Az avokádó napjaink egyik legfelkapottabb gyümölcse, amit gyakran fogyasztunk reggelire, tésztaszószként, valamint salátákban. Az üde, zöld és krémes finomság a felnyitást követően viszonylag gyorsan oxidálódni kezd, ami miatt bebarnul és már kevésbé esztétikus. Vannak azonban olyan megoldások, amivel ezt megakadályozhatjuk - írta meg az Origo.

Egészséges és finom

A gyümölcs nagyon egészséges, bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, jó zsírokban. Nagyon finom, ami miatt bőven akad olyan étel, amihez szívesen felhasználjuk. Ha azonban csak a fele fogy el egy étkezés során, akkor előfordulhat, hogy a következő alkalommal már csak egy barna avokádót tudunk elfogyasztani. Pár trükkel elkerülhető, hogy a gyümölcs oxidálódjon, így órákkal, de akár pár nappal később is nyugodtan felhasználható.


1. Az olaj védelme

Az olajról sokan tudják, hogy véd a levegőtől, tehát az oxidálódástól. Az avokádót olajba mártva, esetleg ecsettel átkenve másnapig megóvhatjuk a gyümölcsöt. Tegyük egy zárható dobozba vagy zacskóba, majd mehet be a hűtőszekrénybe.

2. A citrom alkalmazása

A citrom szintén jó megoldást jelenthet az oxidálódás megakadályozására. Nincs más dolgunk, mint citromlével megkenni az avokádó húsát, zacskóba helyezni úgy, hogy kiszorítjuk belőle az összes levegőt.

3. Mi a teendő a mexikóiak szerint?

Mexikóban szinte nemzeti ételnek számít az avokádó és az abból készült guacamole, más néven az avokadókrém. Mindegy, hogy party ételekről van szó, esetleg reggeliről vagy nachos mellé fogyasztott változatról, sajnos náluk is ugyanúgy bebarnul. A mexikóiak az elkészített krémbe beleteszik a magot, ami miatt az lassabban barnul be. Ezzel a megoldással 2-3 órán keresztül is megőrzi a valódi színét, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy az ízek összeérjenek.

Ha nem használjuk el az egészet, akkor pillanatok alatt bebarnulhat - fotó: pexels.com

4. A hagyma is segíthet?

Ez így igaz. Egy negyed vörös- vagy lilahagymát aprítsunk fel, majd tegyük bele egy tálba. Helyezzük rá azt a fél avokádót, ami megmaradt, végül zárjuk le frissentartó fóliával. Ha mindez megvan, akkor mehet a hűtőbe, így másnap is fogyasztható marad.