is bővelkedik. C-vitamin-tartalma magas, aminek köszönhetően védelmet nyújthat a különböző betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

A kutatások szerint a póréhagyma segíthet a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben is. Egyik vegyülete csökkenti a triglicerid- és a koleszterinszintet a májban.

A póréhagyma rendszeres fogyasztása segít kitágítani az ereket, így biztosítva az egészséges véráramlást. Egy kaempferol nevű vegyületben is bővelkedik ez a zöldség, amely megvédi az ereket a károsodásokkal szemben, illetve elősegíti az erek tágulását és ellazulását. A kaempferol gátolhatja a rákos sejtek növekedését is, miközben megőrzi és védi a normál sejteket.


Tanulmányok szerint a póréhagyma olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek meggátolhatják a gyomorfekély kialakulását, ugyanis gátolja a gyulladásos vegyületek képződését. Fekélyellenes szerként is működik, és segíti a már kialakult gyomorfekély gyógyulását.

A póréhagyma májvédő hatásokkal is rendelkezik: segíti a máj méregtelenítését, és javítja az általános májfunkciókat. Olyan kénvegyületek is megtalálhatók benne, amelyek megkötik a toxinokat, és segítenek eltávolítani azokat a szervezetből. A póréhagyma normalizálja a májenzimek szintjét, segíti a májsejtek regenerálódását, és javítja a máj általános egészségi állapotát.

póréhagyma

A póréhagyma májvédő hatásokkal is rendelkezik – fotó: Pixabay

A póréhagyma a folátnak, a kalciumnak és az élelmi rostoknak is remek forrása. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, elősegíti az egészséges baktériumok növekedését a bélben, így segítve megőrizni a bélrendszer egészségét.

Emellett még antiszeptikus hatásokkal is rendelkezik, és mivel csökkenti a gyulladást, hatékony lehet az ízületi gyulladás természetes kezelésében is.

További előnye, hogy nagyon sokféleképpen elkészíthető: készülhet belőle többek között krémleves, salátába és köretekbe, húsok mellé – párolva, sütve – is kiváló, tehető rizses ételekbe, lasagne-be, tésztára, de akár még pitében is megállja a helyét. Szinte bármelyik másik zöldségfélének kiváló kiegészítője lehet.

Forrás: gyogyszernelkul.com