Mint azt a Blikk írja, Bruce Reisch szőlőnemesítő mester egy konferencián, a New York állambeli Syracuse-ban jelentette be nemrég annak a szőlőfajtának a nevét, amelyet az elmúlt 42 évben alkotott. A korábban NY81 néven ismert szőlő az aravelle nevet kapta, amelynek jelentése kegyelem, szívesség. Ez a fehérborszőlő a Vitis Vinifera rizling és a Cayuga White keresztezéséből született.

szőlő

Bruce Reisch szőlőnemesítő – fotó: Facebook

Utóbbitól a fürtrothadással és a penészbetegségekkel szembeni ellenállóságot „örökölte". A Cayuga White nem igényes, viszont nagyon termékeny, szeptember elején, vagy közepén érik. Az aravelle ezeket a tulajdonságokat ötvözi a New York-i éghajlaton jól fejlődő, meglehetősen télálló, de nedves időszakokban a gyümölcsrothadásra igen érzékeny rizlingszőlő ízvilágával.

Az új fajtát az Egyesült Államok északi részének borvidékein termesztik, s a remények szerint megoldást jelenthet az éghajlatváltozás miatti problémákra.

A Vitis Vinifera fajták – a borszőlőként leginkább használt európai fajok – gyakran túlzottan igényesek a termesztés helyére és módjára. A hibrid fajtákat azonban éppen az igénytelenségre és a szívósságra nemesítik. A termelőknek így sokkal kevesebb peszticidet, például gombaölő szert kell használniuk.

Az aravelle-ből készült bor félszáraz stílusú, a rizling savanyúsága mellett gyümölcsös ízvilágot is hozott, amit virágos, muskotályos és mézes jegyek egészítettek ki.