A freshplaza.com hírportál, a világ gombapiacát áttekintve, érdekes fejleményekre hívja fel a figyelmet. A globális gombapiac értéke 2021-ben 50,4 milliárd dollárt tett ki, 2030-ig pedig – várhatóan évi 9,6 százalékos növekedési ütemben – több mint kétszeresére, összesen 114,4 milliárdra növekszik.
A gombák előnye, hogy jórészt termőföld igénybe vétele nélkül, illetve növénytermesztésre alkalmatlan helyeken is előállíthatók – fotó: pixabay.com
Ennek egyik fontos mozgatórúgója a veganizmus terjedése, illetve a növények és gombák alapján termelt fehérje termékek iránti növekvő, magas kereslet, amely növeli az előállítók bevételeit.
A közelmúltban jelent meg a gombával kombinált kávé, amely – antioxidáns hatása révén – új fogyasztási trendet nyithat meg.
A gombapiac növekedése irányában hat az innovatív gombaalapú termékek kifejlesztésére irányuló kutatási és ismeretterjesztő tevékenység, valamint a gombafogyasztás közismert egészségmegőrző és gyógyító hatása is.
Számos gombafaj (többek között a shii-take, a matsutake, az oroszlánsörény és a pulykafark gomba) magas tápértéke és kiváló íze mellett közismert gyógyító hatással is rendelkezik.
A gombák további előnye, hogy jórészt termőföld igénybevétele nélkül, illetve növénytermesztésre alkalmatlan helyeken is előállíthatók.
A földrészek közül a világon a legtöbb gombát Ázsia állítja elő, de gyorsan fejlődik Amerika és Európa termesztése is.