A kifejlett luffatök megszáradt belső része kiváló a szivacsok helyettesítésére. A luffát minden évben elvethetjük, az elhasznált luffaszivacs pedig komposztálható.

Az eredetileg Ázsiában őshonos tökfélét évszázadok óta használja az emberiség, manapság pedig a zöld, fenntartható megoldásokat keresők kedvence. Több fajtája ismert, a legelterjedtebb a hengeres luffatök és a szögletes szivacstök.

A luffaszivacs jellemzői és alkalmazása

A luffatök szivacsa minden olyan szivacs alternatívája lehet, melyet a háztartásban használunk. Hasznát vehetjük a fürdőben, takarítani is tudunk vele, és mosogatószivacsnak is használhatjuk. A szivacsos anyag érdekessége, hogy amíg száraz, kemény és érdes, de amint víz éri, megpuhul. Ennélfogva a mosogatásnál használhatjuk az érzékenyebb, karcolódásra hajlamos konyhai eszközöknél is, de alkalmas az odaszáradt ételmaradékok ledörzsölésére is.

A fürdésnél puhasága miatt érintése kellemes, mégis képes eltávolítani a bőrfelületről az elhalt hámsejteket. Fontos, hogy használat előtt mindig nedvesítsük be, és használat után öblítsük ki.

luffaszivacs

A luffatök szivacsa minden olyan szivacs alternatívája lehet, melyet a háztartásban használunk – fotó: Shutterstock

Narancsbőr esetén az érintett területet dörzsöld át körkörös mozdulatokkal. Ezután a felvitt krémek sokkal hatékonyabbak lehetnek.

Száraz bőr esetén a luffaszivacs segít a felső réteg eltávolításában, így puhítja a bőrödet.

A luffa használatával megelőzhető a pórusok eltömődése.

Szőrtelenítés előtti napon alkalmazva segíthet a betokosodott szőrszálaknak, a szőrtelenítés utáni napokban használva pedig elkerülhető az újabb szőrbenövés.

Azonban nem szabad használni kipirosodásra hajlamos, érzékeny, sérült vagy rosaceás bőrön!


A luffatök finom csemege

Ázsia számos országában nem csupán szivacsként használják, de a luffatök finom csemegének is számít. Ehhez arra van szükség, hogy a termést még zölden, éretlenül szedjék le, hogy az erős, rostos belső még ne tudjon kialakulni. Az érett luffa már élvezhetetlen, textúrája és íze miatt is, mely fokozatosan keserűvé válik. A fiatal, éretlen szivacstökből azonban számos étel elkészíthető.

A fiatal zöldség íze az uborkára emlékeztet. Porózus szerkezetének köszönhetően könnyen magába szívja a szószok vagy más összetevők ízeit. Őshazájában, Kínában jellemzően fokhagymával, hagymával vagy szárított garnélarákkal párolják és sütik, és fűszeres ételek semlegesebb ízű hozzávalójaként használják.

luffatök

A luffatök termését még zölden, éretlenül kell leszedni és elfogyasztani – fotó: Shutterstock

A luffatök gyógyhatása

A luffatöknek feltételezett gyógyhatása is van. Az ázsiai népi gyógyászatban a vérszegénység és a daganatok ellen is használják, továbbá vizelethajtó hatást is tulajdonítanak neki.

A luffatök termesztése

A luffatök Magyarországon is megterem, azonban tudni kell róla, hogy nagy igényű növény. Nem mindegy, hogyan és hova ültetjük, hogyan gondozzuk.

A luffatök tenyészideje igen hosszú, ezért a szabadföldbe való vetés esetében nem működik. Beltérben kell palántáznunk, melyet már februárban elkezdhetünk. Az első időszakban melegre és nedvességre van szüksége, majd a hőmérséklet fokozatosan csökkenthető, és a fény válik egyre fontosabbá.

A luffatök nem bírja a fagyot, így a kiültetéssel nem kell sietni, várjuk meg május második felét, amikorra a talaj menti fagyok már eltűnnek. Nagyon fontos, hogy a szivacstök gyökérzete könnyen sérül, így rendkívül óvatosnak kell lenni a kiültetésnél. A luffatök nagyon szereti a napot, és termést is csak akkor hoz, ha elég napfény éri. Az is fontos, hogy legyen helye a növénynek, mert hosszú, több méteres indákat növeszt. Jó, ha fel tudjuk futtatni valamilyen erős támasztékra, mert a földön kúszva előfordulhat, hogy a nedvesség miatt rothadásnak indul a termés. Vízigényes növény, így a rendszeres, kánikulában akár napi kétszeri locsolás elengedhetetlen, és a talaj mulcsolása sem hátrány.

A szivacs elkészítése

A luffa szárítása már a növényen elkezdődik, tehát a tököt csak akkor vágjuk le a szárról, ha már elsárgult. Ezután várni kell, amíg teljesen kiszárad. Ezután beáztatjuk, majd lehántjuk a héját. Alatta van a rostos rész, amelyből ki kell rázni a luffamagokat, melyeket később újra elültethetünk. Ezután vágjuk a kívánt formára a szivacsot.

Forrás: greendex.hu