Ahogy közeledik a nyár, úgy kívánjuk egyre gyakrabban a lecsót. Bár, ha őszinték akarunk lenni, a lecsó egyáltalán nincs évszakhoz kötve, hiszen mindig imádnivaló. Különösen, ha nyáron gondoskodunk róla, hogy csak a kamráig kelljen mennünk érte, hogy akár a leghidegebb téli napot is felmelegítse.
Rizzsel, tojással, vagy csak úgy magában, milliónyi változat kerülhet az asztalra, és bár azt hihetnénk, egy ilyen gyakori vendégről mindent tudunk, mégis megannyi titka van a lecsónak, amire érdemes odafigyelni.
Ha pedig éppen nem jut eszünkbe, hogy mit is kellene ebédelni, a lecsó akkor is örök telitalálat. És ha valami igazán finomat szeretnénk enni, próbáljuk ki vacsorára hidegen, kenyérre kenve. Nem fogjuk megbánni!
A lecsó igazi magyar étel?
A lecsó csodálatos nyári étel. Minden családnak megvan a maga, jól bevált családi receptje, amelyik minden másnál jobb és finomabb. Ha nem jut eszünkbe, éppen mit készítsünk ebédre, esetleg vacsorára, csodálatos alternatívát nyújthat egy tojásos, virslis, rizses, esetleg nokedlis változat. Sőt, sokan még reggelire is nagy örömmel fogyasztják.
Az összetevői alapján nagyon is magyarnak tűnik, hiszen a hagyma, a paradicsom és a paprika a nemzeti ételeink szinte mindegyikének alapját adják. Ráadásul gyerekkorunk óta jelen van az életünkben, így igazi Hungarikumként nézünk rá. Pedig a lecsó nem magyar étel.
A lecsó télen és nyáron is remek étel. Fotó: Shutterstock
Érdekes tények a lecsóról
1. Bár a lecsó balkáni eredetű, hazánkban is az igazi klasszikus ételek közé tartozik. Meghatározása szerint paradicsom-paprika pörkölt.
2. Krúdy Gyula szerint nyáron együnk paradicsomot és paprikát, télen pedig lecsót.
3. A hagyományos recept szerint egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós paprikát kell beletennünk a lábasba ahhoz, hogy tökéletes lecsót kapjunk.
4. Rengeteg verziója van. Lehet kolbászos, virslis, rizses, tojásos, krumplis, tarhonyás, babos, gombás, vagy akár tejfölös is. A sor a végtelenségig növelhető. És természetesen mindig a szakács által aktuálisan készített a világon a legfinomabb.
5. Nem csak nyáron áll rendelkezésre. A legtöbben a lekvár mellett lecsóból teszik el a legnagyobb mennyiséget télire. Ez nem csupán lecsóként szolgál, hanem akár pörköltek hozzávalója is lehet a téli időszakokban.
6. Az első lecsófesztivált 2004-ben rendezték meg Székesfehérváron. Azóta annyira divatos lett, hogy az ország egész területén megrendezésre kerülnek hasonló rendezvények.
7. 2009. szeptemberében került be a világ legnagyobb lecsója a Guinness Rekordok Könyvébe. A rekordot Balkányban jegyzik.A rekorder lecsóhoz egy 2,5 méter átmérőjű, 0,95 méter magasságú edényre volt szükség. Űrtartalma 4661 liter volt.
8. L'ecsó címen még egy remek rajzfilm is készült, melyben egy tehetséges patkány készíti el a lecsó francia változatát egy ételkritikus számára.
9. A lecsó nagyon is nemzetközi étel. A francia változata a ratatouille. Ebbe hámozás nélküli cukkini és padlizsán is kerül, felkarikázva. A paprika kockázva, a paradicsom passzírozva kerül ebbe a csodás ételbe, melyet oregánó, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél és majoranna tesz teljessé. Fűszerpaprika ellenben nincs benne, viszont a fokhagymának jut benne hely.
10. Fűszerezés tekintetében a fűszerpaprika alap. Pirospaprika nélkül nincs lecsó, hiszen úgy, ahogyan minden pörköltnek is ez adja meg az alapját, a lecsó sem lehet kellően szaftos és tökéletes állagú a pirospaprika nélkül. Hogy ez édes, vagy éppen csípős, azt mindenki maga döntheti el. A paprikán kívül kerülhet még bele bors, chili, vagy köménymag. De bárki bármilyen fűszert beletehet, ízlés szerint. A só viszont semmi esetre sem maradhat ki.
A lecsó minden változatban nagyon finom. Fotó: Shutterstock
11. Keleten shakshukának nevezik. Ez az étel észak-afrikai, eredetileg Tunéziából származik és terjedt el a világban. Reggeliként fogyasztják és a harissa nevű fűszer és a római kömény teszi az ízét igazán különlegessé. A meglepetés az étel közepén lévő buggyantott tojás. Általában serpenyőben tálalják, és az igazi ínyencek kecskesajtot reszelnek a tetejére.
12. Sok vita forog akörül, hogy hámozzuk a lecsóba való paradicsomot, vagy sem. A séfek nagy része azért van a hámozás mellett, mert akkor a kész ételben nem pöndörödik vissza a paradicsom héja. A valóságban azonban így is sok időt vesz el, mire az összes belevalót megtisztítjuk és felszeleteljük, és a legtöbbünk észre sem veszi, hogy héj is van a paradicsomon, annyira az ízélmény hatása alá kerül a fogyasztásakor.
13. Hidegen is ajánljuk! A tojásos lecsó kihűlve valami fenséges kenyérre kenve! Ha alapból nem csípősen készítjük, mert tekintettel vagyunk a család minden tagjára, ilyenkor lehetőség nyílik rá, hogy a megkent kenyér tetejére ráhelyezzünk pár szelet csípős paprikát. Ha egyszer ezt valaki megkóstolja, alig fogja várni, hogy a lecsó végre kihűljön és a kenyér tetejére kerüljön.
14. Minél apróbbra kockázzuk a hagymát, annál szaftosabb lesz a lecsó. A paprika és a paradicsom alakja is sokak számára nagyon is meghatározott a lecsó esetében, de hogy ez az ízélményt is befolyásolná, arra még nem találtunk hivatalos szakvéleményt. Így hát lehet kerek, vagy szögletes, az íz a lényeg. Az azonban igaz, hogy ha közel azonos méretűre vágjuk a paprikát, akkor egyszerre fog megfőni, így egységes állagú, finom ételt kapunk.
15. Az egyik igen sarkalatos pontja a lecsó elkészítésének, hogy milyen zsiradékot használjunk hozzá. Ez fogja kiemelni ugyanis az étel ízét. Nincs jó, vagy rossz választás. Mindenki a saját ízlésére bízva döntheti el, hogy szalonnával, zsírral, esetleg olajjal alapoz a tökéletes lecsóhoz. Az étel elfogyasztása azonban a tunkolással, vagyis a kenyér általi zsiradék kitörölgetésével és elfogyasztásával fejeződik be. A legjobb lecsó az, amelyik után szinte tökéletesen tiszta marad a tányér!
+ 1. Ha a cikk elolvasása után sem kaptál kedvet ahhoz, hogy egyél egy jó kis lecsót, nincs jobb ötletünk, mint hogy olvasd el még egyszer! Jó étvágyat kívánunk!