A narancslé kiváló C-vitamin-forrás, valamint tartalmaz A-vitamint, B1-vitamint, B12-vitamint, folsavat, káliumot és magnéziumot is. A legújabb kutatások szerint értékes növényi vegyületei révén csökkentheti a stroke és a szívroham fő kockázati tényezőinek számító magas koleszterinszintet és vérnyomást is.

Az egyik tanulmány során a kutatók összesen 129, 18 és 66 év közötti résztvevő bevonásával vizsgálták a narancslé fogyasztásának egészségügyi hatásait. 41 százalékuk egy évig naponta 2 pohár (közel 480 ml) narancslevet fogyasztott, aminek eredményeként jelentősen alacsonyabb összkoleszterinszinttel rendelkeztek, ami egyaránt érvényes volt a normál és a magas koleszterinszintű résztvevőkre. Azoknál, akik nem fogyasztottak rendszeresen narancslevet, nem figyeltek meg semmilyen változást.

Egy kilenc kutatás eredményét összegző metaanalízis viszont arra jutott, hogy a narancslé valóban jótékony hatással lehet az LDL, vagyis a „rossz" koleszterin szintjére, de a „jó" HDL, valamint az összkoleszterinszintet nem befolyásolja számottevően.

A kutatók szerint a jótékony hatás abból adódhat, hogy a narancslé jelentős mennyiségű flavonoidot tartalmaz, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet, gyulladásgátló, antiallergén és rákkellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

narancslé

A narancslé csökkentheti a magas koleszterinszintet és vérnyomást – fotó: Pixabay

Egy korábbi tanulmány során pedig kiderült, hogy azoknak az embereknek, akik legalább 60 napon keresztül fogyasztottak narancslevet, jelentősen csökkent a vérnyomásuk.

A kereskedelmi forgalomban lévő narancslevek nagymértékben csökkentették a vérnyomást, ami a gyümölcs koncentrált formájában valószínűleg a magasabb flavonoid-, pektin- és illóolaj-tartalomnak köszönhető.


Egy másik tanulmány keretében a narancslé 12 hetes fogyasztását követően figyelték meg a vérnyomáscsökkentő hatást, mely még inkább érvényesülhet, ha az italt étkezés után fogyasztják.

A szakemberek ezek alapján úgy vélik, hogy a narancslé kiváló kiegészítő eszköz lehet a vérnyomás és a pulzusnyomás szabályozására hipertónia esetén, és segíthet a szívroham, illetve a szélütés megelőzésében is.

Forrás: divany.hu