Egy év alatt hatalmasat drágult az őrölt fűszerpaprika. Nyár végén egy kilogrammnak az ára 8000 forint fölött volt, de az I. osztályú, dedikáltan magyar paprikából készült termékek ennél jóval drágábbak, a kilós átlagáruk 13.000-15 000 forint körül mozog – írja a penzcentrum.hu. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly nyár végén egy 100 grammos kiszerelésű termék 580 forintba került, addig most 800 forintba.

Az ágazat nincs könnyű helyzetben, ugyanis a hazai gyártás nagyon drága a versenytársakhoz képest, és egyre több az import termék is. A Pénzcentrum olyan szegedi paprikát is talált, amelynek a kétharmada perui, spanyol vagy bolgár őrleményből készül.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára úgy fogalmazott, hogy nem a 20 évvel ezelőtti állapotokat kell visszasírni, mivel a piac megváltozott, a tömegtermelés kora lejárt, a fogyasztói szokások megváltoztak. A termelőknek a legalább másfél évtizede változatlan termékleírásokat frissíteni, módosítaniuk kellene, de ugyanígy változtatni kellene az előállítási szabályokon is a minőségi termelés érdekében. A szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetvédelmi kategóriákra lehet építeni a piaci pozíciók erősítését. Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai őrlemény, a magyar fűszerpaprikának a minőségével, a meglévő oltalom alatt álló elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegárutól.


A fűszerpaprika hazai helyzete

Bár a fűszerpaprika igazi magyar kuriózum, az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken a hazai termőterület nagysága és a megtermelt mennyiség. A hazai paprikaőrlemény termelői ára Magyarországon 30-60 százalékkal a világpiaci átlagár felett van, a magyarországi termelés jóval drágább a versenytársakénál, miközben a hatalmas minőségbeli különbség a magyar és az import között megkérdőjelezhetetlen.

fűszerpaprika

A fűszerpaprika igazi magyar kuriózum – fotó: Shutterstock

Jó, ha tudunk róla, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott, Eredetvédett Szegedi Paprika néven futó termék – melyet a hivatalos oldalukról lehet megrendelni – 100 százalékban szegedi tájkörzetben termett fűszerpaprikából készül, és a 80 grammos kiszerelés 669 forintba kerül, azaz a kilogrammonkénti ára 8340 forint, tehát nem sokkal drágább, mint a gyártó azon I. osztályú bolti termékei, amelyeknek a 60 százaléka spanyol vagy bolgár paprikából készül.