Amiért nagyon szeretjük a fokhagymát

  • A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Nagyon finom, nagyon egészséges, bár randevú előtt nem ajánlott a fogyasztása, ugyanis nem csak a vámpírokat tartja távol erős illatával.
  • Elő- és Dél-Ázsiában őshonos. Valamiért mindig is meghatározó szerepet tulajdonítottak neki, hiszen némely ókori nép szerint varázserővel rendelkezik, míg az egyiptomiak szent növényként tisztelték. A középkorban is bíztak gyógyító és tisztító erejében. Sokan emiatt a fokhagyma gerezdjét amulettként hordták a nyakukban.
  • A fokhagyma a hiedelem szerint távol tartja az ártó szellemeket, a vámpírokat és a pestis ellen is védelmet nyújt. Korábban az újszülöttek védelmének érdekében a gyermekek bölcsőjébe is tettek fokhagymát. Hát, az egészen biztos, hogy ezek után elég könnyen meg tudták találni a szülők a babákat, csak a szagot kellett követni az orrukkal. De az állatokat is védték, amikor fokhagymával kenték be az istálló ajtaját, vagy fokhagymafüzért akasztottak a bejárat fölé.

ültethető ősszel is a fokhagyma

A fokhagyma finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

  • Az egyiptomi piramisok építői is szívesen fogyasztották. Úgy tartották, hogy erősebbek lesznek általa.
  • A fokhagyma nagy értékkel bírt. 7 kg fokhagymáért már egy rabszolgát lehetett venni.
  • Míg a napi egy alma az orvost távol tartja, addig a napi egy, esetleg két gerezd fokhagyma biztosítja az egészségünket.
  • A fokhagyma pucolása nem a háziasszonyok egyik kedvenc feladata. Ám ügyes trükkökkel ez is nagyon könnyen és hamar elvégezhető. Akad, aki a rázós módszerre esküdözik, amikor két fémedény közé teszik a fokhagymát és rázással próbálják eltávolítani annak héját. Vannak, akik a mikrohullámú sütőbe teszik 20 másodpercre. Akad, aki 10 másodpercre meleg vízbe rakja, és utána könnyedén lehúzza a héját, de vásárolhatunk külön erre a célra gyártott gumihengert is.
  • A kezünkről leginkább citromlével tudjuk eltávolítani a fokhagyma szagát, míg ha falatoztunk belőle, akkor jó szolgálatot tehet a jobb leheletért pár szál petrezselyem elrágcsálása.
  • A fokhagyma afrodiziákumként is megállja a helyét. Palesztinában friss házasok esetén a vőlegény gomblyukába helyezett fokhagymával próbálták garantálni a nászéjszaka és a boldog házasság sikerét.
  • Először Louis Pasteur jegyezte le, hogy erős antibakteriális és gombaellenes hatása van. Később megállapították, hogy allicin nevű vegyülete ráksejtellenes tulajdonsággal bír. A fokhagyma azonban még rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.
  • Van benne szénhidrát, fehérje és nagyon sok ásványi anyag. Emellett tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint. Erős antioxidáns hatása van, mely segítségével erősíti az immunrendszert. Azért sem lehet szó nélkül elmenni a fokhagyma mellett, mert nagyon jellegzetes az illata, melyet ha hozzáérünk, a bőrünk hosszú ideig megőriz.  Jellegzetes illatát az ajoén nevű kéntartalmú anyagnak köszönheti.
  • A fokhagyma csökkenti a vérnyomást, baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása van. Ezen kívül segíti az emésztést, bélféregűző hatása van, és segíti az epe- és a máj működését.
  • Rengeteg módon fel lehet használni, hiszen ízfokozó hatása miatt minden ételhez hozzáad. Gyakran használják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok ízesítéséhez. A jó kolbász elképzelhetetlen fokhagyma nélkül, de a reggeli pirítós is fokhagymával jó vastagon megkenve az igazi. Nem is beszélve a lángosról, amely szintén félkarú óriás lenne barátja, a fokhagyma nélkül.
  • Bár mi a hagyományos, fehér verzióját ismerjük, fermentálással, speciális körülmények között képesek előállítani fekete változatot is belőle, melyet leginkább az ázsiai gasztronómiában használnak.
  • De nem csak a főzésben, a gyógyszeriparban is alkalmazzák, elsősorban antimikrobiális hatásai, vérhígító és vértisztító hatása miatt. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatása külsőleg és belsőleg is bizonyított.
  • Hazánkban Makón termesztik belőle a legtöbbet, de Franciaországban is nagyon kedvelik. A fokhagyma a francia konyha kiemelten fontos fűszere. Észak-francia specialitás a tőzeggel füstölt fokhagyma, az "Ail fumé d'Arleux". Sajnos otthon nehéz kipróbálnunk, mert szükség van hozzá egy téglából épített füstölőre, melyet rövidre vágott szalmával vagy válogatott fűrészporral takarnak be, majd tíz napig izzítják a tőzeget a fellógatott fokhagyma füzérek alatt. Franciaországban olyannyira szeretik a fokhagymát, hogy augusztusban, a fokhagyma ünnepén Arleux-ben még fokhagymakirálynőt is választanak.

Ősszel is ültess fokhagymát!

A fokhagymát általában tavasszal szoktuk elültetni, ám van őszi fokhagyma is. Ráadásul ez a fajta a tavaszi társánál jóval nagyobbra képes nőni, de hogy valami rosszat is mondjunk róla, sajnos kevesebb termést hoz. Azonban, ha ismered az őszi fokhagyma rejtett titkait, csodás termésed várható jövőre.

fokhagyma gerezd ételek ízesítése

Sok ételt tesz ízletesebbé a fokhagyma. Fotó: 123rf.com

  • Az őszi fokhagymából kétféle változat van. A kemény szárú fokhagymán virágszár nő, és termése kisebb, mint a lágy szárú fokhagymának, amely nem képez szárat.
  • Az őszi fokhagymát késő ősszel kell ültetni, hogy nehogy kárt tegyen a fagy a fokhagyma frissen kihajtott leveleiben. Éppen ezért leginkább október az ideális ültetés ideje.
  • Míg a tavaszi fokhagyma ültetési mélysége 5 - 6 cm, addig az őszi fokhagymát ennél mélyebbre, körülbelül 8 cm-re kell ültetni.
  • Nem érzékeny a földjét illetően, öntözni is csak száraz idő esetén kell.
  • A fokhagymát gerezdekre szedve tudod ültetni.
  • Mindig a szár résszel lefelé ültesd a gerezdeket.
  • A gerezdek között hagyj 10 centiméter tőtávolságot, a sorok között pedig 30 cm sortávolságot.
  • Folyamatosan gondoskodj a gyomok eltávolításáról.