Sokakat aggaszt, hogy a globális felmelegedés okozta aszály miatt egyre nehezebb lesz megtermelni az élelmiszerek előállításához szükséges növényeket, azonban hatalmas probléma az is, hogy a csapadékkal együtt a beporzók is eltűnőben vannak.

Az élelmiszernövények 75 százalékához szükség van beporzó rovarokra, azonban e növények 60 százalékára már nem jut elegendő rovar, így nem is várható tőlük megfelelő mennyiségű termés.

Katherine Turo ökológus, az amerikai Rutgers Egyetem tudósa szerint hiányoznak azok a kutatások, amelyek azt vizsgálnák, hogy mekkora lehet a hiány a globális mezőgazdaságban, ezért egy nemzetközi csapat segítségével megvizsgálta, hogy a kevesebb rovar milyen hatással van az élelmiszer-termelésre.

A kutatók elemezték a terménybeporzás egyik legátfogóbb globális adatkészletét, ami azokat a legnépszerűbb élelmiszernövényeket tartalmazza, amelyek terméshozamához beporzókra van szükség. A CropPol nevű adatbázisban három évtizeden át regisztrálták az adatokat a szakemberek a beporzókról, a viráglátogatásról és magáról a beporzásról.


Kiderült: a növények 60 százalékánál elégtelen a beporzás, a probléma pedig a vizsgált 49 különböző növényfaj közül 25-öt érint. A helyzet az áfonya, a kávé és az alma esetében a legsúlyosabb. A beporzók alacsony száma az adatbázisban szereplő országok 85 százalékát érintette, és mind a hat kontinensre jellemző a probléma.

Reményt az adhat, hogy a témában végzett kutatások segíthetnek javítani a szántóföldek hatékonyságát, és így kielégíthető lehet az élelmezés szintje.

Ha azon területeken növelni tudják a beporzások arányát, ahol most a legrosszabb a helyzet, akkor a legjobb és legrosszabb helyzetben lévő területek közti szakadékot 63 százalékkal csökkenteni lehet.

méh

A kutatások segíthetnek javítani a szántóföldek hatékonyságát, így pedig kielégíthető lehet az élelmezés szintje – fotó: Pixabay

A vizsgálatok során megállapították, hogy az alacsony beporzószám kevésbé valószínű azokon a területeken, ahol a terület 1 kilométeres körzetében nagyobb erdős rész található.

A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy csupán az erdősítéssel nem oldható meg a probléma, a rovarokat ugyanis a csapadékhiány, a növényvédő szerek használata és a globális felmelegedés is érzékenyen érinti.

Forrás: hvg.hu