A 2021. év sem volt könnyű a zöldség-gyümölcs termelők számára – kezdi évértékelőjét a fruitveb.hu.
Időjárási hatások – az enyhe tél, a hűvös tavasz, az extrém meleg nyár problémákat okozott
Egyre inkább enyhék a telek - a 2020/2021-es tél is hasonlóan enyhe volt. Ez több szempontból sem jó, mert egyrészt a kártevők áttelelő alakjai és a rágcsálók nem gyérülnek kellőképpen, másrészt a gyümölcsfák az enyhe január-február miatt túl korán kezdték meg életműködésüket. A meginduló rügyduzzadás és rügypattanás túl korai volt, a hűvös miatt elhúzódott a virágzás, ez pedig eleve fokozta a fagykárok kockázatát és mértékét.
A gyümölcsfák az enyhe január-február miatt túl korán kezdték meg életműködésüket — fotó: pixabay.com
A tavasz sem volt kegyes: az enyhe év elejét extrém hűvös tavasz követte, nagyon alacsony átlaghőmérsékletekkel. Nagy károkat okoztak a márciusi-áprilisi időszakban több hullámban érkező tavaszi fagyok, amelyek a gyümölcsfajok jelentős részénél 30-50%-os terméskiesést eredményeztek.
A kajszi és az őszibarack esetében a 70-80%-ot is elérte a termésveszteség mértéke. A hűvös tavasz a korán vetett vagy palántázott zöldségek esetében is vontatott kezdeti növekedést eredményezett, illetve nagyon kedvezőtlenül hatott a fényhiány a fóliás és üvegházi kultúrák tavaszi fejlődésére és későbbi terméshozására is.
2021-ben nem sok helyen lehetett ilyen szép kajszitermést látni. A kajszi és az őszibarack esetében a 70-80%-ot is elérte a termésveszteség mértéke — fotó: pixabay.com
Az előző három évre jellemző május-júniusi extrém esőzések 2021-ben elmaradtak - a nyár június elejétől kezdve extrém meleg és aszályos volt: Ez minden zöldség-gyümölcs kultúra esetében észrevehető mennyiségi vagy minőségi veszteséget okozott. Ez alól az öntözött kultúrák sem jelentettek kivételt: 5-15% közötti termésdepresszió volt tapasztalható, ami számos zöldség- és gyümölcsfajnál a kisebb termésméretben nyilvánult meg. Az öntözetlen kultúrák sokkal jelentősebb mértékben sínylették meg a meleg, száraz nyarat.
A hűvös tavasz miatt a gyümölcsök szürete két hét csúszással kezdődött, a rendkívül meleg június-július miatt felgyorsult az érés és kisebb vagy nagyobb mértékben de összetorlódott a szezon. Ugyanez a jelenség volt tapasztalható számos zöldségfaj esetében - különösen a zöldborsó szezon torlódott össze (a szokásos 30 napról a szezon 18-20 napra csökkent), de a dinnyetermesztők mindennapjait is megnehezítette a vontatott és késői szezonkezdet után rohamléptekkel felgyorsuló érés és a hirtelen felhalmozódó készletek.
A dinnye a vontatott és késői szezonkezdet után rohamléptekkel érni kezdett - hirtelen felhalmozódtak a készletek — fotó: pixabay.com
Csak a szeptember hozott az évszakra jellemző időjárást, amire rányomta bélyegét az októberi betakarítási munkák idejére megérkező mintegy két hetes, éjszakai-reggeli fagyokkal tarkított időszak. Egyre gyakoribb jelenségnek tűnik a kora őszi fagy – a tavaszi fagyok felszaporodása mellett – ami miatt egyre gyakrabban kell fagypont alatti hőmérsékletek mellett gyökérzöldségeket, körtét, almát, vagy csemegekukoricát betakarítani.
Gazdasági környezet - munkaerőhiány, energiaáremelés
Sajnos már nem újkeletű a munkaerőhiány és a munkabérek évi 10-15%-os emelkedése, ennek ellenére ebben az évben is nehezítette a betakarítási munkákat. Extrém mértékben emelkedett a a növényvédő szerek és a műtrágyák ára: a növényvédő szer esetében akár 20-50% közötti drágulás, a műtrágyák esetében 60 és 100% közötti áremelkedés volt tapasztalható, ami rendkívül szokatlan a „szokásos" évi 4-10%-os áremelkedésekhez képest.
