A Magyar Sertésegészségügyi Társaság idén 4. alkalommal rendezi meg a Maseta Ősz rendezvényét, amely a sertéságazatban dolgozó szakembereknek nyújt hasznos információkat.

Időpont: 2024. október 31. (csütörtök) 09:00 – 16:00

Helyszín: FlowHotel&Conference, Inárcs, Szent György u. 12. (M5 pihenő)

Jelentkezési határidő: 2024. október 25.

maseta

Forrás: maseta.hu

Az előadások 3 blokkba szerveződnek, mindegyik külön, aktuális témát ölel fel. A témák között kiemelt helyen szerepel sertéstartás környezeti lábnyoma: milyen elemekből tevődik össze és hogyan számoljuk ki. Szó esik különböző nagy gazdasági kárt okozó sertésbetegségek környezeti lábnyomra gyakorolt hatásairól is. A második blokk szintén "forró" témát dolgoz fel, ez pedig az hőstressz hatása a sertések termelékenységére, és ennek kivédése. A harmadik téma az antibiotikum-felhasználás csökkentése a sertéságazatban.

Program

09:05– 09:15

Elnöki megnyitó

Opening by President MASETA (Hungarian Association of Porcine Health Management)

1. Blokk: A sertéstartás környezeti lábnyoma

1st Session: Environmental footprint of pig farming

09:15–
09:45

A sertéstartás környezeti lábnyomának összetevői és ezek számítása – Dr. Márkus Richárd (PhD, DSM-Firmenich Ausztria)

Components and calculation of environmental footprint of pig farming – Dr. Richárd Márkus (PhD, DSM-Firmenich Austria)

09:45– 10:10

A PRRS-mentesítés hatása a magyarországi sertéstartás környezeti lábnyomára – Dr. Szabó István (az állatorvostudomány kandidátusa, MASETA)

Impact of PRRS eradication on the environmental footprint of pig farming in Hungary – Dr. István Szabó (PhD, MASETA)

10:10– 10:30

A Lawsonia intracellularis hatása a termelékenységre és a fenntarthatóságra – Dr. Robert Tabelling, (Dipl. ECPHM, MSD Németország)

Impact of Lawsonia intracellularis on production and sustainability – Dr. Robert Tabelling, (Dipl. ECPHM, MSD Germany)

10:30– 10:50

(20 perc) Kerekasztal

(20 min) Round table discussion

10:50– 11:20

KÁVÉSZÜNET (30 perc)

COFFEE BREAK (30 min)

2. Blokk: A klímaváltozás kihívásai: sertéstartás a forróságban

2nd Session: Challenged by the climmate change; pig farming in the heat

11:20– 11:50

A hőstressz hatásai a sertések viselkedésére, termelési paramétereire – Dr. Antoni Dalmau (PhD, Senior Researcher Animal Science IRTA, Spanyolország)

Effect of heat stress on behaviour and production of pigs – Dr. Antoni Dalmau (PhD, Senior Researcher Animal Science IRTA, Spain)

11:50– 12:10

Istállói klímaszabályozási megoldások – Adrien Lemeteyer (Ing.MSc, Technikai Igazgató; I-TEK SAS, Tremeur, Franciaország)

Climate control solutions on pig farms – Adrien Lemetayer (Ing.MSc Technical Director; I-TEK SAS, Tremeur, France)

12:10– 12:30

Istállói klímaszabályozási megoldások – Sven van Genugten (MSc, Ügyvezető Igazgató; Genugten Agri Projects BV, Sint Oudenrode, Hollandia)

Climate control solutions on pig farms – Sven van Genugten (MSc, Managing Director; Genugten Agri Projects BV, Sint Oudenrode, The Netherlands)

12:30– 12:50

Kánikula a sertéshizlaldákban az állatorvos szemszögéből – Dr. Kovács Rezső (magánállatorvos, MASETA)

Heatwave on the fattening farms; view of a practitioner vet – Dr. Rezső Kovács (MSc, private veterinarian, MASETA)

12:50–
13:10

(20 perc) Kerekasztal

(20 min) Round table discussion

13:10–
13:40

KÁVÉSZÜNET (30 perc)

COFFEE BREAK (30 min)

3. Blokk:  Antibiotikumok a sertéságazatban: termelői és fogyasztói oldal

3rd Session: Antimicrobials in pigs; producer and customer sides

13:40– 14:10

A magyarországi sertéságazat antibiotikumfelhasználásának alakulása – Dr. Gombos László (magánállatorvos, MASETA)

Trends in antimicrobial use of pig farms in Hungary – Dr. László Gombos (MSc, private veterinarian, MASETA)

14:10– 14:30

Egy hízó-előállító integráció antibiotikumfelhasználása és ennek összefüggése a jövedelmezőséggel – (Dr. Szendi Róbert állatorvos, takarmányozási tanácsadó Permex Vet Kft

Antimicrobial use and its relation to the profitability in a slaughter pig producer company – (Dr. Róbert Szendi MSc, veterinarian, feeding consultant Permex Vet Kft

14:30– 14:50

GMO- és antibiotikummentes sertéstermékek egy áruházlánc polcain (Papp Roland cégvezető, Lidl Magyarország)

GMO and antibiotics free pork products on the shelves of a supermarket chain (Roland Papp, Purchasing Manager, Lidl Magyarország Co)

14:50– 15:10

(20 perc) Kerekasztal

(20 min) Round Table discussion

15:10

Elnöki zárszó

Closing words

15:15

EBÉD

LUNCH

További részletekért kattints ide!