A kemény éjszakai fagyok miatt a závodi gazdák füstöléssel próbálják megmenteni a kajszibarackfáikat - írta meg az Időkép. A módszer nem tökéletes, de néhány fokot segíthet emelni a hőmérsékleten.

Az elmúlt napok időjárása komoly kihívás elé állította a gyümölcstermesztőket, különösen a kajszibarack-ültetvények tulajdonosait. Hétfő este 9 órakor már -7 fokot mértek a Kékesen, de az ország több pontján is fagypont alá csökkent a hőmérséklet.

Závodon a gazdák előre felkészültek a hidegre: mivel a felhők elvonultak, a fagyveszély pedig egyre nőtt, a termelők füstöléssel próbálták megvédeni a virágzó fákat. Ez az eljárás ugyan nem kínál teljes körű védelmet, de hozzájárulhat a fagykár mérsékléséhez.

Este kilenc órakor az ország nagy részén -3 és +2 fok között ingadoztak a hőmérsékletek, azonban Bánkúton és Galyatetőn már -6 fokot, míg a Kékesen -7 fokot mértek. Az előrejelzések szerint a következő napokban a déli régiókban is csökken a felhőzet, ami további lehűlést eredményezhet.


A füstölés egyike a legelterjedtebb, ám nem a leghatékonyabb fagyvédelmi technikáknak. Ennek során lassan égő, erősen füstölő anyagokat gyújtanak meg a gyümölcsösben, hogy a felszín közelében tartsák a meleg levegőt. Bár ez a módszer csupán néhány fokos hőmérséklet-emelkedést eredményez, sok esetben ez is elegendő lehet a termés megóvásához.

Indexkép: illusztráció/Facebook-archív