Szintén nagy nehézséget jelentett az építőanyagok, sok esetben 100-200%- os drasztikus áremelkedése. Ez jelentősen drágította az egyes beruházásokat, ráadásul sokszor még az építőanyagok hiánya is kialakult, ami nehezítette a beruházás előrehaladását. A termelők és a feldolgozók egyaránt akadályoztatva voltak a fejlesztéseik megvalósításában.
A munkaerőhiány is problémákat okozott — fotó: pixabay.com
Extrém növekedésnek indult 2021. év nyarán az elektromos energia és a gáz ára. Az elképesztően magas 300-400%-os növekedés komoly nehézségeket okozott a folyamatos klimatizálást alkalmazó hajtatókertészeknek, gombatermesztőknek, a hűtőtárolást végző logisztikai egységeknek, a feldolgozóiparnak.
Az utóbbi tíz évben a zöldség-gyümölcs fogyasztás enyhe, de folyamatos növekedést mutatott, ami sajnos az elmúlt két évben – a COVID-járvány, az időjárási káresemények miatti kínálathiány és a magas árak miatt – megtorpant. Egyes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig visszaesett.
A gazdálkodás eredménye - a zöldségtermesztők közepes, a gyümölcstermesztők gyenge-közepes évet zártak
Egyértelmű, hogy az eddig felsorolt tényezők a termelés költségeit jelentősen megemelték, aminek a mértéke ágazatonként változó. Összességében azonban olyan 15-25% közötti mértékről van szó, ami nagyon jelentős érték a teljes költség szintjén, és az egy hektárra vetített költségre igaz- írja a FuitVeb.
Előreláthatólag hasonló, vagy ennél is nagyobb mértékű, további költségnövekedésre lehet számítani 2022-ben. Mivel nem mindegy, hogy adott hektáronkénti költségre mekkora termés esik, a kg-onkénti önköltség növekedésébe még belejátszanak a termésveszteségek is. A legtöbb ágazatban (ágazattól függően 10 és 50% közötti mértékben) a tavaszi fagyok, a nyári hőség és az aszály csökkentette a betakarítható termésmennyiséget, ami szintén jelentős önköltség emelkedést okozott.
Ilyen hirtelen bekövetkező és ilyen mértékű költségemelkedésre régen volt példa, amit a piac csak részben hajlandó áremelés formájában „átvállalni". Ezt nem csak a kisebb termelők fogják megsínyleni, hanem a nem kellően hatékonyan termelő vállalkozások és/vagy a nem kellően tőkeerős cégek is. A magas színvonalon gazdálkodóknak a tőkeellátottságuk és/vagy hatékonyságuk miatt vannak tartalékaik, a miből ezeket a negatív hatásokat ellensúlyozni tudják, de ők sem képesek erre hosszú távon, több éven keresztül.
A gyümölcstermesztők gyenge-közepes évet zártak — fotó: pixabay.com
A zöldség-gyümölcs ágazat nagyon összetett, ahol 30-40 zöldség-gyümölcs fajjal folyik a termelés, eltérő termésátlagokkal. Így egyetemlegesen nehéz értékelni a termés és a gazdálkodási eredmény szintjén az ágazat teljesítményét. A FruitVeb szerint ágazati átlagban azt lehet mondani, hogy a zöldségtermesztők közepes, míg a gyümölcstermesztők gyenge-közepes évet zártak.
A különböző zöldség- és gyümölcsfajok esetében a gazdálkodás eredménye eltérően alakul, ráadásul érdemi különbség van ugyanazon fajon belül is. Teljesen más a frisspiaci termékek és a feldolgozóipari alapanyagok jövedelmezősége, sőt nagyon nagy az eltérés az egyes vállalkozások között is. 2021-ben voltak kiemelten sikeres, de nagy veszteséget elszenvedő vállalkozások és szakágazatok is.
Fejlesztések, beruházások – számos fejlesztési forrás nyílt meg
A hazai zöldség-gyümölcs szektorban erősen heterogén az üzemek termelési színvonala. A zöldség-gyümölcs termelés és feldolgozás előtt az elmúlt egy évben nagyon sok fejlesztési forrás nyílt meg, ami segítheti a technológiai felzárkózást.
Ilyenek voltak: a fagyvédelmi technológiákra történő beruházás, az ültetvénytelepítés és -korszerűsítés támogatása, a kertészeti gép-, valamint precíziós gépbeszerzés, a gombaházak létesítése, az élelmiszeripari üzemek fejlesztése, 2020-ban pedig a hűtőházak, üvegházak létesítése, korszerűsítése pályázat is lehetőségként szerepelt. Nagyon jelentős volt az igény valamennyi jogcímre, ami azt bizonyítja, hogy a fejlesztési szándék és szükségszerűség jelen van.
