A kártevők elleni védekezés folyamatosan kihívások elé állítja a mezőgazdasági ágazatokat – ám ez a munka felkészülten és megfelelő szakmai háttérrel garantáltan sikeres lesz! Bemutatunk egy bevált technológiát!
Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módszerekkel dolgoznak egy zárt zöldségtermesztő berendezésben. A korszerű termesztéstechnológiák, az elavult rendszerekhez képest jóval hatékonyabbnak bizonyulnak még a hasznos rovarok tüsténkedésében is.
Az Árpád-Agrár Zrt. folyamatos fejlesztéseivel tud az élvonalban termelni, amely a sikeres zöldségtermesztés egyik alapvető feltétele.
A fenntartható fejlődést, a kiváló minőségű zöldségtermesztést a szakember gárda is garantálja, akik minden nap nagy odaadással végzik a munkájukat.
Vígh Tibor technológus irányítja az új 2,5 hektáros szegvári paprikatermesztő üvegházat, ahol a 15-20 fős kreatív csapatot az összetartás és a felelős munkavégzés jellemzi. Vígh Tibort Both Ildikó kérdezte az üzemben alkalmazott technológiákról.
Both Ildikó és Vígh Tibor a hasznos rovarokat szemrevételezi – fotó: Arany Sándor Gábor
Egy új étkezési TV paprikával is kísérleteztek, mit vártok ettől?
– Ez egy teljesen új paprika, ami még nevet sem kapott.
Fontos tudni, hogy lisztharmat-rezisztens fajta, nagyon intenzíven nő, szépen köt rajta a paprika és talán a zöld munkája is kevesebb, mint a Multiflowé.
Ebből 1 sort, 200 tövet ültettünk éppen a lisztharmat rezisztencia miatt, hogy ne kelljen még ez ellen is védekezni – ez a kísérlet lényege.
Az biztos, hogy kicsit kevesebbet terem, de az előnye az, hogy nem kell védekeznünk a lisztharmat ellen, ami igen fontos szempont. A kis terméskiesést pedig kompenzálja, ha nem kell védekeznünk, hiszen az is munka- és anyagigényes művelet.
A védekezés költségeinek kalkulálása közben az anyagi ráfordításokon túl a várakozási időt is számításba kell venni, ami szintén lassítja a folyamatokat – ezáltal további kiadásokat eredményez.
Ebben az új üvegházban milyen magasra nő a paprika?
– Hetente 10 centimétert nő a paprika – éppen a közelmúltban számoltuk ki a szaktanácsadóval, hogy 4 méter magasan, 40 héten át nőhet a növény. Ez a kultúra 48 hétig marad az üvegházban, pontosan a szezon végéig, addig el is éri azt a magasságot.
"Nagyon finom az itt megtermelt paprika" – fotó: Arany Sándor Gábor
Hasznos rovarokat is betelepítettetek, milyen ellenségekkel kell megküzdeniük?
– Ezek ragadozó atkák a tripszek, a levéltetű, a lisztecske ellen hatékonyak. Itt minden káros rovarnak van ellensége, amit betelepítettünk.
Nagyon szép a paprika kultúránk, amit a lebontott régi üvegházban nem tudtunk volna elérni. Ennek az új háznak az is előnye, hogy a hasznos rovarok fel tudtak szaporodni, mert a klímát, a hőmérsékletet és minden körülményt úgy tudunk szabályozni, ahogyan a növény azt igényli és ez nagyon ideális a hasznos rovarok számára is.
Mikor lesz a következő paprika szüret?
Minden hét elején szedünk, reményeink szerint minden alkalommal 60-70 mázsát.
Az értékesítő DélKerTész munkatársai szerint nem tudunk annyit szedni, amit nem lehetne eladni. Nagyon finom az itt megtermelt paprika, amely a kiváló környezetnek köszönhetően egészséges élelmiszer. Megfelelő hőmérsékleten és ideális tárolási feltételek mellett hosszú időn keresztül megőrzi a frissességét is.
Az Árpád Biokontroll 2003 Kft. termékei a fenntartható gazdálkodást szolgálják – fotó: Arany Sándor Gábor
Az Árpád Biokontroll 2003 Kft. a belga Biobest cég magyarországi hivatalos forgalmazója. A vállalat vezető szerepet tölt be a termés köttetéshez szükséges beporzó poszméhek és a biológiai növényvédelemben használt természetes ellenségek magyarországi forgalmazásában és koordinálásában zöldség, gyümölcs, fűszernövény és dísznövény kultúrákban egyaránt. A jelenlegi vállalkozás „Kft.” formájában 2003 január elsejétől működik, ami az Árpád Szaktanácsadás 1987-ben elkezdett tevékenységét folytatja. Az első kísérleti évek után 1992-ben a belga Biobest –tel kötött együttműködési megállapodás adott lendületet az integrált növényvédelmi törekvéseknek illetve a biológiai növényvédelmi technológiák fejlesztésének. Két évtized alatt sikerült hazai viszonyokhoz illeszkedő, minden fontosabb hajtatási kultúra biológiai növényvédelmi technológiáját kidolgozni, melyet a cég a mai napig folyamatosan fejleszt. Világosan látszik, hogy a hazai hajtatás olyan egészséges, szermaradékoktól mentes zöldségtermékekkel maradhat versenyben, amelyek minőségben jóval felülmúlják a déli országokból érkező tömegárukat. E cél eléréséhez igyekszik megadni minden olyan segítséget a vállalkozás a partnerei számára, amely a növényvédő-szer használat minimalizálását, vagy végleges elhagyását, illetve az egészséges magyar zöldség előállítását célozza meg. Poszméhes beporzás A kaptárok sikeres működtetéséhez tanácsadó csoport segít kialakítani a termesztett növény és a termesztési körülmények alapján megvalósítható optimális beporzási rendszert. A vállalat segít a kaptárok kihelyezésében, a működtetésük ellenőrzésében, tájékoztatást adnak a használható növényvédő szerek köréről. Biológiai növényvédelem A növényvédő szer használat számos kockázatot rejt magában, ezért megnyugtató eredmény eléréséhez a biológiai növényvédelem adhat megoldást. A vállalat szakemberei sokéves tapasztalatot ad tovább és a termesztés körülményeit figyelembe véve optimális magas színvonalú technológiát biztosít, amely tartalmazza a látogatásokat, a technológiai javaslatokat, a növényvédő szerek használhatóságára vonatkozó információkat és a betelepítendő természetes ellenségeket. Mechanikai védelem Az integrált- és ökológiai növénytermesztés alapeleme az okszerű növényvédelem. Egyes kártevők elleni védekezések csak azok rajzásának pontos nyomon követése alapján végezhetők el környezetbarát és gazdaságos módon. Ebben kínálnak segítséget a ragadós lapok, különféle csapdák és a feromon kapszulák. A biológiai növényvédelem vegyszermentes és minőségi áru előállítást jelent, amit a piacon történő értékesítés során jelölő címkénk és Tanúsítványunk bizonyít. | |