Habár télen nem áll túl sok friss, vitaminban dús zöldségféle a rendelkezésünkre, a fekete retekre ilyenkor is számíthatunk. A fekete retek ráadásul igazi vitamin- és tápanyagbomba. Erősíti az immunrendszert, és segít a szervezetet támadó baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelemben, sőt, még számtalan dologban számíthatunk rá. A legjobb pedig, ha a saját kertünkben terem.

Ismerd meg a fekete retket

A fekete retek kerek, belül hófehér, kívül fekete héjjal borított gömbölyű zöldség. Választhatsz, hogy a hosszúkás, fehér színű jégcsap retket, a kis piros, kerek hónapos retket, vagy a fekete színű retket szeretnéd.

fekete retek

A fekete retek könnyen megterem a kertedben. Fotó: Shutterstock

A fekete retek nagyon gazdag a különféle vitaminokban és tápanyagokban, így bővelkedik rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Ezen kívül a rosttartalma is igen magas, így segíti az emésztést. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy támasza az immunrendszerünknek, a benne található olajok pedig könnyedén felveszik a harcot az orrdugulással és a köhögéssel szemben.


Jó hatással van a szív- és érrendszer működésére és normalizálja a vérnyomást. A C-vitamin megvastagítja az ereket és megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását. De a kozmetikai ipar is használja a fekete retket samponok és krémek esetében. Segít a pattanásos bőrrel szemben és szabályozza a faggyúkiválasztást. Ugyanezen okból kifolyólag a zsíros fejbőrre is hasznos.

Legyen fekete retek a kertedben

A fekete reteknek két formáját ismerjük, a hosszú és gömbölyű téli retket. A fekete, hosszú téli retek nagyon finom, és könnyen szeletelhető, alakja henger alakú, színe pedig a nevéhez hűen fekete. A fehér, gömbölyű téli retek húsa fehér, valamint igazán ízletes.

fekete retek

A fekete retek nagyon egészséges és persze finom. Fotó: Shutterstock

A fekete retket termesztheted  fő- és utónövényként is. Kedveli a jól megmunkált laza talajt. A kötöttebb talaj hatására az íze általában csípősebb, és a gumók is hamarabb válnak fássá. A vetés előtt nem igényel szerves trágyázást, de érdemes a talajt alaposan felásni és átforgatni. Mivel aprócska magjait nehéz vetni, így ritkítással lehet később megfelelő helyet biztosítani a számára.

Augusztus végétől szeptember közepéig ismét vethetjük a fekete retket. Ekkor azonban már nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen túlöntözve, hiszen ekkor az időjárás is jóval csapadékosabb, és a páratartalom is magasabb. Amennyiben túlöntözzük, úgy a termés hamar megrepedhet, és könnyebben meg tudja támadni a peronoszpóra, és egyéb, gombás betegségek.

Fekete retekben gazdag étkezéseket és kertet kívánunk!