A hüvelyesek családjába tartozó zöldbab Mexikóból származik, Európába a XVI. században jutott el, de csak hosszú idő elteltével vált igazán ismertté és népszerűvé. Hazánkban eleinte a szegények eledelének tartották, és elsősorban levest készítettek belőle, mostanra azonban sokat változott a megítélése – írja a divany.hu.
A zöldbab tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Van benne C-vitamin, folsav, vas és kálium is, miközben kalóriatartalma rendkívül alacsony.
Egészségügyi előnyei
Serkenti az emésztést
Magas rosttartalma révén a zöldbab javítja az emésztést, hozzájárul a bélmikrobiom egyensúlyának fenntartásához, melynek jótékony hatása az egész szervezetre kiterjed.
Csökkenti az éhségérzetet
A magas rosttartalmú zöldségeket, mint amilyen a zöldbab is, lassabban emészti meg a szervezet, így hosszabb ideig tartható fenn a jóllakottság érzése.
Erősítheti a csontokat
A zöldbab kiváló forrása a K-vitaminnak, amelynek hiánya károsíthatja a csontokat.
Támogathatja az immunrendszer működését
C-vitamin-tartalmának köszönhetően fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk védekezőképessége javuljon.
Fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk védekezőképessége javuljon – fotó: Pixabay
Védheti a szívet
A magas koleszterinszint és vérnyomás a szívbetegségek két ismert kockázati tényezője, azonban elegendő mennyiségű zöldség fogyasztásával csökkenthetők a kockázatok. A zöldbab azért is kiváló választás, mert folsavat és káliumot tartalmaz, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást, és javítják a szív egészségét.
A zöldbab fagyasztott formában is ugyanolyan egészséges, minta friss, ugyanis mivel nem sokkal betakarítása után fagyasztják le, megőrzi értékes tápanyagait.