Az Európai Innovációs Partnerség (EIP) keretében megvalósuló kezdeményezés zárójelentésének eredményei olvashatóak az agriland.ie oldalon. Az "ökológiai termelési rendszerek maximalizálása" (MOPS) projekt zárójelentésének tartalmát foglaljuk össze röviden.

A négyéves projektben 11 tanúsított biozöldség- és gyümölcstermelő vett részt. A projektet az Irish Organic Association irányította, a cél az volt, hogy az ír biokertészet növekedésének és fejlődésének akadályait megvizsgálják, és találjanak működőképes megoldásokat.

Úgy tűnik, sikerült!

A zöldség- és gyümölcstermelők a projekt időtartama alatt azon dolgoztak a kutatókkal, agronómusokkal és az ipar képviselőivel, hogy növekedjen az írországi biokertészeti friss termékek kínálata. A küldetést sikerre vitték, hiszen a biotermékek értékesítése 112%-kal, 3,8 millió euróról 8,2 millió euróra nőtt 2017 és 2020 között a 11 termelő esetében.

sárgarépa

A biotermékek értékesítése 112%-kal nőtt 2017 és 2020 között 11 termelő esetében – Fotó: Pixabay

Fontos állítások a zárójelentésből:

  • 2015 óta a biozöldségek értékesítése éves szinten 20%-kal nőtt.
  • Az árbevétel 112%-kal, 3,8 millió euróról 8,2 millió euróra nőtt 2017 és 2020 között a 11, projektben résztvevő termelő esetében.
  • A biozöldség termőterülete a projekt során 40%-kal nőtt a projektben résztvevő termelők körében.
  • A projektben résztvevő termelők 62%-kal növelték a termelői csoport eladásait, növelve ezzel a kiskereskedők kínálatát.
  • Az ír kiskereskedők által értékesített legnépszerűbb termények a hagyma, a burgonya és a sárgarépa.
  • Az egyik, projektben részt vevő gazdaságban arra jutottak, hogy a zöldtrágya használata rövid távon könnyen és nyereségesen beépíthető az ír biozöldség-termesztésbe.