Már kapható a friss hazai fóliás szamóca (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: elsőként kis mennyiségben a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejével a fűtetlen fóliasátras, fóliaalagutas termőterületekről, és várhatóan május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart.
A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as SAPS-adatok szerint – mintegy 550 hektár, évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.
Az AKI PÁIR adatai szerint a 16. héten a belföldi termesztésű szamócát 3150 forint/kilogramm áron értékesítették, amely 19 százalékkal haladta meg az előző évi azonos hetit.
|