Még mindig sokan vannak, akik sosem kóstolták a batátát, más néven édesburgonyát, pedig sokkal egészségesebb köret, mint a sült krumpli, és még a fogyókúra során is a segítségünkre lehet.

Az édesburgonya a fejlődő országokban gyakori táplálék, magas az A-, C-, B2-, B6- és E-vitamin-tartalma, és gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán.

1. Nemcsak egészséges, de édes ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható

Alacsony kalóriatartalmú, egészséges étel, amelyet a cukorbetegek is fogyaszthatnak. Sokféleképpen elkészíthető, még édességeket is készíthetünk belőle.


2. Segít a vércukorszint normalizálásában

Az édesburgonya tartalmaz egy olyan összetevőt is, amely a vércukorszintet szabályozó hormon szintjét növeli. Emellett alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a krumplipürének vagy a sült krumplinak. A lassan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően pedig étkezés után nem ugrik meg hirtelen a vércukorszintünk.

3. Rosttartalma magas

A magas rosttartalmú ételek, mint az édesburgonya, segítenek az éhségérzet csökkentésében, így kevesebbet eszünk. A rostok támogatják az emésztőrendszer egészségét, és segíthetnek a vérnyomás szabályozásában is.

édesburgonya

Az édesburgonya alacsony kalóriatartalmú, egészséges étel – fotó: Shutterstock

4. Segít a fogyásban

100 gramm édesburgonya 117 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe. Emellett ízletes, változatosan felhasználható, akár köretek, pürék és édes sütemények alapanyaga is lehet.

Ezeket muszáj tudnod az édesburgonyáról című cikkünket itt olvashatod.

Forrás: termeszeti.hu