A hazai vágóhidak közel 224 ezer tonna (hasított súly) sertéshúst és mintegy 274 ezer tonna (tisztított súly) baromfihúst termeltek 2024 első fél évében. Anyajuhból több mint 3500 darabot vágtak, amihez 169 tonna élősúly tartozott a vizsgált időszakban.

Szarvasmarhából 39,8 ezer darabot vágtak le 2024 első fél évében. A levágott állatok élősúlya 20,4 ezer, hasított súlya 10,6 ezer tonna volt. Az élő- és a hasított súly 11,5, illetve 11 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

vágtak 2024 első fél évében 2023. január–júniushoz képest darabszámot tekintve – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.


A baromfifélék csoportjában a csirkevágás 6,6 százalékkal, a pulykavágás 6,1 százalékkal, a kacsavágás jelentősen, 59,7 százalékkal erősödött ebben az időszakban, míg a libavágás 9,2 százalékkal csökkent – emelik ki.

Az Eurostat rendelkezésre álló adatai alapján az európai országok közül (Törökország és az Egyesült Királyság nélkül) az 536 millió darabot meghaladó csirkevágásával Lengyelország állt az első helyen, ezt követte Franciaország és Spanyolország a 2024. január–májusi időszakban – áll az AKI jelentésben.

Indexkép: Shutterstock