Sokan nem szeretik a sóskát, pedig rengeteg panaszra gyógyszer lehet. Ráadásul nemcsak főzeléket vagy levest, hanem még teát is készíthetünk belőle, ami kiváló méregtelenítő.


A sóskafogyasztás egészségügyi előnyei

Az A-, B1-, B2- és B9-, valamint C-vitaminban bővelkedő levelek káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban is dúskálnak. De a sóska emellett gazdag flavonoidokban és más értékes antioxidánsokban is. Fehérjét is jelentős mennyiségben tartalmaz, a rostoknak is remek forrása, kalóriatartalma pedig alacsony, 100 grammban csupán 22 kalória van, így fogyókúra esetén is remek étel lehet.

A sóska magas C-vitamin- és flavonoidtartalmának köszönhetően bevethető herpesz ellen, továbbá ránctalanításra és a pórusok összehúzására is használható arcpakolásként, a száraz levelekkel pedig bedörzsölhető a viszkető sömör.


Egy marék sóskalevél kihűlt forrázatát a fejbőrbe masszírozva egyszerű és természetes hajhullás elleni öblítő készülhet belőle. A sóska számos vitaminja az ép haj állapotának megőrzésében, a töredezett hajvégek regenerálásában is segít. Emellett a sóska magas kalciumtartalmának köszönhetően segít a csontok erősségének fenntartásában is.

Antioxidánstartalmának köszönhetően a sóska hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, képes csökkenteni a koleszterin- és trigliceridszintet, valamint növeli a szervezet ellenálló képességét. Gyümölcssav-koncentrátuma pedig frissít és élénkít.

Segíthet visszaszorítani az influenzavírus szaporodását, ezért vírusellenes zöldségként is számon tartják.

Mivel bőven tartalmaz rostokat is, segít az emésztési gondok leküzdésében, székrekedés vagy puffadás hatásos kezelésében.

sóska

Antioxidánstartalmának köszönhetően a sóska segít a magas vérnyomás csökkentésében is – fotó: Shutterstock

Mikor vigyázzunk a sóskával?

A sóska fogyasztása asztmásoknak és bőrbetegséggel küzdőknek nem ajánlott. De aki egészséges, az se vigye túlzásba a fogyasztását, mert az kellemetlen gyomorpanaszokhoz vezethet, szélsőséges esetben még a májbetegségek kialakulásának kockázatát is magában hordozza.

Továbbá a sóskát soha ne tároljuk fémedényben a benne lévő oxálsav kioldódásának veszélye miatt, mert az fémekkel keveredve mérgezővé is válhat.

Forrás: divany.hu