A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálokok közé tartoznak, évente több millió életet követelve. De mi lenne, ha egy olyan hétköznapi élelmiszer, mint a tojás, segíthetne csökkenteni ezt a kockázatot? Egy friss ausztrál kutatás szerint már heti egy tojás is hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.
A reggelid lehet a kulcs a hosszabb élethez
A Monash Egyetem tudósai több mint 8700 idős ember étkezési szokásait vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik hetente legalább egy, de legfeljebb hat tojást fogyasztottak, 29%-kal kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik teljesen mellőzték ezt az élelmiszert.
Miért olyan különleges a tojás?
Nem véletlen, hogy a tojás a táplálkozási szakértők egyik kedvence! Ez az apró, mégis tápanyagdús élelmiszer fehérjében, B-vitaminokban, folsavban és egészséges zsírokban gazdag, valamint olyan zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaz, mint az A-, D-, E- és K-vitamin. Ráadásul kolint is tartalmaz, amely hozzájárul az agyműködéshez és az idegrendszer egészségéhez.
És mi a helyzet a koleszterinnel?
Sokan még mindig attól tartanak, hogy a tojás megemelheti a koleszterinszintet, ám a legújabb kutatások szerint a mértékletes fogyasztás nem növeli a szívbetegségek kockázatát. Sőt, még azoknál is csökkentheti a halálozási kockázatot, akik már eleve magas koleszterinszinttel küzdenek!
Jó hír az időseknek is
A kutatás különösen fontos lehet az idősebb generáció számára, mivel a tojás könnyen beilleszthető az étrendbe, olcsó, és rendkívül tápláló. Az Amerikai Szív Szövetség álláspontja is az, hogy heti hét tojás biztonságosan fogyasztható
Ha tehát hosszú, egészséges életre vágysz, ne felejtsd el beépíteni a tojást az étrendedbe! Már heti egy is segíthet!
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock