Lékelni évek óta nem lehet, de külső jegyekből, akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a görögdinnye érettségére, minőségére.
1. Minél zöldebb, minél fényesebb, minél sötétebb a görögdinnye héja, jellemzően annál érettebb, tehát annál finomabb.
2. A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a halvány vajszín (a világosabb sávoknál).
3. Ne abból következtess, hogy milyen a hangja kopogtatáskor! A kongó hang félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.
4. A rosszul tárolt, sérült dinnyét nem érdemes megvenni. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak.
5. Nem jó, ha a tűző napon van a dinnye: az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben felgyorsul a romlás folyamata.
+1. Felezett görögdinnye vásárlásakor fontos a higiénia! Felvágott, darabolt dinnyét kizárólag olyan helyen érdemes vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyerészek megfelelő csomagolása.
A Házikert rovatunkban rengeteg további hasznos tartalmat találsz, akár termeszteni, akár fogyasztani szeretnéd a nyár slágergyümölcsét:
- Tudod, hogy lehet kis kertben is saját dinnyéd? És hogy miért ne dobd ki a héját?
- Így válaszd ki a tökéletes dinnyét! Sőt, termeszd őket a kertedben!
- Ne csak edd, idd is! Csökkentsd a vérnyomásod dinnyéből készült itallal!
- Így még biztosan nem kóstoltad a dinnyét! Pedig muszáj kipróbálnod!
Indexkép: Shutterstock