A cékláról tudjuk, hogy nagyon finom, és nagyon egészséges. Azonban, a legtöbb esetben a levele sajnos kidobásra kerül. Pedig ha tudnánk, milyen finom és milyen egészséges, egészen biztosan nem pazarolnánk el.

Így hát érdemes a céklának helyet adni a kertben, mert így juthatunk hozzá a legfrissebben a leveleihez is.

A cékla levele igazi kincs

Amellett, hogy a cékla levele igazán finom, még nagyon egészséges is. Egy adag cékla zöldje a napi ajánlott A-vitamin mennyiség közel felét biztosítja, mely segítségével egészségessebbé tehetjük a bőrt, és javíthatjuk a látást. De C-vitaminban is nagyon gazdag a cékla levele.

cékla levél

A céklának a levele is nagyon finom és egészséges. Fotó: Shutterstock

Polifenolokban is gazdag, mely a leggyakrabban előforduló antioxidáns, és segít csökkenteni és megelőzni a gyulladásokat. Ehhez pedig csodás íz is társul. A céklalevél enyhén édeskés ízű, leginkább a mángoldra és a spenótra hasonlít. Ráadásul nincs semmilyen keserű utóíze. A legjobb, ha párolva fogyasztjuk, hiszen úgy tudja leginkább megőrizni vitamintartalmát.

De akár nyersen is fogyasztható, így kiváló alkotóeleme a különféle salátáknak, turmixoknak. Fontos azonban, hogy fogyasztás előtt alaposan mossuk meg. Ha úgy érezzük, kissé kemény a cékla levele, egyszerűen csak sózzuk meg, vagy öntsünk rá egy kis olajat.


Megfőzve kiváló köretként, de akár még lekvár is készíthető belőle. Ehhez vágjuk fel vékonyra a levelet és a szárat, majd kezdjük el párolni cukorral, borral, ecettel és ízlés szerint fűszerekkel, amíg el nem éri a lekvárszerű állagot. Mivel a céklalevelek a cékla betakarítása után nem maradnak túl sokáig frissek, a legjobb, ha rögtön felhasználjuk.

Legyen cékla a kertünkben

A cékla valódi vitaminbomba, nem véletlenül sorolják a szuperélelmiszerek közé. Ráadásul nem csak egészséges, igazán finom is. Az elkészítési módja pedig igazán változatos. Akár egy teljes menüt össze lehet állítani céklából, kezdve a céklasalátával, a levessel, a párolt céklával, mint köret, és desszertként is kiváló. Az ebéd mellé ráadásul még céklalevet is ihatunk.

Ha nincs kertünk, akár balkonládában is termeszthetjük, így semmi estere se mondjunk le róla! A cékla átlagos fényigényű növény, így a kert bármely területe tökéletesen megfelelő számára. Bármilyen talajban megterem, de a legbőségesebben vályogos-homokos-humuszos talajban lát el minket termésével.

A cékla nagyon vízigényes növény, így rendszeresen gondoskodni kell az öntözéséről. Ha ezt nem tesszük meg, akkor jóval kisebb és fásabb gumókat fog hozni. A gyomlálást sem hagyhatjuk ki, és ügyelni kell a levéltetű és a répalégy károsításának elkerülésére is. A lisztharmat és a cerkospórás levélfoltosság a cékla leggyakoribb betegségei.

A céklát tavasszal, másodvetésként júniuban és júliusban vethetjük. Fontos, hogy mindig jól előkészített, gyomtalanított, jól átforgatott ágyásba kerüljenek a magok. Készítsünk 40 cm-es sortávolságot, és körülbelül félujjnyi barázdákba szórjuk a magokat. Ezután fedjük be földdel, majd öntözzük meg. Ritkítás után a céklák között a tőtávolság 15 cm legyen.

A balkonládában is meg tudjuk termelni a céklát, bár érdemes inkább bébicéklát termeszteni. A magokat 2-3 centi mélyre és ugyanilyen távolságra kell vetni, és ügyelni kell rá, hogy a talaj mindig nedves legyen.

Ezért együnk sok céklát

A cékla csökkenti a magas vérnyomást, és javítja a véráramlást a szívbetegségek esetén. A prosztata egészségéhez is hozzájárul a benne található ásványi cink segítségével, sőt, a cékla még a leukémiával szemben is segít, hiszen a napi rendszerességgel fogyasztott zöldséglé magában, vagy gyógyszerrel kombinálva is jó hatású a gyógyításban.

cékla levél

Adjunk helyet a kertben a céklának, így friss levelekhez is hozzá tudunk jutni. Fotó: Shutterstock

Növeli a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy megnöveli az izmok oxigénellátását, emellett gazdag probiotikum forrás, így a belek működését is segíti. Mivel gazdag B-vitaminban, a benne található folsav fontos a várandós kismamák számára. De a cékla még a cukorbetegeknek is hasznos, hiszen gazdag alfa-liponsavban.

A cékla erős gyulladáscsökkentő hatású anyagokat is tartalmaz, betain tartalma segít ellazítani az elmét, a triptofántól pedig boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

C-vitamin tartalma kimagasló, magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is. A cékla még a másnaposság ellen is kiváló, mivel felgyorsítja a májban a méregtelenítést. Azonban ügyelni kell rá, hogy a nem ökológiai termesztésből származó cékla nitrát tartalma magas lehet, ezért fontos, hogy otthon termesszük, vagy ellenőrzött forrásból vásároljuk.

Céklában gazdag étkezéseket kívánunk!