Az idei, 2021-es év frisspiaci EU-s termelés 2%-os visszaesését várják a 2020-as évhez képest, ami az elmúlt 5 év átlagához képest 5,2%-os csökkenést jelent. Mindez nagyrészt a spanyol termelés 10%-os visszaesésének köszönhető, akik jelenleg is Európa legnagyobb frisspiaci paradicsom termelői, továbbá 2%-kal csökkent a termelés Franciaországban is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A frisspiaci paradicsom exportja 2013 óta csökkenő tendenciát mutat. 2021-ben az exportot illetően rekord visszaesés várható, 21%-kal csökkenhet az EU exportja 2020 -hoz képest, ami mintegy 350 000 tonnát jelent.

A 2021-es éles visszaesés oka az Egyesült Királyságba irányuló export csökkenése, amely a Bizottság jelentése szerint 2021 január és április között 37%-kal csökkent 2020 azonos időszakához képest, ami igen jelentős szám, tekintve, hogy az Egyesült Királyság az EU paradicsom exportőreinek fő piaca, a teljes részesedés 52%-a.

paradicsom

A hazai termesztés évről évre javul – fotó: Pixabay

Eközben az EU 664 0000 tonna friss paradicsomot fog importálni, azaz 7%-kal többet, mint 2020-ban, és 18%-kal többet, mint az elmúlt öt év átlaga. A jelentés kiemeli a Törökországból származó vásárlások növekedését, amely 2021 januárjától áprilisig 36%-kal nőtt 2020-as évhez képest.

Fepex szerint az Európai Bizottság időszakosan közzétett előrejelzése jó módja annak, hogy tájékozódjanak az EU különböző mezőgazdasági ágazatai az várható helyzetről. Hozzátették azonban, hogy az Európai Uniónak intézkedéseket kell hoznia a feltárt problémák kezelésére, úgymint például a paradicsom termelés jelenlegi kritikus helyzete, amely már túlmutat a kampány problémákon.