Az USA legészakibb államában kapható élelmiszerek 95 százaléka importból származik, és ez különösen érvényes a zöldségekre. Emiatt évente mintegy 2 milliárd dollár vándorol az Alaszkán kívüli farmerek zsebébe. Hogy ez ne maradjon így, két új, hidropónikus zöldségtermesztő startup vállalkozás létesült. Az anchorage-i Alaska Natural Organics (ANO) a Vertical Harvest Hydroponics (VHH) célcsoportjai elsősorban azok az állam északi részén levő közösségek, ahol egy fej saláta 5-7 dollárba kerül, hiszen távol esnek a tengertől, utak nemigen vannak, és mindent repülővel kell szállítani – írja a Syngenta blog.
Ezért a cégek arra törekednek, hogy egész évben friss és olcsó zöldséggel lássák el a piacot egy olyan államban, ahol az átlagos tenyészidőszak évente mindössze 105 nap. Az ANO beltéri termesztési technológiát árusít, és amint a cég a New York Times-szal közölte: már folytattak előkészítő tárgyalásokat bennszülött településekkel, hogy miként is működik a rendszer, és milyen érzés friss zöldséget szedni az étkezéshez a hetekig tartó északi éjszaka idején.
A beltéri termesztés segítségével friss zöldséget ehetnek ott is ahol a tenyészidőszak rendkívül rövid – fotó: Shutterstock
A másik cégnél, a Vertical Harvest Hydroponicsnál konténerek rendelhetők, amelyek – a függőlegesen elhelyezett hidropónikus fészkekben – egyszerre 1800 fej salátát, vagy egyéb zöldséget teremhetnek. A közel 100 ezer dollárba kerülő konténert aztán a legtávolabbi területeken is fel lehet állítani. A városi beltéri farmok egyébként elég lendületesen terjednek a nagyobb japán, kanadai városokban, illetve a „szeles városban” Chicagóban.