Ha van kiskerted és benne egy kis veteményes, vagy magaságyás, aligha hisszük, hogy nem kapott benne helyet a hagyma. Ugyanis szinte nincs is olyan magyaros étel, amelyhez ne a hagyma lenne az első szükséges hozzávaló. Nem véletlen tehát, hogy a hagyma a magyar konyha leggyakrabban használt fűszere.
Ismerjük és szeretjük a fokhagymát, a gyöngyhagymát, a póréhagymát, a leggyakrabban azonban a vöröshagymát fogyasztjuk. Ha lemaradtunk a tavaszi vetésről, ne bánkódjunk. Ahhoz, hogy tavasszal finom újhagymánk legyen, és jövőre már korán hozzájuthassunk a kertből a vöröshagymához, augusztusban kell cselekednünk. Úgyhogy most jött el az ideje, hogy előkészítsük számára a talajt, és beszerezzük a dughagymákat vagy a magokat, hogy minden készen álljon a vetésre, ültetésre.
A hagyma ugyanis nem csupán nagyon finom és egészséges, de még a takarításban is segít, úgyhogy érdemes helyet adni neki a kertben, a tányéron és még számos egyéb területen is. A legjobb pedig, ha tavasszal és ősszel is gondoskodunk róla, hogy legyen hagyma a kertünkben. Így télen is saját hagymát tudunk használni, és jövőre is meglesz a szükséges hagymamennyiségünk.
A vöröshagyma nem csak étkezésre jó. Kiváló gyógynövény, és még takarítani is lehet vele! Fotó: Shutterstock
Ismerjük meg a vöröshagymát!
A hagymák közül a leggyakrabban a vöröshagymát termesztik, amely nem csak vörös lehet, hanem akár lila, sárga vagy éppen fehér is. A vöröshagymát magvetéssel vagy dughagyma ültetésével termeszthetjük, és jóformán mindenhol megterem.
A melegebb éghajlaton termelt újhagymának enyhébb, édesebb az íze, míg a hidegebb éghajlaton termesztett hagyma jobban eltartható, azonban jobban is csíp. A hagyományos vöröshagyma akkor jó minőségű, ha a felszíne tiszta, az állaga kemény, a héja pedig száraz és sima.
A hagyma pucolásakor azért hullajtunk könnyeket, mert a hagymában van egy allilszulfid nevű vegyület, ami akkor képződik, amikor a hagymát fizikai sérülés éri. Azonban könnyen segíthetünk ezen, ha a hagymát fél órával a felvágás előtt hűtőbe tesszük.
Erre figyeljünk az áttelelő hagyma vetésénél
Nagyon fontos, hogy a kellő időpontban vessük el az áttelelő hagyma magjait, vagy ültessük el a dughagymákat. A legjobb időpont erre augusztus második fele lesz. Ha már júliusban elvetjük, akkor ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a növény túlfejlődik, és tavasszal már magszárba fog menni. De az sem jó, ha túl sokat várunk vele, és átcsúszik a hagyma vetése vagy ültetése szeptemberre, hiszen akkor a növény nem tud kellő módon megerősödni még a téli fagyok előtt.
Az áttelelő hagymát ne vessük frissen trágyázott földbe, viszont kiváló másodnövénye lehet bármelyik trágyázott zöldségnövénynek. Fontos azonban, hogy az ágyás legyen jól előkészítve és felásva, ráadásul, mivel a meleg, száraz augusztusban vetjük, előtte alaposan locsoljuk meg a talajt.
A magokat 30 centiméteres sortávolságra, és 10-15 centiméteres tőtávolságra vessük. A vetés után folyamatosan öntözzük a hagymát, hogy az minél hamarabb csírázni kezdjen. Az őszi időszakban az időjárástól tegyük függővé az öntözés gyakoriságát, de soha ne hagyjuk kiszáradni a hagymát. Újhagymaként már március végén fogyaszthatjuk, főzőhagymaként pedig májusban tudjuk majd betakarítani.
Azon túl, hogy finom, még ezernyi dologra jó a hagyma
1. A hagymára a nátha esetén is számíthatunk. A belőle készült tea ugyanis enyhíti a megfázásos tüneteket, és csökkenti a köhögést.
2. A hagyma jó a rovarcsípések ellen is. Méh- vagy darázscsípés esetén tegyünk a csípésre egy frissen félbevágott kisebb hagymát, és hagyjuk rajta 10 percig. Azon kívül, hogy enyhülni fognak a fájdalmaink, még a csípés helye sem fog feldagadni. De ugyanígy hatásos a szúnyogcsípés okozta viszketés enyhítésére is. Fontos, hogy utána öblítsük le a bőrfelületet.
Ha augusztusban elvetjük, március végén már ehetjük a friss újhagymát. Fotó: Shutterstock
3. A hagyma még a takarításra is jó. Segít eltüntetni a rozsdát, de kiváló lehet a grillrácsok takarítására is.
4. A hagyma az egészségünkre is nagyon jó hatással van. Sok benne a természetes cukor, ezen kívül pedig megtalálható még benne az A-, B6-, C- és E-vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas és más ásványi anyagok, illetve gazdag rostforrás is.
5. A gyomrunknak is jót tesz. A vöröshagyma ugyanis olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében, amely a gyomorfekély kialakulásával függ össze
6. A székrekedés ellen is hasznos, hiszen nagyon gazdag rostokban. Ezen kívül még a puffadást is megszünteti.
7. A vöröshagyma héjának színét a benne található antioxidánsok adják. A vöröshagyma kiváló a magas koleszterinszint csökkentésére is.
8. Orrvérzés esetén is bevethető. Ilyenkor az orr alá kell tartani egy félbevágott hagymát, és az abból felszálló illóanyag segít elállítani a vérzést.
9. Azt már tudjuk, hogy egy kis melegített só a fülre helyezve enyhíti a fülfájást. Azonban a hagyma is kiváló fájdalomcsillapító lehet. Ehhez tegyük be 30 másodpercre a mikrohullámú sütőbe, majd egy kendőbe tekerve tegyük a fájós fülre. Ennek oka, hogy a melegítéstől kén szabadul fel a hagymában, amely kiváló gyulladás- és fájdalomcsökkentő.
Érdemes tehát átgondolni, hol kaphat helyet a kertben, hogy kora tavasszal már élvezhessük a kertből frissen szedett újhagyma ízét!