Az elmúlt egy évben nagyon sok fejlesztési forrás nyílt meg, ami segítheti a technológiai felzárkózást — fotó: pixabay.com
A FruitVeb szerint fontos megjegyezni, hogy a fejlesztési potenciál a hazai kertészeti vállalkozások jelentős részében már nincs meg. Ennek az az oka, hogy vagy idős a tulajdonos, és nincs utód, aki tovább vigye a vállalkozást, vagy egyszerűen nincs saját tőke a fejlesztésekhez. A szakemberek szerint az ő helyüket fejlődésre képes vállalkozások át tudják venni, az ő számukra azonban létkérdést jelentenek a fejlesztési támogatások.
Legmarkánsabb problémák 2021-ben
Látható, hogy az inputanyagok árának drasztikus emelkedése mellett a zöldség-gyümölcs ágazat két legnagyobb kérdése 2021-ben is a káros időjárási hatások és a munkaerőhiány maradt. Azokban az ágazatokban nagyon erős a hatása a munkaerő hiánynak, amelyek jellegük miatt csak rövid ideig (2-3 hónapig) képesek munkát biztosítani. Ilyen a gyümölcságazatok többsége, illetve a kézi betakarítású, ezáltal élőmunka-igényes szabadföldi zöldségágazatok.
Nem egyszerű a helyzet a hajtatókertészetekben, vagy a féléves üzemben működő feldolgozó üzemekben sem, ahol szinte folyamatos foglalkoztatást tudnak biztosítani. Rendszeresen előforduló jelenség a betakarítás késése, a munkák megcsúszása.
Gyakori panasz a gazdálkodók részéről, hogy az adott napon munkára jelentkezők létszáma naponta nagyon erősen ingadozik, de a személyi összetétele, képzettsége is erősen heterogén. Általában a szükségesnél sokkal kevesebb a munkaerő, ami jelentősen rontja a hatékonyságot, állandó átszervezést igényel, sok esetben még minőségi károkat is okoz a megkésett betakarítás miatt.
Rendszeresen előforduló jelenség a betakarítás késése, a munkák megcsúszása — fotó: pixabay.com
A tavaszi fagyok voltak a legerősebbek a káros időjárási hatások közül - ez újra a gyümölcstermesztést sújtotta nagyon erősen. Míg a megelőző három évben az extrém sok júniusi csapadékkal akadt bajunk, addig ez 2021-ben elmaradt, a nyár az átlagosnál is melegebb és szárazabb volt, ami terméskieséseket okozott még az öntözött gyümölcs és szabadföldi zöldségkultúrákban is. A jégverések okozta kár nagyjából az átlagos maradt.
Kilátások 2022-re - gazdálkodási bizonytalanság nehezíti meg a termelők életét
A zöldségek esetében az előző évnek nem lesz érdemi hatása az idei év termésére. Ami gondot okozhat a szabadföldi zöldségágazatok (pl. zöldborsó, csemegekukorica) számára, az az, hogy az extrém magas gabona- és olajnövény árak miatt „konkurencia-helyzet" alakult ki. Még több termelő terelődhet a szántóföldi növénytermesztés irányába.
Ha ezt a hatást ellensúlyozni akarják, akkor a hűtő- és konzerviparnak jelentősen meg kell emelnie a csemegekukorica és zöldborsó átvételi árát, ezt viszont a feldolgozott késztermékek piacán okozhat versenyhátrányt.
A hűtő- és konzerviparnak jelentősen meg kell emelnie a zöldborsó átvételi árát, ha azt szeretnék, hogy a termelők ne álljanak át más növények termesztésére — fotó: pixabay.com
Az évek egymásra hatása sokkal erősebb a gyümölcsök esetében. A FruitVeb szerint a 2021. évi gyenge vagy közepes termés miatt a fák nem terhelődtek le túlzottan, így valószínűsíthető, hogy jó virágrügy-berakódottsággal lehet belevágni az idei évbe, ami a jó termés alapja. A termést azonban ebben az évben is a tavaszi fagyok fogják befolyásolni.
A 2022. évet egyértelműen gazdálkodási bizonytalanság fogja jellemezni – aminek sokféle oka van: az inputanyagok, az energia és az építőanyagok együttes árrobbanása, a munkabérek növekedése és a munkaerőhiány, a „megbillent" inflációs és kamatkörnyezet, a COVID-19 járvány és a világpolitikai helyzet számos olyan kockázatot tartogat, melyeket jelenleg nem tudunk felmérni. Ebben az évben sok ágazati szereplő a túlélésért fog küzdeni. – írja a FruitVeb.