Az idei, 2021-es év frisspiaci EU-s termelés 2%-os visszaesését várják a 2020-as évhez képest, ami az elmúlt 5 év átlagához képest 5,2%-os csökkenést jelent. Mindez nagyrészt a spanyol termelés 10%-os visszaesésének köszönhető, akik jelenleg is Európa legnagyobb frisspiaci paradicsom termelői, továbbá 2%-kal csökkent a termelés Franciaországban is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A frisspiaci paradicsom exportja 2013 óta csökkenő tendenciát mutat. 2021-ben az exportot illetően rekord visszaesés várható, 21%-kal csökkenhet az EU exportja 2020 -hoz képest, ami mintegy 350 000 tonnát jelent.
A 2021-es éles visszaesés oka az Egyesült Királyságba irányuló export csökkenése, amely a Bizottság jelentése szerint 2021 január és április között 37%-kal csökkent 2020 azonos időszakához képest, ami igen jelentős szám, tekintve, hogy az Egyesült Királyság az EU paradicsom exportőreinek fő piaca, a teljes részesedés 52%-a.
A hazai termesztés évről évre javul – fotó: Pixabay
Eközben az EU 664 0000 tonna friss paradicsomot fog importálni, azaz 7%-kal többet, mint 2020-ban, és 18%-kal többet, mint az elmúlt öt év átlaga. A jelentés kiemeli a Törökországból származó vásárlások növekedését, amely 2021 januárjától áprilisig 36%-kal nőtt 2020-as évhez képest.
A Fepex szerint az Európai Bizottság időszakosan közzétett előrejelzése jó módja annak, hogy tájékozódjanak az EU különböző mezőgazdasági ágazatai az várható helyzetről. Hozzátették azonban, hogy az Európai Uniónak intézkedéseket kell hoznia a feltárt problémák kezelésére, úgymint például a paradicsom termelés jelenlegi kritikus helyzete, amely már túlmutat a kampány problémákon.