Német szakértők rámutattak arra, hogy a növényi szaponinok (szappanszerű vegyületek) komoly segítséget nyújthatnak a növényvédelemben.
Ismeretes hogy számos növényfaj, többek között a pillangósvirágúak, a spenót, a spárga, a tojásgyümölcs, a cukorrépa, a burgonya, a földimogyoró és a paradicsom is tartalmaz (többnyire a gyökérzetben felhalmozódó) szaponinokat, amelyek kifejezetten az adott növények kórokozók elleni önvédelmét szolgálják.
A ilyen vegyületek jelenlétét mutatja pl. a borsó főzésekor keletkező hab. A szaponinok feloldhatják a sejtfalakat, elpusztíthatják a gombákat és elriaszthatják a kártevőket, igazi jelentőségükre azonban a tudósok eddig nem fordítottak kellő figyelmet.
A szaponinok kifejezetten az adott növények kórokozók elleni önvédelmét szolgálják – fotó: pixabay.com
Erre való tekintettel alakították ki Németországban a Humboldt Egyetem Mezőgazdasági és Városökológiai Projektek Intézetén belül a „Sapoplant" projektet, amelynek keretében a növényekből kivont szaponinokat kívánják felhasználni a kórokozók gyérítésében anélkül, hogy a környezetnek ártanának.
A kísérleteket a Havellandhof Ribbeck állomások végzik, és projekt működését a szövetségi környezetvédelmi minisztérium finanszírozza.
Egyértelműen bizonyított tény, hogy a szaponinok jelentős szerepet játszhatnak a kórokozó és a kártevők gyérítésében, fehérjenövényeket azonban kifejezetten szaponingyártás céljából termeszteni egyelőre nem gazdaságos.
Forrás: agrarheute.com
Indexkép: pixabay.com